Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление

Имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, заяви той
Обновена: 10 ное 2017 21:59 | 10 ное 2017 21:56, Красимир Ангелов
154
Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Демокрацията в България днес е в отстъпление, обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"Възприех с надежда промените от 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление", подчерта държавният глава, който си спомни как е разбрал за отстраняването на Тодор Живков преди 28 години.

Още по темата
"Бях лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде, дръпна ме и ми каза "Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков". Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация", върна се в спомените си Румен Радев.

По думите му обаче, за "съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".

Според държавният глава е важно не да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", подчерта Радев. Според него обаче все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.

Той отново коментира проблемите с българските летци, като според него действията им не са капризи, а сигнал. "Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си в името на другите. А обратното – много политици излязоха от властта богати и безнаказани", добави президентът.

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама бивши генерали - президента и премиера, Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", добави той.

"Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена, за да очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция" и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

По време на интервюто държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

"С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията, всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", посочи Радев.

В заключение президентът коментира и евентуалното бъдещо посещение на руския му колега Владимир Путин у нас и фактът, че това посещение почти сигурно няма да бъде през месец март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България. Според Радев председателството ни на ЕС няма нищо общо с отлагането на посещението на руския държавен глава, а по-скоро причината е в предстоящите избори за президент в Русия, заради които програмата на Путин вероятно ще бъде доста натоварена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
13
 
! Отговори
До qwer преди 6 години
Много точно казано. Браво
89
2
 
13
 
! Отговори
До анти ГЕРБ преди 6 години
Абсолютно право имаш. Точно така е, и знаеш ли? Мога да разбера омразата към него от страна на мафията( политиците). Щом го мразят, значи им пречи да развиват криминалната си дейност срещу народа на спокойствие. Което никога не мога да разбера, е такива хора като него да бъдат мразени, точно от този народ. Те да го плюят, и да застават на страната на палачите си. Те които са най бедни и смачкани в цяла Европа, да продължават да ръкопляскат и гласуват за престъпници, от която и да е партия.
88
4
 
7
 
! Отговори
до Хахо преди 6 години
П'ич, знаеш ли кой ще поведе *** към С.Корея - Б.Борисов, защото ще си извади червената книжка из под покрива на курникът си за да я развее на корейска територия ! Наистина си Хахо ти, защото съм сигурен, че си гласувал за този червен бандит от пожарната !
87
1
 
18
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Г-н Президент, демокрацията в България не е в отстъпление, тя никога не е "пристигала" в България, не заблуждавайте овцете, те до ден днешен на са разбрали, че не са способни да направят правилен избор на управляващи, за да разберат какво е това "ДЕМОКРАЦИЯ" !
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХахоДруго си е да излезе магнолията и да си каже двете приказки - за казана в ада и как ял филии с мас! Като от простичък на простичък. А Радев ни кара да мислим с главите си, все едно че не сме ***.
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статистиката сочи, че активността на герберастките *** повишава рейтинга на Президента! Давай!!!!
84
12
 
5
 
! Отговори
Хахо преди 6 години
Тоя резидент кога ще изкаже своя мисъл??? Той като папагал повтаря указанията на комунистите. Стига вече с досадни констатации на всекакви гъзльовци ,поставени от народни изедници на власт! Крайно време е да купим билети за Северна Корея на комунистите и да отидат там да живеят в комунизъм.
83
5
 
4
 
! Отговори
РАдев се СКАТАВА преди 6 години
Скатаването бе основно заболяване на БЪлгарската армия след 1953 година..По далече от началника по близо до чорбата/кухнята бе девиза.Там даже до тоалетната не се ходеше по желание..
82
6
 
6
 
! Отговори
РАдев се СКАТАВА преди 6 години
ИМА откат срещу РАдев..Радев миналата година имаше шанс да въведе извънредно положение с цел спасяване на БЪлгарския народ.Вместо това допусна доказани престъпници начело с Борисов да се върнат отново на власт.НАнесени са огромни щети на населението нелечими.Уврежда се природата тежко ,а крадците около Борисов продължават да грабят десетки милиарди от народа годишно..Не остана здраво дете в БЪлгария
81
2
 
8
 
! Отговори
КУХа преди 6 години
ЛЕЙКАр
80
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Импийчмънт за Резидента !
79
9
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Поредната доза празни и кухи фрази ! Излишно е да се коментират !
78
5
 
5
 
! Отговори
РАдев съучастник преди 6 години
НА практика след 10.11.1989 година власта се държи от шайка нагли терористи менкащи на власт доказано престъпни групировки.НАй нагло престъпен бе парламента ЦАчева където ударно се прокарваха от мазни брокерчета нагло престъпни незаконни проекто наредби.Терористиtе на власт в момента са отровили цялото население и цакат жестоко нелечимо всички деца вкл още неродените.НАгли престъпници на власт в момента начело с Борисов, РАдев и Цветанов ликвидiрат народа БЪлгарски подава природата възмутена
77
3
 
5
 
! Отговори
Крадци на власт са преди 6 години
НА власт след 10.11. 2017 бяха подставени доказано вече престъпни групировки маскирани като партии.За имитация на избори цялото население бе тровено със пси активни нарко спец добавки подавани през хляб,бира,безалкохолни,кисело мляко сирене ,майонези и...Ликвдирани са милиони крави прасета,овце,пуйки патки магарета..Последваха нагло престъпни масови и касови приватизации.Ликвидрани са милиони работни места.Особенно жестоко народа се ограбва и ликвидира по времето на Станишвв и Бойко Борисов
76
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв е тоя клоун?
75
2
 
6
 
! Отговори
АМАН от демоГЛУПАЦИЯ преди 6 години
НА 10 .11.1989 година трябваше да растрелят няколко човека ограбвали БЪлгария вкл с трупане на нагло ненужен външен дълг към ДОйче бак/чрез измами/После на власт трябваше да дойде силен едноличен 100% отговорен лидер който да обезпечи просперитет на БЪлгария и БЪлгарския народ.
74
1
 
6
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
А защо не е разбрал че Тодоро Живков има 5 Дела водени срещу него и нито 1 Дело завършено докрай а всички Манипулативно прекратени поради неизяснени причини до ден днешен
73
3
 
9
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
За каква демокрация може да се говори в България, след като една шепа партийци, членове на БКП /не комунисти, а пак подчертавам партийци/, заграбиха след 10-ти ноември държавната собственост, която е на целия български народ. Всичко заграбено нарязаха за скраб, продадоха терените и станаха "бизнесмени". След като се свърши с този грабеж и почти нищо не остана, същите тези вече "демократи" от ГЕРБ, ДПС, НДСВ, БСП, СДС, продължават да крадат парите от ЕС. За какви пари, какви пет лева става въпрос
72
9
 
18
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
За пръв път от 28 г. имаме такъв президент. Той не говори постоянно за политика, за партии, не говори "дипломатично" т. е. говорене с часове, без да кажеш нещо конкретно. Президента говори на разбираем език за истинските проблеми в България, нарича нещата с точните им имена. Такива трябва да бъдат политиците, да се вълнуват от проблемите на собствения си народ, а не непрекъснато да лаят за някакви европейски цинности, какво били казали от Брюксел и от американското посолство.
71
9
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
До до долния (69)След като вие комунистите много се биете в гърдите за удължаването на 5-и и 6-и блок от руснаците (разбира се че те единствени могат да свършат и удостоверят това) защо непрекъснато се косите за АЕЦ "Белене". Нали за това беше борбата срещу заробващия проект, защото ако се беше построила централата с руско финансиране щяхме да чакаме да удължат живота на "Козлодуй" до куково лято. Руснаците щяха да имат интерес да ни продават скъп ток от "Белене". Наистина сте *** ***