Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а

Държавният глава поискал смяната си след натиск от Москва
Обновена: 10 ное 2017 07:04 | 10 ное 2017 07:00, Александър Попов
199
Непубликувана стенограма: Драмата на Тодор Живков през 89-а
Снимка: Олег Попов, БТА

Непубликувана досега стенограма хвърля нова светлина около драматичните събития на 9 ноември 1989 г. Тя излезе в книгата "Откровения" на бившия министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов, съобщи БНТ.

От текста става ясно, че на историческото заседание на 9 ноември Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъда освободен като Генерален секретар на БКП.

Събитията имат своята предистория седмица по-рано. На 2 ноември 1989 пристига съветският посланик Виктор Шарапов и още на следващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Живков не се съгласява веднага, но натискът от Москва продължава. Бившият първи изразява опасения, че партията няма подходящ човек, който да го замести. Разбира обаче, че ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на ЦК на БКП да бъде предложен, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се провежда драматично заседание на ЦК на БКП, на което още в началото Живков заявява, че иска да бъде освободен. В изказванията си някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, други се съгласяват, че обстановката и в партията, и в държавата е кризисна и това налага промени.

На заседанието, което трае над два часа, присъстват 17 души - Тодор Живков, Георги Атанасов, Петър Младенов, Андрей Луканов, Георги Йорданов, Добри Джуров, Стоян Овчаров, Димитър Стоянов, Васил Цанов, Петко Данчев, Милко Балев, Йордан Йотов, Емил Христов, Григор Стоичков, Димитър Станишев, Начо Папазов, Пенчо Кубадински.

Георги Атанасов адмирира решението на Живков, но си прави отвод и предлага всички да се обединят още същата вечер около кандидатурата на Петър Младенов, да отидат единни на утрешния пленум и да "изкажат благодарност на другаря Тодор Живков за дългогодишната му работа".

Луканов определя решението на Живков да се оттегли като "акт на политическа мъдрост" и подчертава, че "всяка друга позиция е лоша услуга и на другаря Живков, и на партията".

Георги Йорданов заявява, че дълг на членовете на Политбюро е да дадат "пример за цивилизованост при вземането на това изключително важно, съдбовно решение“, но накрая на изказването си прави неочквана констатация: "Питам се: Защо в КПСС, в нашите комунистически партии естествените промени в ръководствата се превръщат в драми, понякога дори в "панаири на суетата?".

"Това не бива да го допускаме", отговаря Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
18
 
15
 
! Отговори
Lora преди 6 години
Все ми е едно кой си дал отвод и кой го махнали на 10 ноември. Важно е, че онзи извратен репресивен строй приключи. Има, за съжаление още останки тук и там, които тормозят, но и те ще бъдат заличени с времето.
83
8
 
19
 
! Отговори
Ей ти СПЕЦНАЗ преди 6 години
Я виж отчета на ЦК на БКП от 88-89 година за дереджето на икономиката,селското стопанство и индустрията и тогава говори.Като бяхме печеливши защо бай Тошо каза че социализъма е недоносче и положението е катастрофално.Не ни даваха повече ВАЛУТЕН ЗАЕМ защото се работеше на загуба и за СИВ ,а с дотации и преводни рубли икономика не се поддържаше.Всички сте с носталгия по 60те-70те,но така ли беше от средата на 80те когато всичко почна да издиша.ВСЕКИ КОЙТО Е ЖИВЯЛ по това време го е изпитал.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95Разходи се до Швеция...
81
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До inatutДа бе, то сега е по-различно? Само че центърът е на Козяк. И ако преди идваха да ти кажат, сега дори отиваш да ти кажат!
80
17
 
20
 
! Отговори
До 85 преди 6 години
Това че ти си живял по-добре и по спокойно в тъмното другарю,не значи че е било същото за по-голямата част от хората.За вас си е било добре с привилегиите но за нас не.А и лъва си живее спокойно в клетката но мислиш ли че му е по добре от колкото в ЕСТЕСТВЕННАТА му среда.Свободата човече е най висшето благо,но такива като теб продължават да,, мътят водата". 45 загубени години а виж къде отидоха малки държави като нас ,които не строиха недоносчето /според Т.Ж./ социализъм.
79
11
 
33
 
! Отговори
Спецназ преди 6 години
На този ден 10 Ноември през 1989 година Мафията направи държавен преврат и взе управлението на Държавата в своите алчни и кървави ръце. От тази дата започна и продължава и до днес унищожението на икономиката, селското стопанство,армията индустрията, образованието, здравеопазването. На тази дата стартира моралното и физическо унищожение на българския народ. Това е черна дата в историята на България. На този ден НРБ загина, за да се превърне в обезкървена и жалка колония на САЩ, управлявана от престъпници.
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До стина - относно моменти от последната реч на правешкия цар:СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ. Ето това е самата истина. НЕДОНОСЧЕ!с едно уточнение - СОЦИАЛИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО БЪЛГАРСКО НЕДОНОСЧЕ!Така уродливо беше, което уродство беше наследено и доразвито и в днешната демократична българска държава.Защото днес виждаме множество капиталистически държави и монархии, прилагащи социални политики, без да се наричат социализми, които съвсем не са недоносчета!
77
8
 
19
 
! Отговори
inatut преди 6 години
ЦиРК е това. САВЕЦКИЯ посланик вика дедо тошо на килимчето и му казва - разтуряй седянката, да идва петър младенов.Няма избори, няма пленуми, няма нищо. Събират се другарите и, тъй като знаят, че властта им е зависи само от СССР, правят един цирк, вопли, сълзи и сополи, благодарят на дедо тошо и го сменят. То каква е разликата с 16та репужблика? Излиза, че освен външна, нямаме и вътрешна политика. Единствено някакви граници са очертани на картата с друг цвят, но всичко се определя от МАСКВА..
76
2
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До 81 беше.
75
4
 
7
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До 86Така е но ромите не прадставляват опасност за националната сигурност защото нямат сепаратистки настроения. Те не могат да живеят в собствена държава докато турците като станат повече искат права, предавания на техния език по медиите и т.нт. Ромите си гласуват за онази партия която им плаща.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 88A vie i bagaj nqmate ve4e iz4ezvate s zlobata si zaedno
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 81Чувал ли си за понятието ирония?
72
3
 
13
 
! Отговори
стина преди 6 години
Истината казана Тато Правешки"Нашето ръководство, по-специално Политбюро твърдо застана на позиция, че ние имаме работа с едно недоразвито общество, или ако вземем да не се разпростираме, СОЦИАЛИЗМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ. Ето това е самата истина. НЕДОНОСЧЕ! Откъс последната реч на Тодор Живков, 9 ноември 1989 г.
71
4
 
13
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
Е как ще разрушиш нещо което е по силно от теб?Ако е така ние щяхме да разрушим ,,капитализЪма" Само че това със пушки и пищови се видя че не става а с мощна икономика.А съоръжението СИВ търгуваше със......себе си.Сега С.Корея се мъчи да ,,процъфти"но логичният край е предварително ясен.Виж какво произвежда Ю.Корея и какво Северна.Кой цъфти според теб?Така бяхме и ние,само с лозунги и военни паради не става.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившите комyняги дотам докараха народа, че да предпочете да го управлява една една откровена мутра пред политическите пpocтитутки от БКП-БСП продали се за по една шепа рубли.
69
6
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Така започна тя нашата Демокрация, другарки и другари с уведомление от Генералния Секретар на КПСС, другаря Тодор Живков да се оттегли и депешата рабирасе е била връчена от рушкия посланик. После афганците описани във вулгарните романи на Христо Калчев, дойдоха на талази у нас и дадоха началото на мутренския ни преход. И сега общо взето схемата на взаимодействие на "БСП и СиЕ" с "братушките" е същата, само че преди посредника се казваше Шарапов, а сега са товарищите Макаров и Решетников ... !!!
68
1
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Гледал съм доку за ЮАР... потомствената прислуга на холандските бури...Плачеше, че я "освобождават"Налага се същия паралел с партийната прислуга у нас!
67
15
 
12
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Цъкайте плюсове, колкото искате, но при Тато се крадеше масово и пак имаше
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84Това означава че и ти имаш багаж в Турция
65
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Татооооо, върни се да оправиш държавата :D