Оградата на границата ни с Турция – ?500 за метър

Пробивите на мигрантите в "Граница" на Елена Йончева
102

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Оградата на българо –турската граница струва двойно повече от тази, изградена на браздата между двете ни южни съседки. Това твърди соцдепутатката Елана Йончева във филма си Граница, чиято премиера беше днес в НДК.

1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро.

Още по темата

Йончева твърди, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като само първите 10 км са двуредови.

В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението.

Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.  Тя отчете, че са дадени 200 млн. лв.  за 200 км. ограда.

Според червената депутатка Гърция също е изградила ограда на границата си с Турция, която е дълга 12,5 км, но пък е ефективно съоръжение.

Във филма се разказва още, че година преди строителството - на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър.

Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово".

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на "Гранична полиция".

Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя.

В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
41
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Нямам думи да си обясня наглостта на червените бандити,които изпреядоха цялата държава и в случаят в Трявна,освен тази фабрика,съсипаха и разпродадоха активите на всичките предприятия,които бяха наследили от бившите им собственици капиталисти!Не стига,че доиха всичко 45 години,ами накрая го унищожиха та и помен да не остане!Та тези ли са борците за правда и тази лелка,хахавелка Йончева ли ще ми се пише за боркиня за правда и честност!Ай сиктир!!
7
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак добре, че има ограда, че ако беше бившия спонсор (Станишката със замък в Швейцария)на Йончева и ограда нямаше да има.
6
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филмчето с деньги ли е платено?
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великата българска ограда се преодолява с велика китайска стълба.
4
2
 
35
 
! Отговори
нищо ново! преди 6 години
До АнонименТоварните вагони на БДЖ изместиха оградите за трафик на бежанци!
3
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от многото герберопатреотарски грабежи на народа от последните 2-3 години.
2
4
 
42
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Оградата от платина ли са я правили?
1
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуците и Патреотето откраднаха милиони от тая ограда.