За Альоша и освободителите... Русофобия ли е драскането по паметници?

"Това е протест срещу 60-годишна лъжа", категоричен е Юлий Москов
14 ное 2017 10:37,
240

Русофобия ли е драскането по руските паметници? По този въпрос сблъскаха мнение социологът Кольо Колев и журналистът Юлий Москов в сутрешния блок на  Bulgaria ON AIR.

Повод за спора им е напрежението между София и Москва заради изрисувани свастики по паметниците на Альоша в Пловдив и на Съветската армия в София. Заради надписите говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви преди няколко седмици, че Червената армия е спасила българските евреи, а след негативния отзвук у нас, от Москва дойде извинение.

Още по темата

През уикенда пък стана ясно, че руското посолство у нас иска разследване на оскревняването на паметника на Альоша.

"Оскверняването на паметници не е русофобия. Всички пропускат да забележат, че нито един паметник от Руско-турската война не е осквернен, а само съветски. Това не е русофобия, а протест срещу една 60-годишна лъжа, че руснаците са нашите двойни освободители$, обяви Москов в "България сутрин".

Социологът Кольо Колев не се съгласи и обвини журналиста, че "обрисува картина, в която независима България си стои кротко и никому нищо лошо не прави".

Той продължи иронично как страната ни не е обявявала война на Великобритания и САЩ, не е отишла в Беломорска Тракия, не е окупирала части от Югославия и изведнъж бива нападната и окупирана от "Червената армия".

"Ами, какво очаквате?", попита риторично Колев.

Социологът и журналистът влязоха и в спор има ли отново вражда между русофили и русофоби у нас. Повод за дебата им стана и появилата се вчера нова страница във Facebook, която призовава към саморазправа с русофобите. Страницата вече премахната, а ГДБОП провежда разследване.

Според Кольо Колев напрежението няма да ескалира и от тази ситуация няма да излезе нищо особено.

А Юлий Москов не приема твърденията, че обществото ни е разделено на русофили и русофоби: "Това не е вярно", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Драскането по паметници е символ на простотия,страх и безсилна злоба.