Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление

Имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, заяви той
Обновена: 10 ное 2017 21:59 | 10 ное 2017 21:56, Красимир Ангелов
154
Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Демокрацията в България днес е в отстъпление, обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"Възприех с надежда промените от 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление", подчерта държавният глава, който си спомни как е разбрал за отстраняването на Тодор Живков преди 28 години.

Още по темата
"Бях лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде, дръпна ме и ми каза "Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков". Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация", върна се в спомените си Румен Радев.

По думите му обаче, за "съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".

Според държавният глава е важно не да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", подчерта Радев. Според него обаче все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.

Той отново коментира проблемите с българските летци, като според него действията им не са капризи, а сигнал. "Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си в името на другите. А обратното – много политици излязоха от властта богати и безнаказани", добави президентът.

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама бивши генерали - президента и премиера, Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", добави той.

"Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена, за да очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция" и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

По време на интервюто държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

"С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията, всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", посочи Радев.

В заключение президентът коментира и евентуалното бъдещо посещение на руския му колега Владимир Путин у нас и фактът, че това посещение почти сигурно няма да бъде през месец март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България. Според Радев председателството ни на ЕС няма нищо общо с отлагането на посещението на руския държавен глава, а по-скоро причината е в предстоящите избори за президент в Русия, заради които програмата на Путин вероятно ще бъде доста натоварена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГНЕВЕНрусофилите са по-големи национални предатели от суджукарите, а последните са русофили под прикритие.
109
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 113: "Ами на този адрес работеше и великия европеец Плевнелиев, но тогава нищо не казвахте! Или тайно е работил на Козяк?".............Казвахме, ама ти си бил тогава на паметника на съветската армия да полагаш цветя за спасението на българските евреи !
108
7
 
15
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 6 години
Освобождението на България е Руска ПРОПАГАНДА , разберете най-сетне че Санстефанския предварителен Договор не е никакво освобождение а Сделка между Русия и Турция
107
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом руски агент и национален предател е президнет, значи демокрацията си върви много добре!
106
7
 
8
 
! Отговори
Орден Стара Планина преди 6 години
Редно е сега Президента да даде Орден Стара Планина на внучката на Тодор Жовков бизнесдамата Евгения Живкова за Християнизиране на българските турци през 1984
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111Ами на този адрес работеше и великия европеец Плевнелиев, но тогава нищо не казвахте! Или тайно е работил на Козяк?
104
5
 
4
 
! Отговори
руския адрес преди 6 години
До АнонименАз нямам адрес, дом ни улица - а само съветски съюз - българската естрадаО, Партийьо на Ленин и Стален - единственото слънце ярко на моя път остана ти!
103
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев: "Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция""......,а как да обясним що е български СУВЕРИНИТЕТ на Света, при положение, че Президентството ни се води на руски адрес ????
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи не си ли разбрал, че хората в другите Балкански страни не живеят с твоето турско владичество?! Тия 500г. робство са само в главите на националистите в Бг. Хората живеят тук и сега и гледат напред, а на вас все турците са ви виновни след 140 год.Постоянно се чудите кого да мразите и кой да ви е виновен.Пише се Освобождение!
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до долнияТи да видиш! Руснаците ни спасили от скъпия ток!Забравяш, че цената на тока зависи от едни други хора, които ни дерат както си иска. А този спасен реактор ще го плащаме ние, а не руснаците, не държавата.Аман от поклонници на Русия!
100
0
 
1
 
! Отговори
факти преди 6 години
А ТЕОКРАЦИЯТА Е В НАСТЪПЛЕНИЕ!!!!!!- каквото Бог е рекъл.
99
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският президент трябва да покани за 140 годишнината от освобождението ни от турско владичество президентите на Румъния, Украйна, Финландия, Полша, Беларус, Черна гора,.... !
98
7
 
13
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Искам да попитам гербер-сурикатите: - знаете ли, че сте гласували за тъмночервени комундури и наследници на шумкарски бандитски фамилии, ако не сте разбрали това, значи сте от селектираната и отглеждана само в БКП порода - "Българска тъпоглава овца" ?
97
0
 
7
 
! Отговори
Реплика преди 6 години
Радев много точно определи вандалщината по паметниците и непознаването на българската история от страна на кремълските ченгета като еднакво вредни и осъдителни !
96
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле! Ами ако дойде истинската демокрация, Цецо направо ще се поболее! Друго си е да ходи по села и паланки да строява бойните групи и да събира партийния десятък. Пък и като им свършат роднините, как ще я удържат тая власт? Но едно е ясно - падне ли Бойко, всичко се разпада. Там е заровено кучето - под магнолията!
95
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Кво муе хубяво на думите, кат плюе срещу ГЕРБ. Отвърни му кат мъж, не видиш ли, че мрази герберастите - т.е. вас.
94
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е персона нон грата в България !България не трябва да приема убийци на славяни !
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубави думи, господин Президент, но никой не ни чува и не се интересува от нашето мнение. Даже референдумите не се признават. Протестите минават и заминават, като че ли нищо не се е случило. Хората и да таят, и да не таят нужда от промяна, все тая. Затова бягат и не се връщат.Сега в Еврозоната ще ни вкарвате- ни допитване, ни референдум. Други решават вместо нас.
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКато спомена за Магнолията , та се сетих за обява във вестник "Тквунска Правда": Издирва се негодник, преп.кал Магнолията Борисова с уранова урина . Тя Вехне. Съхне и Опашката на Тиквата, но това е поправимо - в Симитли присаждат Опашки на Тикви.Верно , че ги слагат Отзад, но нема лошо.
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свалянето на Тодор Живков беше трудно, но свалянето на диктатора Борисов ще бъде още по-трудно. ГЕРБ са по-военизирана организация от БКП, макар че са на същия принцип. Но ако навремето в БКП се намериха смелчяци да се опълчат на Живков сега не виждам такива в ГЕРБ, които да свалят Вожда.