Консолидацията на Балканите - възможна чрез толерантността

За ДПС обаче власт с националисти вреди на държавата
Обновена: 10 ное 2017 16:15 | 10 ное 2017 15:44, Камелия Цветанова
26
Консолидацията на Балканите - възможна чрез толерантността
Снимка: БТА

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, толерантността и солидарността по пътя към членство в ЕС. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в рамките на провеждащата се в София конференция на балканските либерали на тема "Западните Балкани - неразделна част от Обединена Европа". Домакин на форума е ДПС.

Още по темата
На конференцията е било изразено безпокойство по отношение на засилващата се вълна на национализъм и радикализъм в Европа.

"Моделът, който предлага правителството на България, не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми", заяви Карадайъ, цитиран от БТА.

Според него балканският национализъм е малко по-опасен от европейския.

Карадайъ посочи, че е важно да се обмени опитът на България за мирния преход от тоталитарна система към демокрация с опита на другите балкански страни.

На конференцията ще бъде обсъден и въпросът за отношенията ЕС-Турция.

"Нашата позиция е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаване на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси“, каза лидерът на ДПС. 

По думите му референдумът в Турция е показал, че турското общество е разделено на две равни половини.

"Тази половина, която споделя кемалистките, демократичните, европейските ценности, трябва да бъде подкрепена“, посочи Карадайъ.

"Като съседна държава на Турция, а и другите балкански страни, имаме интерес за съсед да имаме една демократична Турция, а защо не и член на ЕС“ каза той.

Попитан за предстоящия вот на недоверие към българското правителство, Карадайъ заяви, че власт, в която участват националисти, вреди на държавата.

Дните на национализма са свършили, те нямат бъдеще, посочи Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет.

България и Румъния отговарят на критериите за влизане в Шенген и трябва да бъдат приети без протакане, смята Ханс ван Баален, председател на партия АЛДЕ.

Същото важи и за Еврозоната, България е готова да влезе в Еврозоната, нека не протакаме повече, каза той. Според него страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС.

"Наше задължение като либерали е да упражним натиск за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС, каза Калин Попеску-Таричану", председател на Сената на Румъния.

В конференцията участват лидери на либерални партии от Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-дискриминирани в България са българите - ФАКТ.Ако не съществуваше дискриминация спрямо българите,нямаше да съществува и националистическа партия.Всякакви общности,малцинства имат гръб,само българите нямат и са унижавани.
15
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 6 години
Събрали се да обсъждат Западните Балкани, а в главите им и Турция. От къде на къде? Ясно показва на кого симпатизират и какви българи са? Така не може и не става.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментарите личи колко е прав Карадайъ . Няма толерантност в България , няма признаване на малцинствата , но има омраза и националистически амбиции на българите,които няма да доведат до нищо добро
13
5
 
9
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
аз съм съгласен с дпс , но дпс също е вид националистическа парти.я самоче на малцинствата, така, че да не се бутат във властта
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да обижда другите това да не е му оня строи че да обижда ако ме обиди още един път ще види резултат
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти пък отде акъл за тия бре
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като тоя деми вика куку.Ице може да казваш куку на тоя до теб я на друг недеи да обиждаш градината я знаеш дее
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една турска партия - ДПС , наследник на терористична организация(турско национално-освободително движение)почна да говори за толерантност.Партия-етническа и антибългарска , която в никоя западна държава, не може да съществува.Не бяхме ли достатъчно толерантни към вас българите, кажете, неблагодарници?Качихте ни се на главите, все не ви стига, нали?
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУРЦИЯ НЯМА ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС И ВИЕ ГО ЗНАЕТЕ МНОГО ДОБРЕ !КОЙТО СТОИ НА ДВА СТОЛА... ПАДА !ПРИЧИНАТА: ВИЕ ИЗГОРИХТЕ, ЛИКВИДИРАХТЕ БЕЗВЪЗРВАТНО ЗАВЕТА НА АТАТЮРК, ПОКАЗАХТЕ ПРОСТО ИСТИНСКОТО СИ ЛИЦЕ !
7
3
 
3
 
! Отговори
Do4 преди 6 години
Ko shi gi praisn mo...i sega ste samo trevi i trani...vij si marliavata sovia i airport darvenica...
6
4
 
11
 
! Отговори
оч преди 6 години
Свърши се с толерастията бе Черен чичо.Напразно я дъвчеш.Приключва се с мечтата ви -ДеПесеТа с обръчи от фирми опасали всички "земни" кълбета.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя за "толерантност" веднага се оглеждам а видя кой се гласи да ми го сложи...
4
4
 
6
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Защо са ни тези територии ако границите и пазарите са отворени. Дали тези територии ще ги управлява Бойко или Вучич или който и да е друг е все тая за обикновените хора.. Единствено и само чрез ЕС може да се помирят най-накрая Балканите и да заживеят с уважение и просперитет.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците бяха много толерантни, докато не почнаха да изнасилват жените им по бирените фестивали, ще се осъзнаят и те, ама късно....................политици като Меркел видяха сметката на Европа и на ЕС.
2
5
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Популузма винаги ще е модерен и използван за "разделяй и владей" . Тези и доста точно това правят с цел дестабилизация на обществото (или поне това, което е останало от него)...
1
5
 
3
 
! Отговори
Malcekotek преди 6 години
Iok...var bulexit ...romexit...cabuk...gule gule...