Най-мърсен въздух дишат хората в най-бедните райони

Основният замърсител не е индустрията, а топлото с въглища
30
Най-мърсен въздух дишат хората в най-бедните райони
Снимка: Булфото, архив

Екоминистърът Нено Димов призна, че най-мръсен въздух дишат хората в най-бедните райони.

Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.

"Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети", обясни Димов пред Нова телевизия.

Още по темата

Според него по-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред и при мерките за намаляване на вредните емисии.

Димов обаче смята, че не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.

"Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната", уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.

А след поредния протест на жителите на Банско с искане за втори лифт, екоминистърът обясни, че планът за курорта не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт.

Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт.

"В план за управления няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда", заяви Димов.

Той обаче е категоричен, че не може да бъде построен хотел.

"Може единствено ски писти и съоръженията към тях", заяви Димов и допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

"Колите, които се качват, за да ползват пистите замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифт", заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
наясно преди 6 години
Докато Агенция социално подпомагане раздава *** без пари- от *** на Марица изток с примеси от поне 50% пръст- въздуха по-чист няма да стане.
28
1
 
5
 
! Отговори
наясно преди 6 години
Въглища от ТЕЦ Марица изток- пресовани *** от кал и пръст- това се купува от бедните и се раздава от Агенция социално подпомагане на крайно нуждаещи се ! Бъркате твърдо гориво-дърва: дъб, бук и габер за 100 лв. кубик... от комина не излиза нищо, а от *** е задушлива отврат. Много пепел и много прах се отделя от тях. Запалете въглища Донбас- ще видите, че от тях няма никакъв прах, какъвто е от ***, даже в печките не остава пепел. Гуми, пластмаси, ПДЧ и *** са на друга сметка.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar Power За 5-10 мин. се паля печка и сутрин вечер , рязането , въглищата се прави един път на сезон затова има има работници от долната индийска каста.
26
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"А комшията е на климатик защото е мързелив негодник , един пирон не може да забие и дърва не може да си насече."А може би докато ти чистиш печките, цепиш, носиш дърва той играе на борсата и печели кинти. Защо не си смяташ труда всеки ден по 1 час който отделяш на тази печка ? Виж колко пари се дават на месец за това !
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Група студенти ТУ-София си взехме вила под наем на Батак , покрай празник, отоплението с дърва и въглища, аз бях единствения човек който може да насече дърва и да запали печка .. щяха да умрат от студ IT соктора
24
1
 
5
 
! Отговори
mitaka преди 6 години
Има разлика между замърсяване с прах, който се лепи по колата и фини прахови частици, които не са видими, но са много по-вредни.За прахта трябва да се мият улиците и тротоарите. За фините прахови частици трябва да се спре отоплението на дърва и въглища - може на пелети, ток или газ. Другото са дизелите без филтър за фини прахови частици - всички преди 2007.Проблемът, е че при нас и на по-новите дизели им го махат, защото подръжката струва пари.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюмбето или камината както и викат по-модерно , не е по-евтино , а топли повече и получаваш истинска топлина , Аз съм с камина хвърлям дърва + руски въглища и да я стопя ще купя нова.. Но е голям кеф , истинска топлина.. А комшията е на климатик защото е мързелив негодник , един пирон не може да забие и дърва не може да си насече.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измийте си колата, паркирайте я на някоя улица през сухо време за 24 часа и забършете с пръст от капака. 80% от мръсотията си е чиста пепел от непочистените улици, а не от омразните на екоталибаните печки или коли. Има мегаполиси с десетки пъти повече коли от София, но прах там няма защото се чисти.
21
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Отговарям на долния. Симеоново, Драгалевици и Бояна преди 50г. бяха сравнително малки селца в полите на Витоша, а сега са свързани със София. Имат газ ОБАЧЕ нали са "бедни" купуват *** и палят кюмбетата. Живеят в къщи с дворове - децата им само ги чакат да се гътнат та да строят кооперации - *** не *** *** вампири.
20
0
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Виж ти значи в скъпарските квартали на София народа е беден
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз искам на газ, ама няма ... пък и да имаше за 2г. я вдигнахте с 30%. Вместо държавата да инвестира в производство на зелена енергия от домакинствата, по-лесно беше тлъстаците да си направят соларни паркове и да си осигурят гарантирана печалба (на наш гръб) за години на пред. Искам 50% държавна помощ при проектиране, закупуване и инсталация на ВЕИ, гарантирано изкупуване на произведената енергия. Искам 50% държавна помощ за преустройството на стандартните покриви в зелени.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи едно време хората не са дишали или поне не кислород, щом едва последните години стана модерно да се оплакваш, че не можеш да дишаш.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КрайСамо да те питамв в Симеоново, Драгалевци и Бояна преди 30 години как са се отоплявали, а преди 100 години? Интересно как са дишали толкова години живущите там, след като не се дишало след 5 часа?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паля печката за два часа, до като заспят децата, май ще трябва да спра да я паля че не може да се диша вече. Сутрин като тръгна с колелото по булервардите се наслаждавам на кристалният въздух сякаш съм на планина...
15
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 6 години
Най бедните изглежда живеят в Симеоново, Драгалевци и Бояна щото в южните краища на София след 5ч. вечерта се не диша. Не е до бедност работата до простотия е.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурда е че преди 30 години въздуха беше в много пъти по-мръсен от днес както в София така и в цялата страна, обаче тогава нямаше НПО рекетьори и зелени фанатици.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕкологЕкологично образование? Това какво е? Посвещаване в някаква зелена секта ли? За да си министър трябва да имаш разум, а не да се зелен фанатик, защото ти си призван да защитаваш интереса на обществото, а не зелени тикви като теб.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да точно така, едно време баба ми се е отоплявала с геотермална енергия и фотоволтаици, но отскоро мина на дърва и въздуха някакси стана мръсен.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя с годишната средна норма да го сложим за 10 мин в газовата камера, после цяла година ще е е на планина, средно ще диша чист въздух.
10
3
 
12
 
! Отговори
Еколог преди 6 години
Това е най-абсурдния еко-министър, който някога сме имали .....Няма екологично образование, няма екологично мислене, защо ни е?