Без вечни концесии, могат да са най-много до 35 г.

При опасност за националната сигурност – въобще няма да ги има
11
Без вечни концесии, могат да са най-много до 35 г.
Снимка: Булфото, архив

Вечни концесии няма да има. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за концесиите, според които срокът им не може да бъде по-дълъг от 35 години, а за концесия за ползване - по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон е предвиден друг срок.

С промените срокът на концесията може да се удължава при условие, че не е по-дълъг от една трета от този, определен в концесионния договор.

В него се посочва максимален срок, както и всички допустими удължавания.

Депутатите решиха срокът на концесия за строителство и услуги да не може да е по-дълъг от времето, необходимо на концесионера за възвръщане на направените инвестиции и на разходите по експлоатация на строежа. А срокът на концесия за ползване се съобразява с вида и техническите особености на обекта, както и с времето за поддържане на обекта в експлоатационна годност.

Промените в закона предвиждат още да не се възлагат концесии при опасност за националната сигурност и отбраната на страната, за живота и здравето на гражданите, за околната среда, за защитените територии, зони и обекти и за обществения ред, както и в други случаи, определени със закон.

Депутатите записаха също, че концесиите за подземни богатства, за добив на минералнa водa и за морски плажове, които са без трансграничен интерес, се предоставят и изпълняват при условията и по реда на съответните закони /за подземните богатства, за водите и за устройството на Черноморското крайбрежие/.

Независимо от предмета й, всяка концесия може да бъде определена от концедента като запазена, при условие, че се изпълнява по програми за създаване на защитени работни места на хора с увреждания или хора в неравностойно положение. Концесионер на запазена концесия може да бъде само икономически оператор, ако най-малко 70 на сто от неговите работници и служители са хора с увреждания или в неравностойно положение.

Когато публичен орган възлага на икономически оператор както изпълнение на строителство, така и предоставяне и управление на услуги, концесията се определя като концесия за строителство.

При концесия за строителство към обекта на концесия концедентът определя концесионна територия. При концесия за услуги концесионна територия се определя само, когато това следва от естеството на обекта на концесията.

Правомощията на концедент се изпълняват от министър, когато обектът на концесия е държавна собственост, а при общинска - от кмета на съответната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Вечен е само парцела в гробищата,за друго не се сещам
4
0
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
35 години! Че малко ли са? Тоя за 35 години ако не може да окраде и изрекетира хората и вечно да му я дадете - все тая. У нас концесии се раздават на "наши" хора, които са "способни" колкото покровителите си и са бързи, смели и сръчни, за има - няма 2-3 години е.ба.ва камара на концесията, прави рекета и кинтите. За какво са му останалите 30?
3
1
 
16
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
След 35 години България няма да я има!Луди ли сте да гласувате такъв закон?Златото го краде канадска фирма, за всичко е така!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 35 години ?
1
2
 
5
 
! Отговори
Husea преди 6 години
***, ama v minite pod zemiata ne vlizate da pravite dokumentalni darjavni bul tv rodninski filmi i radiopredavania, nito voenni bul generalski uchenia ...bul pilot i moriak jurnaluztite sa nerazpolojeni li pak...