За Альоша и освободителите... Русофобия ли е драскането по паметници?

"Това е протест срещу 60-годишна лъжа", категоричен е Юлий Москов
14 ное 2017 10:37,
240

Русофобия ли е драскането по руските паметници? По този въпрос сблъскаха мнение социологът Кольо Колев и журналистът Юлий Москов в сутрешния блок на  Bulgaria ON AIR.

Повод за спора им е напрежението между София и Москва заради изрисувани свастики по паметниците на Альоша в Пловдив и на Съветската армия в София. Заради надписите говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви преди няколко седмици, че Червената армия е спасила българските евреи, а след негативния отзвук у нас, от Москва дойде извинение.

Още по темата

През уикенда пък стана ясно, че руското посолство у нас иска разследване на оскревняването на паметника на Альоша.

"Оскверняването на паметници не е русофобия. Всички пропускат да забележат, че нито един паметник от Руско-турската война не е осквернен, а само съветски. Това не е русофобия, а протест срещу една 60-годишна лъжа, че руснаците са нашите двойни освободители$, обяви Москов в "България сутрин".

Социологът Кольо Колев не се съгласи и обвини журналиста, че "обрисува картина, в която независима България си стои кротко и никому нищо лошо не прави".

Той продължи иронично как страната ни не е обявявала война на Великобритания и САЩ, не е отишла в Беломорска Тракия, не е окупирала части от Югославия и изведнъж бива нападната и окупирана от "Червената армия".

"Ами, какво очаквате?", попита риторично Колев.

Социологът и журналистът влязоха и в спор има ли отново вражда между русофили и русофоби у нас. Повод за дебата им стана и появилата се вчера нова страница във Facebook, която призовава към саморазправа с русофобите. Страницата вече премахната, а ГДБОП провежда разследване.

Според Кольо Колев напрежението няма да ескалира и от тази ситуация няма да излезе нищо особено.

А Юлий Москов не приема твърденията, че обществото ни е разделено на русофили и русофоби: "Това не е вярно", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
34
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
обливане на паметник на Рейгън е русофобия? или не? Мацаница на паметника на Асеневци във Велико Търново е русофобия? Смятам че мацането на какъв то било паметник е вандалщина.
140
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
133 геноцидът беше през социализма.
139
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не е имало Съветски окупационни части, но за сметка на това сега си имаме паметник и окупационни части от разрушителите на София!
138
5
 
36
 
! Отговори
Иван Костов преди 6 години
А сега сме в 28 годишна лъжа.От една лъжа в друга.
137
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е изцяло подвеждащо. Трябва да бъде : признак на родолюбие ли е търпенето на паметници на враждебна на българия армия, вероломно влязла в родината ни и отнесла целия ни златен резерв като заначало, избити стотици хиляди българи, насилствен държавен преврат, мракобесен режим без аналог в историята... Отговорът е ***: близо 2 милиона българи напуснаха държавата след 1989 г., а изобщо да не сравняваме Бг. с държавите от западна Европа, защо му се доплаква на човек.
136
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми много злобни хора са това русофобите. Тази злоба ще им унищожи нервната система. Затова умират млади.
135
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демонтирайте ги тези паметници и никой няма да ги боядисва повече!
134
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ БЕШЕ ТОЗИ ЮЛИЙ МОСКОВ?НА КОЙ КАВАЛ Е ДЕВЕТАТА ДУПКА?
133
2
 
39
 
! Отговори
ЛЪЖИ ,БЕ...,ХА,ХАААА преди 6 години
...И ТОВА ЧЕ СТАЛИН ПОДАРИ ДОБРУДЖА НА РЪМЪНИЯ, МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИТЕ И БЕЛОМОРИЕТО НА ГЪРЦИЯ........ВСЕ ЛЪЖИ СА ТОВА ......АМА ХОРАТА ПОМНЯТ И ЗНАЯТ:...ЧЕ ТИЯ ЗЕМИ НИ ГИ ПРИЗНАВА И ФЮРЕРА ДАЖЕ.....!!!!!!
132
6
 
34
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 6 години
Оскверняването на паметници е признак на ниска култура!
131
9
 
38
 
! Отговори
САЩ=окупатори преди 6 години
Смърт на евроталантизам.. ВЪН от България окупационните Американски войски
130
6
 
36
 
! Отговори
До 131 преди 6 години
Верно ли САЩ и Англия как помагат на Българи сривайки *** София. Убивайки хиляди невини жени деца. Това което могат англосаксите да убиват хора.... Сега пак ни убиват с ГЕНОЦИДА наложен над държавата ни от олигархията която са назначили
129
7
 
36
 
! Отговори
До 131 преди 6 години
Ха хА Ха . САЩ са помагали и на СССР и на Германия те се включват едва когато вече се вижда че СССР ще победи.Сега ние сме окупирани от САЩ и на нас ни е наложен ГЕНОЦИД
128
6
 
35
 
! Отговори
Лъжи преди 6 години
Абе ***-ти България е определено в зоната на влияние на Москва от Чърчил Рузвелт и Сталин .Това е...... Червената армия минава през България на път за Берлин. Ако не бяхме в сферта на СССР Чърчил е предлагал да бъдем разчленени подарени на Румъния, Гърция и Сърбия..... Та за нас се е застъпил Сталин.
127
7
 
40
 
! Отговори
ист русофила. преди 6 години
Историческата истина не е че само Съветската армия е смазала фашизма. Освен Англия в смазването участваха САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеляандия, Индия е още.....Истината е че СССР смаза демокрацията в източна Европа, И вместо фашизъм СССР наложи комунизъм, който е също варварски като фашизма.
126
5
 
41
 
! Отговори
как ни освобождаваха преди 6 години
Над 85 милиарда долара са откраднати от москва чрезбезплатното ограбване на урана от българските рудници за 45г......така го правиха. Експлоататори Още от първи клас задължаваха децата да събират диви билки безплатно за да има с какво да се лекуват и плюскат дрогарите от Москва... После имаше безплатни бригади за по-големите ученици.превозвани с ГАЗ-и в каросерията с пейки като роби..Всичко пътуваше за руските канибали....а у нас режим на тока и празни магазини...а уж имахме промишленост и р
125
5
 
41
 
! Отговори
ЧЕТИ И ТИ ,БЕ 126-.. преди 6 години
...ЧЕ АКО НЕ БЕШЕ ВТОРИЯ ФРОНТ И ХРАНИТЕ И ОРЪЖИЕТО НА ЗАПАДА , ФЮРЕРА , ЩЕШЕ ДА СТИГНЕ ДО ВЛАДИВОСТОК!ЦЕЛИ АРМИИ СЕ ПРЕДАВАХА НА ГЕРМАНЦИТЕ --МИСЛЕХА ГИ ЗА "ОСВОБОДИТЕЛИ" В РУСИЯ !ЗАТОВА ЗА 3- ДНИ ГЕРМАНИЯ ВЛЕЗЕ НА 400-КМ НАВЪТРЕ В РУСИЯ!ЧАК ПОСЛЕ --РУСНАЦИТЕ РАЗБРАХА , ЧЕ МЕЖДУ ДИКТАТУРАТА НА СТАЛИН И ХИТЛЕР--НЕМА НИКАКВА РАЗЛИКА!!!ТАКА СИ Е :"СОЦИАЛИЗЪМ" И "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ"----СИ Е ЕДНО И СЪЩО!ВСЕ Е --"ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛИЗЪМ"...и ДИКТАТУРА !!!
124
8
 
34
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
България е окупирана от САЩ държава на която има разположени чужди окупационни войски. Червената армия колко врем стои тук а ? САЩ кога ще си тръгват ......Нормално е окупаторите да се опитват да настроят Българите срещу руснаците нали ние сме отредени за пушечно месо
123
4
 
37
 
! Отговори
не ги цапайте преди 6 години
Просто ги махнете!
122
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека пишещите да завършат основното образование, за да научат какво е Втората световна война.Колко ви плащат да пишите лъжи?Какво работите?Не сте ли на работа? Умни и красиви.Не знаете историята на България и на света.Акъла от Инджев и Ефенди Михайлов - храни куче да те лае.Историческа истина е, че Съветската армия смаза фашизма по времето на Втората световна война!Нашият - също!" А вий, вий сте ***!" Хр. Ботев