ДПС към ГЕРБ: Не рискувайте етническия модел, с който сме пример!

Карадайъ предупреди, че Възродителният процес продължава с други методи
105
ДПС към ГЕРБ: Не рискувайте етническия модел, с който сме пример!
Снимка: БТА, архив

ДПС предупреди, че и днес, 28 години след началото на демократичните промени, целите на Възродителния процес продължават, макар и с други методи, а не с насилствена смяна на имената и ограничаване на правото на вероизповедание.

"10 ноември е повод да отчетем годишнина от началото на промяната в България и независимо от опитите да се неглижира, забрави или подцени, това е датата в българския календар, която дава началото на демокрацията, пазарната икономика, спазването на правата на човека, но формалното осъждане на престъпленията на комунистическия режим, включително Възродителния процес не е достатъчно, свидетели сме как остават ненаказани представители на една идеология", коментира в декларация от името на цялата парламентарна група лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него събития, свързани с Възродителния процес и "голямата екскурзия", са част от тези, довели до големия протест през ноември 1989 г.

Той обаче смята, че сега отново стои на дневен ред въпросът в каква държава искаме да живеем - с отричане на етническия модел, с включването на националистите във властта или в заедност.

"ДПС проповядва толерантност и заедност и остро се противопоставя на разрушителите на демокрацията. ДПС обръща внимание днес на ГЕРБ да почерпи поуки от историческите уроци да не затваря пътя пред европейското си развитие и да не рискува успеха на евроинтеграцията, ние не можем и няма да сме толерантни към националисти, шовинисти, радикалисти, това минира развитието ни, те сеят омраза", отсече Карадайъ.

Той припомни и ролята на ДПС в налагането на етническия модел в страната, благодарение на който не се стигна до кръвопролития като в съседните ни страни.

Според него автор на този модел е почетният председател и основател на движението Ахмед Доган.

"Мир, баланс, толерантност, диалог, съгласие, равнопоставеност и партньорство - това е моделът, той превърна България в пример за успешно решаване на междуетнически конфликти и в регион, определян като буре с барут", продължи лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Истината е, че БГ спешно трябва да върне казармата за всички младежи. Момчетата по 1 г. момичетата по 6 месеца (да видят как става в Израел). Да се започне веднага с превъоръжаването. Можем да си произвеждаме всичко което ни трябва за армията с изключение на самолети. Самолети обаче можем да си сглобяваме тук на място. Трябва до 2-3 години да достигнем състоянието на армията от преди 89 г. Ако това не стане, жална ни майка. Идеята е Читаците и Мужиците само като си помислят и да се отказват.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До И.Б."Възродителен" процес беше смяната на имената.Прогонването на турците от Бг беше наречено "Голямата екскурзия".Или си много малък, или не си живял никога в райони със смесено население. На партийните конгреси да ви обучават по- добре и да разграничават понятията преди да ви наредят да пишете по форумите! Само наизустявате. Функционалната ви грамотност е нулева.
68
12
 
10
 
! Отговори
истина преди 6 години
Усещате ли че отношенията ни в България с голяма скорост се развалят от както фашистите са на власт.Всеки почна да говори с езика на омразата и да напада другия.Не ви ли боли че сме на ръба на пропастта.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние пък ще запалим сараите на господаря му като ни запали чергата първо там ще ззапалим и ние можем да палим а тоя скоро ще е безработен най- вероятнo.
66
2
 
9
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
Карадайъ не става! Долу ДПС!
65
2
 
11
 
! Отговори
ттт преди 6 години
Казано по народному свършиха джобните от три години не сми били на власт.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТурците в Бг какво общо имат с геноцида над кюрди, арменци и не зная още какво ще си измислите?Ако имаш сметки за уреждане с Турция, върви се разправяй с Ердоган!
63
5
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Да преведем какво ни казва читака. А то в прав текст и директно значи следното: "Ако не ми играете по свирката и ако не направите каквото искам от вас, ще ви запаля къщата, така да знаете." Нищо повече от това, само ми е трудно да разбера от къде идва инструктажа, от Анкара или от Москва! Но това е маловажно, важно е какво ще стане после. И каква е връзката между Местан ефенди и Карадайъ ефенди и не са ли си стиснали ръцете с идеята да ни запалят къщата и инструктажа да е общ Московско-Анкарски.
62
4
 
5
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
*** човек! Да живее Местан!
61
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ян БибиянНе ДПС започна да настройва хората един срещу друг. Твоите националисти започнаха да настройват хората, открито го направиха, когато орязаха избирателните секции и В.Симеонов отиде да гони и блъска хора на границата, а после открито заяви, че не се срамува от постъпката си.
60
5
 
5
 
! Отговори
Васил Левски преди 6 години
***! Да живее Местан!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До .Такива като тебе съществуват благодарение на насаждането на омраза между хората. Че.шат егото си с мисълта, че другите са неграмотни, необразовани и глупави, пък те са елитът на нацията.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе с какъв модел ни плаши тоя ***! Турци в България! Това ли иска да каже? Ако искате български паспорти,ще пеете Мила Родино! Ако не,Турция ще ви приеме...пак!.......Бунак смотан аз като имам Българско гражданство закачам ли те, но един ден ще имате грижи с този език и всички които използват този груб език.Държавата е на всички!!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чрез ДПС Путин предупреждава бойковистите.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез руски циркаджии какво друсат та са толкова свежи сутрента ?
55
4
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
ДПС живеят и съществуват от това - от време на време излиза някой и започва да дрънка за етническия модел и за заплаха от някакви въображаеми процеси. Така капсулират избирателите си, които в повечето случаи са неграмотни и глупави и не могат да разберат, че ги използват. Умните хора в ДПС са на различните нива в ръководството или въртят далавери. Много от турците не ги харесват, но няма начин в ДПС районите да просперираш, ако не си с тях.
54
2
 
7
 
! Отговори
Deliorman преди 6 години
az sum tyrchin i mrazq dps vinagi izpolzvat nashite hora,dps e nodonosche ne bkpvseki pyt govorqt za 89-ta godina,dps i bsp trqbva da bydat zabraneni
53
1
 
2
 
! Отговори
мир да има преди 6 години
До Анонименкато разбутаме Конституцията за кривите сметки на едни индивиди край софрата - малцинствата на евреите, гърците и арменците по цял ден ще си дебатират с малцинствата на турците и татарите за екскурзиите, холокоста и геноцидите - бай Брадър ще фалира. но първо да зазиждат отвън всички изходи, прозорци и комини преди да включат камерите за мнозинството и артисалите отвън малцинства, сърбите ще охраняват, ромите ще свирят на кларнет, руснаците ще отмятат кертици
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя радикален исямист много често му се привижда буре с барут, дали не си ляга със знамето на ислямска държава под въглавницата.
51
3
 
15
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 6 години
Чуя ли думата етнически и настръхвам. Една проста думичка, но колко е страшно физическото й проявление , както се е виждало хиляди пъти. ДПС е пета колона в държавата. Не защитава никви права и свободи. Целта й е да настройва хората едни срещу други. Докато се стигне до Кипърски модел. Или Косовски примерно. Където се говори за етнически неща не е свършвало добре за някои.