Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по силен строи от Социализма ,доказателството е модерен Китай!Никои от западналите западни икономики ,не може да генерира толкова много производство на толкова много благини!Ако ще и от 200 колониално подчинени васала да събират налози!Тръшнете се от немощ ,но 30 години се изхранваме от построеното в СОЦА!Едни 10 километра магистрала ,комунални дреболии-топло са епохални проблеми!Къде ще се измервате със строй строящ градове за месеци и заводи за седмици?Вие не можете да ги боядисате!
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 135Ако намекваш за преврата срещу Горбачов, то той беше през 1991 година, не през 1990 г.Освен това, аз имам дълбоки подозрения, че Горбачов беше устроил капан на апаратчиците, вероятно с помощта на американския президент.Може би нещо подобно на опита за преврат срещу Ердоган. Макар двамата да са коренно различни и противоположни по политическо управление.
122
7
 
15
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Казваш "кой ли е мислил, че ще стане така", когато сте подрипвали и ревали като маг---та по площадите след 10 ноември 1989-та? Ами истината е, че повечето си го знаехме, че така ще стане, но нищо не можехме да направим. Да, знаехме, че ни чака мизерия, но вие подрипвахте от радост и бяхте изключително агресивни и доста добре организирани и платени. Разбира се някои бяха толкова наивни, че и без да им плащат подрипваха и ревяха. Вие се радвахте, мизерията е за почти всички.
121
9
 
25
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
единственият режим ,които ликвидира българската държавност и ни превърна в чужда колония е само евро-атлантическия!
120
6
 
18
 
! Отговори
до 130 преди 6 години
Хахахха тази глупост си е мантрическа подигравка на западната пропаганда!България с тези пари развиваше реална икономика,индустрия и продукция!Само с резерва си от храна можеше да изплати 20 пъти смешните заеми.С мляко от крави можеше да ги наводним,с яйца да ги бомбандираме и с ряпа да ги целим!Същата теза съм чувал за Югославия ,хахахахахСценариста е един и същ!
119
4
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До св.св Фридмън и САМ-До тук изкара 30 рубли /около 45 стотинки/. До 30 сребърника има още доста да се трудиш...
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам ви друг сценарии!1990 Горби е сменен с преврат СА влиза в "свободните" сателити и става 3 термоядрена световна!Не знам кои е сценариста на "победата",но за мен риска е бил 80/20 в полза на ядрената катастрофа.Явно ,не се чувствате късметлии ,но трябва.
117
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах каква драма, достойна единствено за перото на Шекспир. Да ви имам комунистическите драми цъpвули с цъpвули.
116
6
 
6
 
! Отговори
св.св Фридмън и САМ преди 6 години
А индианските полу хора навярно гледат на България с шиоко отворени очи и чакат нараждения от София -що не се скриеш някъде из пространството на интеренет ,а ,с тези демилизирани лозунги .
115
18
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
Азиатските полу хора винаги са гледали на България като на Задунайска губерния,която послушно трябва да изпълнява нарежданията на"ВЕЛИКИЯ" брат. Така е било след освобождението,така беше при соца, а и сега опитите не спират активно подпомагани от червените ни рубладжии...
114
6
 
9
 
! Отговори
Божил Колев преди 6 години
Каква драме бе айол,а че затриха момчето задето се изпикало на гроба на дъщеря ти,това не е ли драма???Подигравка е брзпорн,но само се замислете за какво са давали смъртна присъда,народна работническо селска република.Срам и позор.
113
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социализма свършва, когато свършат чуждите пари.Та така и в България.В края на 80-те не остана и една банка съгласна на заем, че другарите да захранят губещата ни иконмика, та да поживее утопията още някоя друга петилетка. Забавното е, че всички заеми който ползваха другарите ги уреждаха от мръсни, капиталистичаски, западни банки.
112
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТHE ПатриотБългария преди 89г. беше част от най-разрушителния експеримент провеждан някога в човешката история. Какъв патриот си ти, при положение че рониш сълзи по един режим гордо наричал себе си 16-та република на СССР, един режим който с готовност беше готов да ликвидира българската държавност, да предоставя територии на чужди държави, който застави българи да се наричат македонци?
111
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогираният Живков го обвиниха без вина виновен . Всичко е било за да изглежда че не е искал да си дава власта и един вид че е имало преврат . Младенов са го избрали такива като масоните Ричард ран и Роналд Ът ,НО ТОЙ СЕ ИЗДЪНИ след два неуспешни опита за пионка си намериха мишката Же. лев . Пишете " же.лев ран" И ИЗБЕРЕТЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ В ГУГЪЛ първата снимка в това търсене ще ви покаже колко сме свободни .Заложници на дълга сме, ето какво сме !
110
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогираният Живков го обвиниха без вина виновен . Всичко е било за да изглежда че не е искал да си дава власта и един вид че е имало преврат . Младенов са го избрали такива като масоните Ричард ран и Роналд Ът ,НО ТОЙ СЕ ИЗДЪНИ след два неуспешни опита за пионка си намериха мишката Жeлев . Пишете " Желeв ран" И ИЗБЕРЕТЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ В ГУГЪЛ първата снимка в това търсене ще ви покаже колко сме свободни .Заложници на дълга сме, ето какво сме !
109
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма на всякъде причини икономически колапс, тотална разруха, пълна обществена деградация, издигна в култ нихилизма, простотията, посредствеността и мързела. Комунизма винаги е придружен с брутален авторитарен режим, наказващ всеки инакомислещ, всеки дръззнал да успори абсолютната власт на партията майка. Комунизма по същество не е политическо движение, а религиозен култ - в него или вярваш безприкословно, попиваш всички глупости произведени от червените шамани, или си враг номер едно.
108
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изследванията показват, че 80% от богатите хора в България имат яркочервен произход.Другарите комунисти и децата им стараха алчни капиталисти и пак вадят душата на народа. Хитро обаче за това обвиниха вече умрялото СДС (създадено от Луканов) и демокрацията. И лапнишараните плюят по СДС и демокрацията, а не виждат , че ги стрижат и мародерстват същите тия другари, вече капиталисти. А техният другар, уж социалист Станишев даже им тури 10% данък, да не вземат да се охарчат.
107
18
 
30
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
Приятел, живееха 8 милиона българи защото нямаше мърдане. По границите се стреляше ако незнаеш, или с повече късмет те вкарваха в затвора. Защо след като беше такъв соц рай не беше разрешено да се напуска България? Аз ще ти кажа - щяхме да станем по малко от сега.
106
3
 
31
 
! Отговори
дедо преди 6 години
Комунистите и техните деца и внуци са все още тук макар и вече "демократи"!Огледайте се във вашия град и вижте,че всички стари предприятия са собственост на бивши комунисти и капитала е в тях.Някой разпродадоха и живеят с парите на хората...повечето пишман приватизатори на които никой не потърси никаква сметка.Слава богу,че има нови предприемачи които мощно вървят напред,докато повечето стари понеже са свикнали само да смучат вървят стабилно надолу!
105
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро, някой вярва ли, че бай Тошко правешкия овчар щеше да се задържи толкова дълго на власт, ако не беше леката жена на Кремъл за България?