Давността за приватизацията напът да падне, БСП също "За"

Левицата обаче с условие – тема на разговор по темите от прехода
54
Давността за приватизацията напът да падне, БСП също "За"
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Соцлидерката Корнелия Нинова даде заявка, че може да даде едно рамо на ГЕРБ за промени, с които да отпадне разследването на престъпления по давност, но постави и някои условия.

Още по темата

"Ще подкрепим промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, в тях влиза и приватизацията. Иначе не", отсече тя.

В понеделник от ГЕРБ обявиха, че ще предложат промени в Конституцията.

Искането им е в член 31 да бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриоти, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарната зала - 180 гласа.

За да търси подкрепата на левицата вчера на премиерата на филма на Елена Йончева "Граница", шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов лично връчи папката с предложението на Корнелия Нинова. Тя обаче отказа тогава да му даде отговор дали социалистите ще застанат зад ГЕРБ.

Във вторник пък тя определи предложението на ГЕРБ като "половинчато" и заяви, че ще го подкрепят, ако се включат и въпросите свързани с приватизацията и масовата приватизация, концесиите на Прехода и групировките, където било раздадено част от материалното богатство на държавата.

"Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход и истината за него да се сложат на масата", настоя Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
До Анонимен: Законът за Давност бе приет от БКП/"БСП" след най-мащабното разграбване и фалита на държавата. Приеха си го в защита на кредитните милионери, приватизаторите като *** Техноимпексова, Румен Гечев, ДС агенти и т.н.
52
0
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
До Анонимен: Моля, не пишете свободни съчинения. Делото за КТБ, се гледаше единствено в България. Закона "Магнитни" е административен и касае самата държава, в България няма стойност. По искане на бг прокуратура, те не предадоха никакви доказателствени материали и списъци. КТБ няма нищо общо с която и да е друга държава.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давността може да падне, но законът не може да действа със задна дата. Само "юристи" като "гражданина" Цветанов могат да изфабрикуват това недомислие. Резултатът може да е само лов на специално подбрани лица. Няма да е за пръв път в нашата история.
50
1
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ СА ПРАВИ преди 6 години
НЯМА ДАВНОСТ -ЗА ФИНАНСОВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ!КАКТО БЕШЕ ЗА "ФАШИСТИТЕ" ,ТАКА ЩЕ Е И ЗА КОМУНИСТИТЕ!!!ДНЕС--ВСИЧКИ СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
BG IZMET преди 6 години
BG IZMETTA E VAV TAKA NARECHENIA PARLAMENT I TEHNITE RABOTODATELI.
48
0
 
4
 
! Отговори
Много шум! преди 6 години
Много шум има,но резултатът ще е нулев! Всички политици крадоха, но и да приемат закона, никой няма да върне откраднатото , нито пък ще влезе в затвора! Жалко, но такова е положението в Бъргария !
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се дупи на Америка Суджук ефенди, това няма да му помогне! Американците нямат приятели, а интереси. Един път му прибраха от Саудитска банка 480 милиона, а тези дни са му блокирали 3 милиарда в офшорна фирма в щата Делауеър.И тях ще му вземат, ако не са го взели вече. Това най-вероятно са парите от КТБ. Останалото от 1.5 милиарда са си разделили останалите крадци.При Клинтън, Боцко можеше да се скрие, но сега при Тръмп, няма да стане.Ще му се конфискуват и ще бъде свален, после съден
46
0
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Ти ако имаш разузнаване и знаеш за кирливите ризи на някого, ще се възползваш ли ?
45
2
 
6
 
! Отговори
:):) преди 6 години
тук седесарите са за .....Това е тяхно твирение и расипията вследствие това. БГА Балкан.... а , за едни 100000 долара. То само алуминия на скрап на самолетитв е бил пивече.
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво е мислил Сикаджията, но в САЩ е започнало делото за КТБ по закона Магнитски. През Януари ще се вземе решението, а през Март ще се запознае Бай Дончо, който ще вземе отношение по грабежа. И така, да кажем чао на Монокнижника и крадливата му Шайка, както на Цацата, Цецо Цървула, Шиши, Плевнелиев и Искров. Това са хората ограбили парите. Късно е Боце за китка вече!!! Заминаваш и Бай Дончо ще реши съдбата ти. Му-Ха-ха!!!!
43
0
 
11
 
! Отговори
41 преди 6 години
Бяха попарени надеждите за по-сигурно бъдеще на 3 милиона българи или как бяха заграбени, източени и в крайна сметка унищожени стотици български предприятия.
42
2
 
11
 
! Отговори
БСП трол преди 6 години
Моля централата да уточни точно какви са директивите за деня защото така се работи трудноДнес цял ден следваме указанията за плюене на проектозакона а сега трябва да го защитаваме.Въртоглави станахме
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те основните виновници измряха или са в чужбина... Пак ще има медийни фишеци. Както с Дело Номер 1 навремето за бай Тошо.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ками, не се научи да пишеш. Какво е "напът" и как така хората си "дават рамо"?
39
4
 
14
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ ДА ВНИМАВАТ преди 6 години
ЩОТО КАТО ХВЪРЛЯТ БУМЕРАНГЪТ, ТОЙ МОЖЕ ДЗА СЕ ВЪРНЕ ПРИ ТЯХ И ДА УДАРИ НЯКОЙ ВОЖД.И ПАСЛЕ - ЕЛАТЕ ДА ПЛАЧЕМ
38
1
 
9
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
За 1992 год.давностния срок отдавна е изтекъл...Може да бъде променен закона,като давностния срок започва да тече от датата на откриване на престъплението,а не от датата на извършването му.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е казал, че трябва да се учи граматика във Факултета по журналистика, просто неграмотните не трябва да бъдат приемани да следват и не само там, а където и да е. Трябва във всички ВУЗ да има тест по българска граматика. Който не може да пише правилно - вън. Мене като читател и зрител вече ме е срам от повсеместната неграмотност сред журналистите и редакторите.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо няма да стане. Шефа на правната комисия в парламента Кирилов /от ГЕРБ / заяви, че сделки от приватизацията НЯМА да се развалят. Така че всичко е много шум за нищо.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"напът" е доста интересна дума! "напът" сме да сме неграмотни ***
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако най-накрая се каже истината за прехода и най-важното бъдат наказани виновните и конфискувано имуществото им, може и да се вдигне държавата на крака. Аз лично обаче не вярвам това да се случи. Колкото до "на път" и "напът", в случая е правилно изпозвано, нарича се слято писане и зависи от смисловото значение на изречението. Давността не е тръгнала някъде по шосе или магистрала, за да бъде използвано "на път".