Оградата на границата ни с Турция – ?500 за метър

Пробивите на мигрантите в "Граница" на Елена Йончева
102

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Оградата на българо –турската граница струва двойно повече от тази, изградена на браздата между двете ни южни съседки. Това твърди соцдепутатката Елана Йончева във филма си Граница, чиято премиера беше днес в НДК.

1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро.

Още по темата

Йончева твърди, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като само първите 10 км са двуредови.

В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението.

Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност.  Тя отчете, че са дадени 200 млн. лв.  за 200 км. ограда.

Според червената депутатка Гърция също е изградила ограда на границата си с Турция, която е дълга 12,5 км, но пък е ефективно съоръжение.

Във филма се разказва още, че година преди строителството - на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри.

Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър.

Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово".

Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на "Гранична полиция".

Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя.

В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
66 долара на метър преди 6 години
Русия строи в момента ограда с Украйна ... цената е 66 долара / метър или за 3.3 милиона строи 50 км. ограда ... всеки може сам да смята, кое колко струва... европейските проекти винаги се надуват, за местната община, за правителството, за немската партия и т.н. всеки трябва да облажи от полагането на нещо дребно.
87
5
 
1
 
! Отговори
Останалото е Елена преди 6 години
Мила Елена, Мила Елена Йончева!Изгледахме филма.По-сив ден, както и по-безнадежни мисли не сме имали.Дори неможем да Ви благодарим за тази лавина от сивота, която ни обзе след края на филма.Ти, да ТИ, ТИ Елена си майстор. Ако стрелците се целят в десятките.Твоят филм бодна сърце, присви очи и стиснхаме юмруци.Господи какви вървиьоти (върви=***) са се вкоренили в Родината ни.
86
1
 
9
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Тези "всички по известни европейски политици" пеша ли разгледаха оградата или ги заведоха там където трябва да гледат?Много тъ'поглава овца си!Тази смешна телена ограда не е показвана само от Йончева,за нея има и любителски репортажи на милеещи и страдащи за България патриоти показващи как на места могат да минат цели стада антилопи "гну" като теб!Ти си едно зрънце от цялата овча па'смина не знаеща какво е това Родина,а познаваща само определена партия като ГЕРБ например която твори само зло....
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Edno pano pravougulno ne struva Poveche of 200,300 lv a Te go Pisali v fakturataaa 2500 lv Dobre Sa nalapali nqkoi hora, no neznammmmmm zashtoo vinagiii e Kuche vlachiiiiiiii reisssss dirq nqma
84
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А по киното кога ще го дават?
83
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йончева да направи един филм за себе си как взе 800 000 лв от БНТ докато Станишев и беше любовник.
82
0
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
В това което е останало от България се развива един супер печеливш бизнес. Много обазовани чаав?$а заедно с майките си минават в турция и след това влизат като авганистанчета. Пособия, сандвичи, ночлег и най вече обилие от джобни пари, които закопават в катуна и отново хукват към турция. Султана естествено го знае, но работи за синедриона. Дали Боко и стохилядната мафия го знаят е без значение.
81
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В стила на гербаджиите да попитам, с откраднатите милиони за тел не можеха ли да увеличат пенсиите? Но в мой стил питам, от тази кражба колко мигранти получихме, за да храним чужди вместо свои?
80
8
 
1
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
А дали ще направи едно филмче и за кмета на Батак....еееех мечти, мечти....
79
24
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Тази ограда дойдоха да я видят всички по известни европейски политици и я одобриха категорично, явно точно това не се хареса на БСП и СиЕ, и по стар навик останал им от времената на българосъвеЦката дружба, решиха да омажат и оплюят това което другите са направили !
78
4
 
21
 
! Отговори
Пълен разпад преди 6 години
Ало критиците,вия замисляте ли се изобщо,кой може да влезе през тази ограда и какво може да направи?не виждате ли че цялата система за сигурност е пробита,щом 30 бежанци прекосяват цялата страна и никой не ги вижда и спира,и чак на гарата в София,гражданин подава сигнал,къде е МВР,полиция и пр.търтей?!
77
5
 
9
 
! Отговори
Фармацефтическата преди 6 години
амфетаминът произвеждан в НРБ до 10-11-1989 е има названието "Амфетамин НРБ"днес, прозвежданият в РБ амфетамин носи названието "АМФЕТАМИН БМБ"
76
6
 
18
 
! Отговори
Ей преди 6 години
Тука някой без да мислят обиждат Йончева но въпроса и проблема е важен за всички,мислете преди да пишете глупости....
75
19
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
БСП и СиЕ са се хванали за тази ограда като удавник за сламка, явно е че и опорните им точки вече взеха да се изчерпват, та затова са пуснали стражевото си куче, другарката Йончева, да души постоянно около нея. Елена Йончева като малка явно не си е играла достатъчно на "прескочи кобила", та затова сега компенсира, като си играе на "прескочи ограда" ... !!!
74
0
 
5
 
! Отговори
Zviken преди 6 години
Obeseni arhitekti, prokurori i sadii ima li?!
73
24
 
12
 
! Отговори
Подлога на Сергей преди 6 години
От както Елена Йончева беше публична държанка и параван на серГЕЙ Станишев, думите и нямат никаква тежест.
72
13
 
11
 
! Отговори
един от банята преди 6 години
Абе оградата нее важна по важното е че делнахме милионите. Вия кво си мислехте бе че ше ви праим ограда за черните ви очи ли? Аз ако не намажем неколко милиона не сам човек бе. Утре ше ми дуйнете под опашката и ше ме пратите у лево а яз немоем нищо да работим от кво ше живеем от въздух ли? Докато имам допир до власта ше праим милиони да има и за униците на унуко. А вече са два унука требе и за него неколко стотин милиона. Сега ако не ги напраим като станем на 80 години ли? Офцее офцеее шугави.
71
8
 
25
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Тарикатче, я ми помогни да си спомня от кои е Пожарникарят, а Л.Павлова, а Цвъки, а оная дето прилича на мъж Цачева, а всички други утре'пки от ГЕРБ, те да не са некомунета бе тъ'пак ?
70
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленче,колко ти преведе Станишенко за репортажа.А попита ли колко струва чакъла,транспорта,полагането и т.н.Гърците си имаха пътя преди оградата.
69
5
 
27
 
! Отговори
Vlady преди 6 години
Виновните за граничната тараба, която само дето не е дървена трябва да бъдат настанени в общежитие Кремиковци Хилтън или друго подобно заведение с далеч по-добра ограда.