Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление

Имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, заяви той
Обновена: 10 ное 2017 21:59 | 10 ное 2017 21:56, Красимир Ангелов
154
Президентът разтревожен: Демокрацията е в отстъпление
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Демокрацията в България днес е в отстъпление, обяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ.

"Възприех с надежда промените от 10 ноември 1989 г., но днес в много направления демокрацията е в отстъпление", подчерта държавният глава, който си спомни как е разбрал за отстраняването на Тодор Живков преди 28 години.

Още по темата
"Бях лейтенант в авиобаза "Равнец", Бургаско. Имахме нощни полети и в една от паузите моят командир тогава майор Стефан Дошев, лека му пръст, дойде, дръпна ме и ми каза "Знаеш ли, че свалиха Тодор Живков". Нямах никаква възможност да осмисля тази новина, защото имахме сложни задачи, които изискваха пълна концентрация", върна се в спомените си Румен Радев.

По думите му обаче, за "съжаление след 28 години имам усещането, че повечето от българите таят нуждата за нова промяна, която да премахне недъзите на Прехода – грабителство, корупция, бедност, липса на законност, липса на усещане за справедливост".

Според държавният глава е важно не да се сочим един друг с пръст, а да открием посоката, в която да вървим заедно. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", подчерта Радев. Според него обаче все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата.

Той отново коментира проблемите с българските летци, като според него действията им не са капризи, а сигнал. "Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си в името на другите. А обратното – много политици излязоха от властта богати и безнаказани", добави президентът.

На въпрос дали върхът на българската политика не е тесен за двама бивши генерали - президента и премиера, Румен Радев отговори, че амбициите нямат нищо общо с пагоните. "Важно е тези амбиции да работят за България. Важно е в политиката да се водим от идеи, а не от корист", добави той.

"Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президентската институция мобилизира често институциите. Цяла парламентарна комисия беше употребена, за да очерняне на моето име. Но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох политиката преди година – „Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция" и мисля, че много българи застават зад това“, каза още държавният глава и отбеляза, че никога не е започвал тази война.

По време на интервюто държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

"С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията, всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така - тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции.

Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля", посочи Радев.

В заключение президентът коментира и евентуалното бъдещо посещение на руския му колега Владимир Путин у нас и фактът, че това посещение почти сигурно няма да бъде през месец март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България. Според Радев председателството ни на ЕС няма нищо общо с отлагането на посещението на руския държавен глава, а по-скоро причината е в предстоящите избори за президент в Русия, заради които програмата на Путин вероятно ще бъде доста натоварена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
20
 
16
 
! Отговори
5 преди 6 години
Май в света тоя никой не го презнава. Избягват го, не го канят на визити, все едно че го няма. Нямаме нужда от изолиран президент. Само не разбрах той от 80-те% ли е, или от Останалите 20.
69
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринЮжна-родопска България в Османска Турция!
68
0
 
3
 
! Отговори
ТЕОКРАЦИЯТА преди 6 години
КАКВОТО БОГ Е РЕКЪЛ............
67
20
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не се чу какво мисли за давността на комунистическите престъпления. А че ще работи за Русия знаем всички.
66
3
 
13
 
! Отговори
несъвместимост преди 6 години
Парите в БКП а властта народна?
65
6
 
4
 
! Отговори
иде ли! преди 6 години
Идва диктатурата - турски ятаган или сталинска ръка! Изборът е наш!!!!!!!!!
64
1
 
12
 
! Отговори
x преди 6 години
1.МИНИСТЪР АНАНИЕВ ТУТАКСИ ДА ИЗГРАДИ И СТАБИЛИЗИРА СЪЩЕСТВУВАЩАТА СИСТЕМА ЗА КОНТОЛ.СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА НЗОК.ГОРАНОВ КАЗА ЧЕ ДОКТОРИТЕ КРАДАТ ЗВЕРСКИ И САМО ИСКАТ И ИСКАТ ПАРИ. 2.РЕДУКЦИЯ Н БРОЯ НА БОЛНИЦИТЕ-НЕ ДАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ЛИЦЕНЗИ ЗА ЧАСТНИ ТАКИВА,ЗАЩОТО ОБЩЕСТВОТО НЯМА НУЖДА ОТ НОВИ БОЛНИЦИ-И СЪЩУСТВУВАЩИТЕ 500 СТИКАГ И АРТИСВАТ, БИЛЯ!!! 3.ШЕСТ/6/ УНИВЕРСИТЕТА ЗА ПОДГОТОВКА НА ЛЕКАРИ,А ТАКИВА ЛИПСВАТ У НАС.НЕНОРМАЛНА РАБОТА!!!!!ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ! КАКВИ-ЩЕ ВИ КАЖА КАТО СТАНА МИНИСТЪР
63
22
 
19
 
! Отговори
Алекс2 преди 6 години
Фуражка искаш да върнеш БСП и ДПС на власт ! Това ли ти е "промяната" Аааааа мерси !
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация???????"Матрицата" на транснационалните финансови корпорации за наивните "ов---це"!Утре ще ви спуснат нов "вектор" наречен Диктатура, Неофеадализъм, Национал-социализъм и т.н. и всички ще прегърнат новата "идея" и ще крещят, че това е най-справедливия обществен строй.Щото който плаща - той поръчва музиката!
61
12
 
18
 
! Отговори
до долния преди 6 години
На кого му пука кой бил спасил евреите ?Това са ваши измислени скандали на евроатлантиците.В същия ден, в който раздухахте този "сиандал" руснаците удължиха с 10 години живота на 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Така българите няма да плащат все по-скъпо ток..Това е важното !Живота на българите е важен.Евреите не ни интересуват !
60
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** какво каза за спасението на евреите? Червената армия ли ги е спасила?
59
18
 
20
 
! Отговори
Лъч надежда преди 6 години
Не знам какво говорят за вас господин Радев но ще ви кажа че чета това което казвате и то звучи като думи не на крадец, а на лидер. Поздравления, а ние дето сме в чужбина и гледаме назад към вас, тръгнете ли вие и ние ще ви следваме - напред към демокрация и държава без корупция, без малки големи схеми и работещо правосъдие. Но първо трябва да съкратите разстоянието между малкия човек и тези дето сте отгоре.
58
35
 
18
 
! Отговори
Трак до радебъзльо преди 6 години
Как пък веднъж не защити България от подигравките на Русия към нас.Хората ти се довериха с надеждата , че ще имаш смелост да се опълчиш срещу господаря си(както Стамболов) но уви , не си дорасал ти.
57
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МммНЕ БЕ ДРУГАРЮ ГАДЕВ,НЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА КЪМ *** ти,ако не беше така нямаше да сте опозиция комунделите ТРИЖДИ ПРОКЪЛ..ТИ ДА СТЕ !!!!От цялото НИЩОговорене с бавено темпо да не сбърка наученото предварително най-важно за мен е че ***,,ин НЯААА А ДОДИ нъл тъй Асковски ка..нь...
56
24
 
23
 
! Отговори
Честен гражданина преди 6 години
Ние днес по Панорама не видяхме президент, а едно свадливо на дребно човече, което най-малко може да се върже с представата за обединител на нацията и борец срещу посткомунистическо-номенклатурните корупция и безчестие !
55
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация.. Ко? Не!
54
17
 
37
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
10 ноември най-черната дата в БЪлгарската история!
53
9
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Президентът е дал ултиматум на Румъния, че ако не си промени името на портовия град Мангалия, където бежанците искат убежище в ЕС на Ромелия, или ако не искат то поне на Румъния, да се счита с България във война! - По даднни на Рома Веле.
52
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя слуга на Sopos и него ли го купиха та стана голям демонoкрад. Aми ще се возиш на демонокрацията сега дрогар презеденте Ще чакама Русия и и Китай да подхлъзнат долара тоава ще се освестиме какви ги приказваме и вършиме. И да се махнат паметниците на американските летци имаме си свои летци.
51
5
 
2
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
До 54....не се бой друже, моето лозе отдавна съм го прекопал , та сега се наслаждавам на Мерлото което направих (ако изобщо можеш да вденеш за какво иде реч)...