Петкова с гаранции за енергийната сигурност при продажба на ЧЕЗ

Държавата ще оценява внимателно евентуалния купувач
14 ное 2017 15:07,
14
Петкова с гаранции за енергийната сигурност при продажба на ЧЕЗ
Снимка: БТА, архив

Купувачът на ЧЕЗ България ще бъде внимателно оценен от българската държава и продажбата няма да бъде приета автоматично. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова преди началото на 7-мата Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Още по темата
Темата на конференцията е посветена на приоритетите в областта на енергетиката по време на председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 година.

Петкова посочи, че продажбата се води от чешката държава, която е собственик на CEZ Group, а нашите власти не могат да правят предварителна проверка на потенциални купувачи. Тя допълни обаче, че сделката за продажбата на активите на чешкото дружество у нас ще бъде оценена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), така че да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната и защититата на потребителите.

Продажбата ще бъде допусната едва след проверката на тези органи. "Ще бъдат взети всички необходими мерки. Процедурата е законово регламентирана", каза тя и допълни, че без разрешение от българската държава сделка няма да има.

Както е известно, CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено. В активите освен ЧЕЗ Разпределение са още и електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро и търговското дружество ЧЕЗ Трейд. Компанията притежава още и няколко зелени централи на територията на страната.

Преди две седмици чешката компания продаде ТЕЦ Варна на варненската компания "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта Данаил Папазов. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. На този етап няма яснота какви са плановете на купувача на централата за бъдещето й развитие.

По време на приветствието си към участниците в конференцията енергийният министър посочи и част от приоритетите на управляващите за месеците на българското председателство. Фокусът ще е върху Западните Балкани, изграждането на инфраструктура и газовите връзки.

Петкова изрази своите очаквания по време на председателството да започне и строителството на новата газова връзка с Гърция (IGB), за която тръгнаха и първите търгове - за избор на консултант за инженерните работи. България ще работи и за реализиране на дейностите за постигането на пакета "Чиста енергия за всички европейци".

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
калинка разбира ли от нещо? Падение си е, чужда държава да продава монополите на нашата държава на трета държава и калинката да обявява колко защитава нашите интереси.Хубавото е , че пак ще има народен съд.
10
0
 
2
 
! Отговори
Ганев преди 6 години
Държавата да си прибира ЧЕС и чиста работа....Тази персона да престане да говори за някаква си енергийна борса ..... и в тази връзка разкарайте монополите и нещата ще си дойдат на место.
9
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ако чез се продаде на индииска фирма ще стане като с кремиковци
8
0
 
4
 
! Отговори
А?! Сигурност?! преди 6 години
Уважаеми политици, Енергия, Вода, Пътища - инфраструктура, която е част от Н. Сигурност -трябва да са държавни. Всяка инф-я предоставена чрез ПЧП, дава възможност за злоупотреба. Енергия-един акт и БГ остава без ток. Вода-както подарихте на Веолия - 70% акции и водна инфраструктура планове, нямате никакъв контрол. Кой получи милиони за вход на Веолия? Потребителят ли е гаранта за този кредит, дори Веолия да престане да съществува.?! Кога ще премахнете 70 фирми на Козлудуй?Тук няма сигурност
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
една държава източва друга държава чрез основно нейно дружество,после пък решава да продаде печелившото предприятие?тук има явни политически игри с икономически привкус,някои наши и някои техни политици са направили общо търговско дружество,представлявано от някоя марионетка и ще го купи,предстои да видим
6
0
 
3
 
! Отговори
до Деляна Петкова преди 6 години
"Както е известно,CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено." Не търси продавач а купувач на българското си звено.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЗН, КФН, КЕВР и още един куп комисии с по 500 души персонал, които първо, че не вършат никаква работа и второ, може да се обедният под една обща шапка с персонал от 100 души.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме индианци и се нуждаем друга държава да управлява електроразпределението. Колонизирани от чехи. Ще се радваме на гръцкия турски газ от Русия. Голямо постижение за мечтаната диверсификация.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи сме приватизирали ЕРП-та като сме ги продали на друга държава, това се вика раздържавяване по български.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕЗ финализирах сдлеката по продажбата на дела си в България. Новият собственик са триубквените ви спонсори от Варна, заради които триете и блокирате.Нека българите да го знаят.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ТАЗИ ГАЗОВА ВРЪЗКА С ГЪРЦИЯ ЛИ ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ РУСКИ ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ?