Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!

Русия снабдява 42% от природния газ за Европа, каза тя
12 ное 2017 11:50, Петя Славова
265
Министър Петкова: Без руски газ няма как да има газов хъб!
Снимка: архив, Булфото

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта", обясни министър Петкова.

По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за ЕС. Тя увери, че България има опция да удължи живота на АЕЦ "Козлодуй" още три пъти с по 10 години. Колкото до АЕЦ "Белене", в момента институциите мислели как да се използва вече закупеното оборудване.

По думите й, Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника.

Министър Петкова увери, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Петкова коментира и информацията, че ЧЕЗ ще бъде продадена на индийски консорциум."Няма официална информация за това дали електроразпределителното дружество ЧЕЗ е продадена на индийски консорциум, но е много вероятно да е вярно".

По повод появилата се информация, че зад въпросния консорциум стои един от най-големите български продавачи на електроенергия - Валентин Христов, Петкова каза, че при всички случаи купувачите на ЧЕЗ ще бъдат проверени.

По думите й, тази процедура провежда чешката държава, тъй като това са нейни активи и тази продажба се извършва по реда и условията на тяхното законодателство.

"Трябва да бъде направена проверка от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е електроразпределителното предприятие с най-много и най-ценни активи. Така че ще бъде направена много сериозна проверка и, ако тези купувачи по някакъв начин не отговарят на изискванията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение", допълни още министърът. 

Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IMA MA NEMA SCHISTAKA NE BARAI UMRELI SME
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EVALA 153 KAJI IM GO SAMO SUPER BOGATI DYRJAVI ILI S GOLEMI ZAEMI RAZ CHITAT NA VTECHNENATA GAZ KAT QPONIQ I TN
146
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в нашата част на черно мореч и севроизточна България има достатъчно газ, ама кремълските рекетьори не дават дума да се продума
145
3
 
2
 
! Отговори
NEKA VEE QD преди 6 години
PO EVTINA I UDOBNA OT RUSKATA PRIRODNA GAZ NQMA ANADYN MU
144
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 147абе руски ***, то нали в търбите пак се компресира бе, ти въобще наясно ли как става втечняването и после процеса ? що не земеш да се поинтересуваш какво трябва да е налягането ако тръбата преминава на 2000 под водата на морското дъно, от къде Ви намират такива "специалист" за тролене не ми е ясно
143
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На втечнен газ разчитат всички икономики, които нянат достъп до тръби и имат неограничен достъп до кредити. И също така държави с големи външни дългове. като Япония. За държавите които имат алтернатива, никоя не използва втечнен газ. В Клапейда все още не могат да започнат да работят на печалба. Особено след като добива в Норвегия падна 2 пъти. Наема за газовоз е 30 000 на ден без да се смятат пристанищните такси и разходите за гориво и заплати на моряците. Сам смятай...
142
2
 
9
 
! Отговори
:))) преди 6 години
До Анонимен 148Абсолютно си прав само да те допълня, че и втечнения газ, който се доставя също е забележете РУСКИ - никой нема да мандахерца кораби от другия край на света - който разбрал разбрал........
141
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три мандата управление на ГЕРБ и национална катастрофа.
140
2
 
4
 
! Отговори
V RUSIQ SUM преди 6 години
GLUPAKO A KATO NQMASCH NIKAKVA GAZ OTKYDE SCHTE NAPRAVISCH VTECHNENA TQ PAK E V RUSIA
139
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ КАТАР ФРАНКО ПРИСТАНИЩЕ ГДИНЯ Е С ЦЕНА 1000 ДОЛАРА________Това ТАСС ли го каза, и защо въобще няко й ще внася втечнен газ от Катар в Полша, при положение е има поне 10 по-близки възможности
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,ами мислете най-после с главите си като пляскате коментари бре!!Всички водещи икономики разчитат на втечнена газ............затова Германия иска да строи нов директен газопровод !!Защо не минат германците на такава??Защото сигурно по вашите оценки са глупави и не могат да си направят икономическите разчети и сметки,кое е по-изгодно...кораб или директна тръба!!
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чуди човек що всички водещи икономики разитат на втечнена газ...........Проидължавай да се чудиш.Разчитат тези, които нямат достъп до тръбопроводи. затова се втечнява, за да може лесно да се транспортира. после пак се връща в първоначалното агрегатно състояние и се използва. Струва средно 30% по-скъпо.
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ КАТАР ФРАНКО ПРИСТАНИЩЕ ГДИНЯ Е С ЦЕНА 1000 ДОЛАРА Справка сайта на борсата в Лондон.
135
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 140Да се чуди човек що всички водещи икономики разитат на втечнена газ :) барем сменете опорните точки, всеки може да отвори инет и да види слотовите цени на втечнения газ
134
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимата на 2016 - 2017 Румъния е купувала в някои дни над 60% от нужната и газ. Средно за годината е около 40%. И това, че вече няма химичноторови заводи. Ако още имаше като навремето, щеше да купува над 90%. Но има една немска фирма, дето с евроукази им погреба химическата индустрия. Както на нас французите ни затвориха козлодуй.
133
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петкова увери още, че държавата няма да закрива ТЕЦ-ове...........Не казвай голяма приказка, щого не сте питали Брюксел. Каквото наредят господарите, това ще е .
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има никакъв излишък от 16 милиарда, защото по тази тръба въобще няма да тече газ.Борисов и порошенко могат да си играят на телефонче през нея.
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втечнената газ е с минимум 30% по - скъпа от тази по тръбопроводите доси и след транзитни такси за 5 000 километра транзит. И това е още преди да бъде доставена. С транспорта, разтварването и превръщането и отново в газ става над 2 пъти по - скъпа. Освен това инфраструктурата за обработлката и транспорта и е по - скъпа, и по - несигурна. По бързо се амортизира, по - малък капацитет, по - скъпа потдръжка и повече персонал. Като се сложат всички разходи се оказва, че е 4 пъти по скъпа от другата.
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 135от 2014 година Румъния изцяло мина на собственно потребление, ама те не са като нашоте *** да се занимават с неосъщетвимите руски патоци, още 2006 година когато руснаците се опитваха да ги баламосват за ЮП им казаха нашите приоритети са изследване на черно море и увеличаване на собствения добив, миналата година даже изнесоха и някакви количества за Молдова
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЕ СИ ИМАМЕ РЕАСТОР ЗА СПОМЕН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ, ЗАЩО ДА НЯМАМЕ И ЕДИН ПРАЗЕН ХЪБ?