Вече официално: Кирил Ананиев е новият здравен министър

Той беше избран с гласовете на 121 депутати от мнозинството
Обновена: 10 ное 2017 12:55 | 10 ное 2017 11:40, Камелия Цветанова
17

Снимка: Dnes.bg / Олег Попов

 

Кирил Ананиев е новият министър на здравеопазването. Той беше избран в парламента с гласовете на 121 депутати от мнозинството. Опозицията не го подкрепи, макар да стана ясно, че не оспорва качествата му на политик, а не смята, че той ще успее да промени системата, защото няма управленска воля за това.

Още по темата

Въпреки това Ананиев отсече, че уважава мнението на всички и обеща да работи с всички парламентарно представени групи, с гражданството общество и със съсловните организации и всички, които могат да помогнат за развитието на системата.

„Секторът на здравеопазването няма цвят, то е кауза и зад нея трябва да стоим всички, а за да поема този пост, аз съм подготвил план за действие и той се базира на приоритетите на кабинета“, обясни Ананиев.

Според него напрежението е във всички звена на системата.

„Аз искам да създам баланс, ще създам консултативен съвет, в който да влязат доказали се лекари, с които да водим дебат, ще се свържа с научния потенциал в университетите, а защо не и да създам съвет на министрите на здравеопазването, които са заемали поста досега“, каза още Ананиев.

Той допълни, че една от първите му срещи ще е със съсловните организации.

Преди днес парламентът да го избере за здравен министър, Кирил Ананиев беше заместник на финансовия министър и председател на Надзорния съвет на Здравната каса, като тази длъжност е заемал неколкократно през годините.

Ананиев беше заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г. и винаги правеше държавния бюджет.

От БСП обаче смятат, че нищо няма да се промени в здравеопазването с избора на Ананиев, защото досега той реално е бил в ръководството на НЗОК.

Според червения Филип Попов е видно, че не става въпрос за личности, а за липса на реформи.

Хасан Адемов призова депутатите: „Всички в залата да си посипем главата с пясък и да признаем, че всички, които управляваме и управлявахме този сектор, се провалихме, се чудим кого да обвиним“.

Той настоя, че очаква от новия министър да посочи корпоративните интереси в здравеопазването и със законови промени да се сложи край на тази практика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял живот министър - няма значение на какво.Важното е да служи вярно на силните на деня.Те се сменяват, той си остава.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър на това, министър на онова.....какво значение има като нямаме здравеопазване, образование или икономика, обаче имаме министри...То и държава отдавна нямаме, но тиквата трети път е премиер и се гордее с това))) Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
13
0
 
7
 
! Отговори
Fex преди 6 години
Sia niama nachin da ne sloji zabrana na vsiakakvi podaraci, rushveti i na offshornite korupcionni darenia na doktori, bolnici... vsichko ste stane prozrachno ....ili ste dade jiva svetena voda na korupciata s krastovete...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре казаното до момента за здравната ни система е от д-р Хасан Адемов: Всички в залата да си посипем главата с пясък и да признаем, че всички, които управляваме и управлявахме този сектор, се провалихме, се чудим кого да обвиним.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този да нее пребоядисан бая наранен е
10
3
 
4
 
! Отговори
луцифер преди 6 години
некролога а извинете оставката му се показва на темето
9
1
 
3
 
! Отговори
Medibus преди 6 години
Oo sia na patientite debitkarti, a na doktorite kreditkarti...estestveno s prastov otpechatak kato na bezplatnia bulpasport i bezplatnata bulzelena hartia...
8
2
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Дреме ми!Вие му мислете!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега тоз в чия полза ще краде
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук при управлението на ГЕРБ са се сменили 7 министри на здравеопазването. Помните ли филма "Осмият"?
5
0
 
17
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Финансист начело на здравеопазването и пръстовия отпечатък на Москов са с една цел. Докторите по малко да лъжат и крадат. По същата логика за Министър на вътрешните работи трябва да се назначи лекар. Да го оздрави.Бойко си е на мястото. Да пази ГЕРБ от пожари.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СЪМ ФЕН НА ХАСАН АДЕМОВ ,НО ДНЕС БЕШЕ ЕДИН ОТ МАЛКОТО АДЕКВАТНИ В НС.
3
0
 
19
 
! Отговори
МИНИСТЪР ЗА ЕДИН ДЕН преди 6 години
ако перефразираме култовото произведение. Напролет нито ТИКВИ, нито БОСТАН
2
2
 
24
 
! Отговори
Визитна картичка преди 6 години
Кой е Кирил Ананиев ?Хамелеон от класа, но винаги до Държавната хранилка и до кацата с мед.Комунист при Тодор Живков,Социалист при Жан Виденов,Седераз при Иван Костов,Гербераз при Тиквата.Но винаги, винаги, до ла-ПАЧ-КАТА.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко за човека! ГЕРБ мачка наред, без значение кой е поредната жертва. Колко ли ще издържи това камикадзе?