ДПС към ГЕРБ: Не рискувайте етническия модел, с който сме пример!

Карадайъ предупреди, че Възродителният процес продължава с други методи
105
ДПС към ГЕРБ: Не рискувайте етническия модел, с който сме пример!
Снимка: БТА, архив

ДПС предупреди, че и днес, 28 години след началото на демократичните промени, целите на Възродителния процес продължават, макар и с други методи, а не с насилствена смяна на имената и ограничаване на правото на вероизповедание.

"10 ноември е повод да отчетем годишнина от началото на промяната в България и независимо от опитите да се неглижира, забрави или подцени, това е датата в българския календар, която дава началото на демокрацията, пазарната икономика, спазването на правата на човека, но формалното осъждане на престъпленията на комунистическия режим, включително Възродителния процес не е достатъчно, свидетели сме как остават ненаказани представители на една идеология", коментира в декларация от името на цялата парламентарна група лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него събития, свързани с Възродителния процес и "голямата екскурзия", са част от тези, довели до големия протест през ноември 1989 г.

Той обаче смята, че сега отново стои на дневен ред въпросът в каква държава искаме да живеем - с отричане на етническия модел, с включването на националистите във властта или в заедност.

"ДПС проповядва толерантност и заедност и остро се противопоставя на разрушителите на демокрацията. ДПС обръща внимание днес на ГЕРБ да почерпи поуки от историческите уроци да не затваря пътя пред европейското си развитие и да не рискува успеха на евроинтеграцията, ние не можем и няма да сме толерантни към националисти, шовинисти, радикалисти, това минира развитието ни, те сеят омраза", отсече Карадайъ.

Той припомни и ролята на ДПС в налагането на етническия модел в страната, благодарение на който не се стигна до кръвопролития като в съседните ни страни.

Според него автор на този модел е почетният председател и основател на движението Ахмед Доган.

"Мир, баланс, толерантност, диалог, съгласие, равнопоставеност и партньорство - това е моделът, той превърна България в пример за успешно решаване на междуетнически конфликти и в регион, определян като буре с барут", продължи лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя да не е решил да сe взриви някъде с бомба на кръста та чак и заплашва дали не се е радикализирал малкок на психо прилича.
9
3
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Точно пък ДПС,почти всички там са бивши агенти ДС. .....ТОЧНО ТЕ едно време са ходили да бият бг мюсюлмани.....и това ми били МЮСЮЛМАНИ .....ЧЕ И ТОЛЕРАНТНИ......ХАХАХА
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карадайъ е велик Османски турчин , в България има и християнизирани и ислямизирани но Карадайъ не е казват го дори наши съседни Страни
7
6
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Какво по - зле бе турците се молеха да останат тука в тъй наречения концлагер и си сменяха имената с радост. Шепа терористи туриха една бомба във влака тоя да не си рита здравната книжка. Все оставКи му се виждат та чунким седне на софрата ама скоро няма да седне нека се заиграва още малко със етническия мир и ще осъмне некъде като опасен за НС.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
FAKE NEWS
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Карадайъ не се случи като Косово при Смяната на Имента , но можеше и по зле дори
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли крадени/копирани Новини от други сайтове
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заминавай си за Турция щом не ти харесва нещо не e проблем, никой не задържаме нито пък ти налaгаме нещо много българи също изчезнаха зад граница чемадан вакзал Анкара стига си ни диктува. какво да правим диктатурата свърши ?
2
7
 
15
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Тоя кьопек е бил на инструктаж в Сараите на ***-почна заплахите...
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този - какво ? заплашва ли ? и къде точно му е настъпен мазола, за кои права реве - че не е във властта ?