Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, каза тя
12 ное 2017 11:50, Петя Славова
265
Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!
Снимка: архив, Булфото

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта", обясни министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

По думите й, Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника.

Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум."Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".

По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По думите й, тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство.

"Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още министърът. 

Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А без руска газ няма да има жертви в България от газови бутилки...
227
8
 
3
 
! Отговори
ха де преди 6 години
Като не сме фактор защо Mypзилките са толкова активни във форума?Май нещо не се връзва на демоните от Империята на злото?
226
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAI- GADNOTO OT CQLATA ISTORIQ E ,CHE SME CLEN NA ES, A NI SLAGAT PO DOLU I OT UKRAINA KOQTO NE E. NIE NE SME NORMALNI EI XORA NIKOI NE NI BROI DORI ZA JIVOTNI
225
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GAZ PREZ KRIV MAKARON OT UKRAINA SPIRAT TURSKATA SCHTE MINAVA PREZ GYRCIQ PREZ BYLGARI IOK NISCHTO DA VI DOKARAT V ZAPALKI QNKITE NEKA VI TYPUNGERI
224
8
 
5
 
! Отговори
До Шоп преди 6 години
Отдавна знам, че си от 80%, така че не се пъни да го доказваш! Тези, които блокираха "Бургас-Александруполис", "Южен поток" и "Белене" са най-големите национални предатели за цялата история на България! Ти самият си малка мишка, освен да потвърждаваш, че сте малка групичка негодниzи от хранилката на Uncle Дьорд, за друго не ставаш!
223
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Какво да кажа. На въжето всички, които не позволиха България да се превърне в енергиен фактор.
222
2
 
5
 
! Отговори
Вижте преди 6 години
Днес на Днес.бг първа страница снимки - ББ - магаре - ББ - ВС - млечни продукти и яйца - джихадисти - пак ББ - и още едно магаре - родители на загинало дете които накрая са последвани от любовни сцени. Та се сърдим че някой ни бил нарекъл д.ебили.
221
5
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен242 Може да не ти се вярва, но целта на турски поток е точно тази-да ни заобитоли.Ум царува, ум робува, ум патки пасе. А ако не ти се вярва, просто вземи една карта, и виж, дали газопровода Русия-Черно море-Гърция-Италия , с разклонения Гърция-Македония-Сърбия-Австрия-Германия, може да ни заобиколи, или не.За съжаление, отдавна България не е някакъв фактор за ЕС и Сащ.Нямаме икономика, нямаме армия, нация, разчитаща 90% на подаяния и работа на ишлеме за някой, слугите на Европа.....
220
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GAZ I TOK IMA AMA RUSKI KAT NISCHTETI ZIMYS TREPERETI NEKA VI
219
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как Турски поток ще ни заобиколи, я се произнеси, умнико?
218
4
 
11
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
България няма да бъде енергиен център на Балканите никога повече, ама за сметка на това сме отличници по спазване на евроатлантическите ценности.Демократи за чудо и приказ, най-бедната и най-пропадналата държава!
217
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА БАЛКАНИТЕ.ВЪОБЩЕ НИКАКЪВ ЦЕНТЪР НЕ Е. ВСИЧКО НИ ЗАОБИКАЛЯ. ЗА ЖАЛОСТ!
216
8
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
ТУРЦИЯ ЩЕ ПРОЯВИ ИНТЕРЕС КЪМ НАШТЕ РЕАКТОРИ ------Идеално.Ще участваме с реакторите, турците с площадката, рузките с вини ще ги монтират и ще дадат гаранцията.Ще си имаме чудесен АЕЦ на чужда територия, но все пак близо до границата, за да ни захранва. Така или иначе нямаме нужда от цял АЕЦ, едни 500 МВт са си ОК, при това ще подобрим отношенията си с Турция, без опасност *** да ни държи шалтера.
215
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ Е ДЪРЖАВНА ЧЕШКА ФИРМА, СОБСТВЕНОСТ НА ЧЕШКИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД. ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА ОТИВА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ВИСОКО НИВО НА ПЕНСИИТЕ.
214
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според турските закони природният газ щом влезе на турска територия става собственост на турската държава. Само тя комуникире с доставчика и се разплща с него.- след това на кого ще се продаде газът само Турция решава.И това е голямото улеснение за Русия, щото няма да се разправя с крадливите хохоли, с румънци и пр.
213
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".Аз ли да имам тази информация?Тия в министерството защо вземат заплати?
212
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАБЛЮДАТЕЛЮ, НЯКОЙ ДА ТИ Е КАЗВАЛ ЧЕ СИ ЗЛЕ ИНФОРМИРАН? НЕ САМО ЗА ЧЕЗ, ВЪОБЩЕ.ГЛ`УПОСТТА Е КАТО РОГА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ, ВСЕ ЩЕ СЕ ПОКАЖЕ ОТНЯКЪДЕ.
211
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Каква титанична мисъл от 80% на тва...Без Руска газ , няма да имаме газ.. Ама защо *** ? (Шъ) ми отговориш , Ама щот я дадохме на Турците...ама нал боби щял да стро вертикална тръба ***? Да ама и така нататък....Боже пребери си вересиите, нас ни чака ....
210
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов направи от Южен поток турски поток, заради интересите на САЩ,и за да остане на власт с цената на всичко, не е имало такъв предател скоро, историята ще го съди!Сега целувайте турски ***................и се молете на Ердоган за едно пикливо хъбче!
209
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе много сте *** демократите , навсякъде ви се привиждат Русия и руснаци, ЧЕЗ нямат нищо общо с Русия, беше чешка фирма, сега я купуват индийци, разпродадахте всичко, сега плащайте скъп ток.Не ревете, това са европейски ценности!