ГЕРБ иска: Без давност за престъпления при приватизация

От партията на Борисов чакали подкрепа от "златния пръст" на Нинова
Обновена: 13 ное 2017 15:54 | 13 ное 2017 15:45, Веселина Йорданова
110
ГЕРБ иска: Без давност за престъпления при приватизация
Десислава Атанасова. Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов.

В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г., разясни той.

Крайният срок е фиксиран на тази година, защото към момента има около 20 нераздържавени търговски дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура, разясни Кирилов и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията, като сред тях са били и поправки в НК. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределена огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриоти, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала - 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. "Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", добави още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова дъвка за пристия според Бойко народ да има с какво да го занимават телевизиите. Бойко е ка власт от 2009г и дойде на власт с обещанието че ще вкара корумпираните в затвора и ще се потърси сметка от ограбилите държавата с милиарди от заменките! Да е свършил нещо?Защо ке разследва приватизациятана двете най апетитни п БТК подарен на братя Велчеви и Спас Русев, или приватизацията на БТК подарено от него на Пеевски и в момента във фалит и двете дружества са прватизирани по неговото управлени
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
31
9
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Нагли, нагли, много нагли!! Това е най - точното определение за комунистите и техните издънки! Не може да искаш адекватно правосъдие, а същевременно да плюеше разследването на приватизационни престъпления довели до това "осакатяване" на държавата, за което говорят наглеците! Нека отпадне давността на всички имуществени, приватизационни престъпления!
30
1
 
11
 
! Отговори
модата преди 6 години
До комунизмът-давност ?Много се е боядисала! Да не се пребоядиса?
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отклоняване на вниманието от "нещата", които се вършат сега.
28
6
 
3
 
! Отговори
по-важно е да се преди 6 години
започне от РАЗДАВАНЕТО на куфарчета с пари":от утре ставате капиталисти- до днес бяхте комунисти!" на все ВИДНИ БКП-членове, КДС.Оттам :"взеха маята': а парите бяха на целия български народ.Пенсионните фондове- бяха изпратени по соцвреме на Куба.Да не говорим за "помощи на Африка' да "строят социализма".И НЕКА днешната БКП/БСП никога да не иска да я ПРИЗНАВАТ за равна на соцпартиите в ЗАПАДНИ страни, където НИКОГА не е имало окупация от СЪВЕТСКА АРМИЯ и 45 години "вечна дружба". Не може да се
27
5
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Променяме цял закон, не заради крещящата необходимост от това, а за да свалим Корнелия от власт в БСП-то и да сложим доверен човек на Тиквето там. Пъклен замисъл на вещиците от ЖГЕРБ
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта"---ПЕТ варианта са прекалено много за "юридически" екип, воден от това на снимката.Дори един вариант да е - с какво ще обмисля, то трябва да има поне грам мозък под косата. Деситу Умнуту постоянно доказва обратното.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И капана за Нинова щракна ....... ха сега
24
4
 
3
 
! Отговори
комунизмът-давност ? преди 6 години
А за комунизма давност ще има ли?
23
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заради тая и лиляна НИКОГА няма да гласувам за герб НИКОГА ! - под достойнството ми е такива да ме представряват и управляват.
22
4
 
27
 
! Отговори
Брррррррррррррр преди 6 години
Много противно с-во ! прУста,нагла и досадна направо ми става лошо като я видя.
21
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя умен ход за замазване на пресните зулуми само Цецо Рапона може да го измисли! Докато имитират дейност ще си покрадат още малко.
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая гъска с големия клюн отде лъсна отново да бистри водата.
19
2
 
13
 
! Отговори
Пълно освтляване преди 6 години
Това е добра идея, за да се види кои настоящи депутати и политици ще се опитват да бламират подобна промяна на Конституцията. Много важно е също тази промяна на Конституцията да осветли цялостно процеса на умишлено фалиране и източване на банките, както и имената и кариерата на ключовите "приватизатори", "банкери" и кредитни милионери !
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният популистки ход на ГЕРБ.А кога ще приемат Закон, който да вкара корумпираните им министри в затвора.Кога ще видима Борисов и Цветанов, там където им е мястото.България не е нормална държава, защото няма никакво разделение на властите.Управлява се от един човек, при това безмерно *** и според насторенията му.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И.......как ще доказвате престъпления??Как ще обвинявате,а!!Давност за престъпления няма да има,ама...........има давност за съхраняване на документи!!20 години срок на давност в държавният архив,после подлежат на унищожаване!!Какъв приватизационен договор ще търсите,какви задължения на приватизатори,сделки и престъпления след като с един документ като доказателство не можете да го подкрепите пред съд!Съд на празни приказки и локуми не вярва!!Отново ще стреляме сватбарската!!
16
0
 
22
 
! Отговори
дърт комуняга преди 6 години
Аз пък не искам да се разследва приватизацията, а искам национализация за всички с активи и имоти над 1 млн. лева!
15
15
 
4
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Все още имат парламентарно мнозинство!Теоретично - трябва да е възможно!Борисов започва все повече да ми харесва!Единствения - който освен с крадене....оснава нещо осезаемо след себе си!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ревете като вдовици за тая приватизация бе? Нали за това скачахте по площадите, щото искахте капитализъм , евтини банани и свобода да пътувате.Е, постигнахте всичко това.Само че за капитализъм трябва да има капиталисти, не може всички да сме капиталисти.Кво ви пречи и вие да станете капиталисти?!? Евтини банани в изобилие целогодишно, и имате свободата да пътувате- жената работи в Гърция, мъжът й в Германия. СВОБОДА! КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!