За Альоша и освободителите... Русофобия ли е драскането по паметници?

"Това е протест срещу 60-годишна лъжа", категоричен е Юлий Москов
14 ное 2017 10:37,
240

Русофобия ли е драскането по руските паметници? По този въпрос сблъскаха мнение социологът Кольо Колев и журналистът Юлий Москов в сутрешния блок на  Bulgaria ON AIR.

Повод за спора им е напрежението между София и Москва заради изрисувани свастики по паметниците на Альоша в Пловдив и на Съветската армия в София. Заради надписите говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви преди няколко седмици, че Червената армия е спасила българските евреи, а след негативния отзвук у нас, от Москва дойде извинение.

Още по темата

През уикенда пък стана ясно, че руското посолство у нас иска разследване на оскревняването на паметника на Альоша.

"Оскверняването на паметници не е русофобия. Всички пропускат да забележат, че нито един паметник от Руско-турската война не е осквернен, а само съветски. Това не е русофобия, а протест срещу една 60-годишна лъжа, че руснаците са нашите двойни освободители$, обяви Москов в "България сутрин".

Социологът Кольо Колев не се съгласи и обвини журналиста, че "обрисува картина, в която независима България си стои кротко и никому нищо лошо не прави".

Той продължи иронично как страната ни не е обявявала война на Великобритания и САЩ, не е отишла в Беломорска Тракия, не е окупирала части от Югославия и изведнъж бива нападната и окупирана от "Червената армия".

"Ами, какво очаквате?", попита риторично Колев.

Социологът и журналистът влязоха и в спор има ли отново вражда между русофили и русофоби у нас. Повод за дебата им стана и появилата се вчера нова страница във Facebook, която призовава към саморазправа с русофобите. Страницата вече премахната, а ГДБОП провежда разследване.

Според Кольо Колев напрежението няма да ескалира и от тази ситуация няма да излезе нищо особено.

А Юлий Москов не приема твърденията, че обществото ни е разделено на русофили и русофоби: "Това не е вярно", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 168Нацията ни е опростачена от русофилите българомразци денонощно 7/24 целуващи наcpани руски 3адници.
160
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускинясещам се за един случай във Волгоград, преди години, когато пиян руснак се испика във вечния огън на загиналите герои, та угаси огъня, та мисълта ми е че *** има навсякъде, но искам да те питам какво общо има този паметник с русфилията или фобията ? та първообраза на паметника дори не е и етнически руснак :) Не си ли задаваш въпроса, защо има толкова много прояви към паметника на Альоша и съвецката армия, а нито един подобен срещу паметника на Цар Освободител ?
159
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняРусия зароби цяла Източна Европа, ако трябва да сме благодарни на някого че ни е освободил това е САЩ и Роналд Рейгън. За разлика от вас руските имперци, американците никога и по никакъв повод не са ни натяквали че са ни освобождавали. Просто прекалихте с вашите освобождения. Преди 3 години освободихте Украйна (убихте 20000 украинци) от 2 години освобождавате Сирия вече освободихте 250000 сирийци от живота и не сте се наситили на кръв продължавате да искате да освобождавате.
158
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУСКИНЯАз за съветския войник няма какво да кажа, и въобще не искам да пиша за обикновенния войник, но ще напиша нещо за кремълската политика, защото точно вашите политици подписват празен чек на Хитлер за Полша, вашите политици пратиха 250 хиляди войници на сигурна смърт във Финландия под претекст че ще освобождават "измъчения финландски народ", Вашата политика създаде 10-ки измислени народи в т.ч. и македонците с една единственна цел да сее разделение и омраза между хората.
157
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУСКИНЯОсвободил Европа другия път. Кога руснак е освобождавал някого? Русия зароби Източва Европа и я върна 1 век назад от цивилизования свят. Такова освобождение си го пазете за вашите *** колхозници.
156
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 156В България не е имало военни действия на Съветската армия срещу Вермахта, има загинали стотина червеноармейци при нещастни случаи и инциденти. Това не означава, че Альоша или паметникът на Съветската армия са ненужни, още по-малко, че са окупаторски и прочие дивотии. Във времето когато са издигнати, в почти всички европейски страни, те са олицетворение на признателност от всички европейци за освобождението от нацизма. Днес това не бива да се забравя, забравата води до нова война.
155
8
 
34
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Интересно дали от родолюбие един българин се качи на паметник на В.Левски и свалил ***? С мацането на паметники възпитавате тотални ***, които не подбират какво да поругаят.
154
4
 
32
 
! Отговори
Истината ви думам! преди 6 години
"Бодрата демократична исдторическа мисъл достига поредните висини - руският цар е окупатор, а турците са братя-освободители."А аз съм русофил предател българомразец и комунистически глyпак.
153
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та да се върнем на думата лош материал или много лош материал, по скоро второто допълнено с ***........ и олиг..... Никой де не се засяга, това е истината.
152
11
 
33
 
! Отговори
РУСКИНЯ преди 6 години
До Калеко АлекоСамо да напомня ,че съвецкия войник освободил Европа от нацизъм, той е освободи милиони от конц.лагери. Разбирам,че те мъчно за ония времена, дето пращаха хора в концлагери с твое мълчаливо съгласие. предполагам,че дядо ти за да спечели милостта на немци сам комплектовал вагони с евреи от западни покрайнини.
151
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даА димитровград във......волгоград!
150
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова много червеноармейски паметници има. Някой може ли да цитира поне едно име на загинал червеноармеец в бой на българска територия?
149
3
 
40
 
! Отговори
да преди 6 години
ВСИЧКИ ПАМЕТНИЦИ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ В ДИМИТРОВГРАД !!!!!!!
148
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да нямаше нужда?А как тогава, най-мръсната плява, най-гнусната пяна щеше да изплува на повърхността, да "вземе властта" и да назначава директори, началници и околоийски на мястото на избитите от тях без съд и присъда банкери,, интелектуалци, лекари, учители, попове и т.н.???Ами ако не беше красната армия, нямаше да сме чували за пеко, тако, мако и дако бе човек? Еле па за тато.
147
4
 
49
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Да поставиш на покрива на един български град с хилядолетна история, като Пловдив, един монолитен блок изобразяващ *** войник със шмайзер в ръка, поставил бетонния си ботуш в/у града под тепетата, за да маркира територията си, е признак не само на национално предадетлство, а и на пълен нихилизъм отричащ всичко българско и свято. КомунизЪма от *** тип си отиде другари и товарищи, а с него трябва да си отидат и свастиките му, като и зомбираните от него .... !!!
146
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаше никаква нужда червената армия да навлиза в България. Българската войска не воюваше. Германци нямаше. Червената армия влезе само за да смени строя и да монтира ОФ с Гошо Тарабата на власт. Продължението го знаете. Какви паметници на съветски войници, като загинали такива има само в борбата с алкохола?
145
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от същия Анонимен до поставилите ми минусиБлагодаря ви, че показахте колко немислещи има в България.
144
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко да се запитат от руската политическа клика защо всички народи мразят СССР.И като си отговорят пак да имат мнение за вътрешните работи на чужда държава.
143
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаврата със *** бетони не е русофобия а съветофобия.Какво не разбрахте?Мразим, мразим, мразим СССР.Обичаме, обичаме, обичаме Русия.Мразим, мразим, мразим Путин.Но Путин не е Русия, никога не е бил и никога няма да бъде. Просто една пионка поставена да управлява Великата страна.
142
2
 
41
 
! Отговори
До 133 преди 6 години
Ей 133 да почетеш и научиш историята.Виж какво казват Сталин и маршал Жуков за помоща на Сащ.Конвоите на смърта,ленд лиза и общо 160 милиарда долара помощ за СССР от западняците /от 41ва до,44/това всеки възрастен нормален човек го знае,мочко.Дядо ти явно ти е чел,,Малая земля" на Брежнев и ти е казал че там е главното сражение на войната.Аман от соц. стъкмистики.