Оградата на границата ни с Турция – ?500 за метър

Пробивите на мигрантите в "Граница" на Елена Йончева
102

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Оградата на българо –турската граница струва двойно повече от тази, изградена на браздата между двете ни южни съседки. Това твърди соцдепутатката Елана Йончева във филма си Граница, чиято премиера беше днес в НДК.

1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро.

Още по темата

Йончева твърди, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като само първите 10 км са двуредови.

В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението.

Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.  Тя отчете, че са дадени 200 млн. лв.  за 200 км. ограда.

Според червената депутатка Гърция също е изградила ограда на границата си с Турция, която е дълга 12,5 км, но пък е ефективно съоръжение.

Във филма се разказва още, че година преди строителството - на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър.

Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово".

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на "Гранична полиция".

Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя.

В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция построи 2 пъти по-евтино от нас 830 км БЕТОННА стена само за година.Оказва се, че стена ОТ БЕТОН, при това 830 км и с истински качествен асфалтов път покрай нея и успоредна от тел бе построена в Турция на границата със Сирия само за 1 година и при двойно по-ниска от нашата цена на километър. Сега започват стена на границата с Иран и Ирак.
47
1
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
От кога за Дневник "мръ.сна" стана дума за звездички...Здрава цензура са им наложили от суджушкото правителство,защото иначе ще ду.хат супата.
46
1
 
11
 
! Отговори
сръкмето е мрежа преди 6 години
компирите от министерството по ръпоните са пробвали дал през мрежата мое да мине тикв со пипонетата и кратунката, демек семейство тиквораси, нихните съпруги кратунурвите и дяцата пипундерчета- та за тва рибрските мрежи по браздата-цаца да ловят
45
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Винкела или господин Тишина здраво се е нагушил от тази ограда и даже я засекрети. Такива хора пък има в МС,крадци и ***.или,наричащи себе си патриоти,та направиха думата патриот *** дума и може да ми сложат за нея звездички.
44
2
 
12
 
! Отговори
серия строителство преди 6 години
Давай Ленче след мрежлетата подкарай киното за ааааХтубаните, после за тунелите, после за Саниратките и има една серийка за едни 6 апартамента и една любопф м/у една тьоща и едно цвекло
43
16
 
3
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Йончева вместо да я показват по медиите да я пратят в Белене при прасетата затова че издава тайни за съоръжение което е част от националната сигурност. Но на комунистите не им пука за нацСигурност.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BRAVO BE ZA 500 EVRO TRI METRA ZID SCHTE TI DIGNA KAMENEN TUIQ VERNO SA KRADCI OT KLAS KO SE CHUDQ EDIN PYTEN VYZEL 620 MILIONA BOIKOLINA
41
3
 
16
 
! Отговори
народна поговорка преди 6 години
Виж му мрежата и не питай за магистралата (му)
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая рускиня ще миряса ли сега? Га яде станишевите пари всичко беше ок!
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той и токът ни е 25 ст. заради еко-био-ВЕЦ производството. Тука сме люлката на капитализма с основния му постулат най-богатите да кpaдат от най-бедните.
38
1
 
28
 
! Отговори
Б преди 6 години
не зная дали сте се опитвали да минете през коридора за шенгенци на запдните летища - да видите какво ще ви се случи когато ви гепят - чака ви затвор !!!!преминаването нелегално на държавна граница е тежко престъпление и се наказва сурово сега обяснете ми как става така че тези нарушители вместо да бъдат съдени и затворени ги обявяват за "бежанци" че на всичкото отгоре ни задължават да ги храним и поим, а че и правата да им спазваме ....минни полета и картечници трябва да имаме по границат
37
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРОЗНАТА ЕЛЕНА СНИМАЛА ЕЛЕКТОРАТА НА БСП В НАГЛАСЕНИ СЦЕНИ
36
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, че ако Тръмп направи такава скъпа ограда с Мексико, ще фалира САЩ! Ама за нашите управници е дребна работа. Нали парите са от народа.
35
0
 
31
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Хора не разбирате ли, че става въпрос за България бе ??? Има ли значение кой го констатира това ? Кога ще разберете, че комунизмът не си е отишъл от България и няма да се махне никога, кои са ГЕРБ бе, нали са онези тъмночервени наследници на горските бандити - партизаните, кои са БСП нима те са по-различни от ГЕРБ, или ГЕРБ са различни от БКП.......много сте тъ'пи, за България става въпрос, за България, за Вас, ако се смятате все още за народ.......
34
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по- овчедушен народ от българина!Тия крадливи червени мутанти, днес комунисти, утрегербаджии или "патриоти" съсипаха народа от крадене! Няма друга държава, която да си избере престъпник за премиер! България агонизира!!!
33
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това кречетало е смешно вече.
32
5
 
28
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Приятел,в България не е останал народ,тази територия се населява в момента от една световно известна порода овце-"българска тъпоглава",та искам да ти кажа да не се хабиш напразно,тези овце 28 г.не разбраха,че БКП създаде и ще създава свои клонинги чрез които да разделя гласовете за да обира държавата-няма ГЕРБ,няма БСП,няма ДПС,няма Атака нито която и да е друга престъпна организация,всичко е БКП-бяха измислени партизани-шумкари,бяха и още са техните синове и дъщери,а вече навлязоха и внуците им
31
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буда е засолил яко.Кво от тва , че е лошо и неначествено, и калпаво, и пада от първия дъжд, и не е такова, квото е по задание, а двойно по- малко.Радостното е , че Вожда е намазал. Намазал е сметката, вие пак ли за Симитли си помислихта, де гиди, чапкъни ***.
30
23
 
9
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Йончеваааааа, докато бяхте на власт с товарища Станишевка, що не направихте кльон с минно поле, както едно време ***?????? Много бързо забравихте комунизма и неговите постулати......
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Bravo na jin4eva istinata e pokasa a milionite gi nama v koi djob sa komisionite ot ndk ot sanirane ot magistrali ot tuneli vs da se proveri kolko struva i kolko miliona gi nama kade sa? Voena bolniza 200 miliona kade sa koi dchte gi varne general tonev si otide bog da go ptodti s milionite koi schte gi vra6ta