Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
21
 
23
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
пикам на сегашната демокрация и каварска окупация!България преди 89-та беше държава а не американска база !
103
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пладнешки градци винаги търсите друг да ви е виновен? Кои руски, европейски или американски политици ви дадоха право или ви насърчиха да крадете така безкрупулно? Те ли ви посъветваха да станете за няколко години милионери и да погазвате непрекъснато българските закони?
102
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТЪРВАХА ТОГАВА КОЖАТА КАТО ВЛЯЗОХА В СДС.НЕ САМО НЕ БЯХА СЪДЕНИ, НО ПРОДЪЛЖИХА ДА КРАДАТ МНОГО ПОВЕЧЕ.
101
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой се е надявал, че дечицата на тогавашните партийни секретари ще направят пирует и ще станат най-отявлени демократи. За няколко години беше разграбено всичко и някои правилни хора осъмнаха милионери, други изтеглиха кредити и забравиха да ги върнат. Никой не беше наказан. Е...гледаме и прескъпо плащаме за цирка от Народното събрание на новите-стари политици.
100
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тия подсмърчания за умрелия социализъм!Били сме 9 милиона. Да бяхме, ама в страна-затвор!Българите не са се изпарили. Просто днес живеят по цял свят. А защо живеят по цял свят? Защото тук управляват всите айдуци наследници на БКП - ГЕРБ,БСП, ДПС , псевдопатриоти и всякакив други ***!
99
8
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Парадоксалното в случая е, че точно наследниците на тези които получаваха депешите си от маскава и чинно козируваха, сега тръбят че сме се поддали на "Колониално робство". За тях "робство" е всичко което не е подвластно на Матушката им русь ! Все пак България е малка държава и в 21 век няма как да стои изолирана и отхвърлена от останалия свят, като една сибирска губерния, която е оградила с бодлива тел 1/6 от световната суша а прилапва и нови територии, въпреки че дори и поданиците и бягат навън
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е поне стана ясно,че преврат и превратаджии не е имало.Всичко е станало с личното решение на Живков и онези които се тупат в гърдите,че са махнали Живков и една ли не той бил толкова изненадан и притисна,че не е могъл нищо да направи се провалиха в лозунгите си!Те са били страхливците и в удобния момент просто са яхнали самолета!
97
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си спомня как скачахме на площада, каква радост беше, какви надежди имахме...На кой му минаваше през ума, че пенсионери с по 35-40 години стаж ще ровят в кофите за ***, а тези, които отидоха на село ще бъдат пребивани, изнасилвани и убивани за 5-10 лв. Кой си мислеше, че ще има работещи-бедни, които няма да могат да си платят тока и лекарствата и ще броят стотинките за хляб!
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли крадени/копирани Новини от други сайтове
95
11
 
12
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Тодор Живков , Милошевич , Чаушеску и тримата са Обвинeни но само нашия се отърва , та вълкат кизината си мени но нравите не
94
13
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Без подкрепата от изток, България беше обречена на 10 ноември 1989 година и безропотно започна да изпълнява всички нареждания на Запада. Първо смениха Тодор Живков, после пак по чужди нареждания седесарите изградиха тази демокрация, на която сега се "радваме". Не ние българите решавахме какво да е в България. Решаваха го извън България. В България продажни политици послушно изпълняваха чужди нареждания. Ако не слушкахме какво ни нареждат, ни чакаше нещо подобно на това, което стана в Югославия.
93
8
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
На 10 ноември 1989-та година в България живееха над 8 милиона българи и почти 1 милион други етноси. Сега тук реално живеят около 4,5 милиона - 2 милиона българи и над 2,5 милиона други етноси. Това е важното - народа да го има, а ние изчезваме като народ.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един Министър който беше за Затвор преди това съответно в Хага на съд но Комунистите не допуснаха това са се случе , размина му се тоест спасиха го от бавна смърт
91
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, вие дето ревете колко убаво било-ми кат бе убаво-що го махнахте бе? Нито СДС свали Живков, нито ДПС,нито МВРО--ми другарите съпартийци предадоха вожда си! Тоест - това толкова убаво нещо-социализъм е пълно с предателство! Уж ни учиха за светлото бъдеще-па те сами предадоха Тато! И единствения довод е-ми колко спокойно беше,а сега..Ами сега-това го направиха пак другарите съпартийци-тоя хаос и псевдодемокрация-те я създадоха и внедриха-що не подобриха социализма?
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По публикацията работи: Александър Поповсъобщи БНТ???????????????????
89
1
 
6
 
! Отговори
ЙО преди 6 години
До АнонименКато свършат парите и дойде съдия изпълнителя самбата свършва.
88
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че соцът беше добър за обикновените хора, тези без престъпни наклонности, които бяха защитени от Държавата, имаха безплатно здравеопазване и образование за децата си.Сега е Рай за мошениците, крадците и схемаджиите.Те затова толкова се държат за ГЕРБ, защото именно бившите мутри и милиционери, преродили се в евродемократи им позволяват да крадат безнаказано.Стига да си плащат навреме отчисленията на Главния Суджук.Защото ако някой се забави - справка Мишо Бирата и Ало Ваньо.
87
5
 
19
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Комунизма -социализма у нас беше необходим за времето си когото се "разхождаше" у нас ,друг е въпроса ,че сега капитализма-неолибреализма който се "разхожда" по нашите ширини носи по-голями щети от соца за държавата ни и народа. Народа се размързелува ,народа става неграмотен ,обезлюдва се държавата ,производството .......... .
86
8
 
9
 
! Отговори
голяма драма! преди 6 години
Като прочетох и си спомних деня, просълзих се! Горкият човечец!
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ве, СПЕЦНАЗ,Коя мафия ве, италянската ли!