Най-мърсен въздух дишат хората в най-бедните райони

Основният замърсител не е индустрията, а топлото с въглища
30
Най-мърсен въздух дишат хората в най-бедните райони
Снимка: Булфото, архив

Екоминистърът Нено Димов призна, че най-мръсен въздух дишат хората в най-бедните райони.

Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.

"Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети", обясни Димов пред Нова телевизия.

Още по темата

Според него по-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред и при мерките за намаляване на вредните емисии.

Димов обаче смята, че не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.

"Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната", уточни министърът.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.

А след поредния протест на жителите на Банско с искане за втори лифт, екоминистърът обясни, че планът за курорта не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт.

Въпреки това в плана няма да бъде записано изрично, че става въпрос за изграждането на лифт.

"В план за управления няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда", заяви Димов.

Той обаче е категоричен, че не може да бъде построен хотел.

"Може единствено ски писти и съоръженията към тях", заяви Димов и допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

"Колите, които се качват, за да ползват пистите замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифт", заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна трябваше да се сложат забранителни такси за ползването на камини на дърва.
8
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Хаха, годишна норма е някакво разтегливо статистическо понятие, зимата в София замърсяванията са в пъти над нормата, понеже и тук масово се ползва твърдо гориво. Като лятото е по-чисто това как ще компенсира отровите през зимата? Истината е, че заради ниските доходи хората са принудени с каквото гори, а недосегаемите по принцип си горят безнаказано гуми целогодишно.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кюмбето по хубаво си няма , никога не бих преминал на климатик ,
6
1
 
2
 
! Отговори
мЪрсник! преди 6 години
me tooЧък Норис
5
1
 
8
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Най-зле е около летището защото на всяко излитане заминават по 5-10т. самолетно гориво, а за строежите на ГЕРБ работят над 1000 самосвала който мятат буци и вдигат прах и черен дим от дизели без катализатор, същото така 1/3 от замърсяването е от асфалтовите и бедоновите бази!Да не говорим ,че СО насърчава ромите да горят автомобилни гуми в "бедните"квартали за да връщат стоманената жица.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсен е въздуха защото навсякъде е кално и прашно, не се чисти и разбитите улици и тротоари задържат мръсотията която не се оттича при дъждове. Също и аборигенската строителна култура. Вятърът и автомобилния трафик просто раздигат тази мизерия която дишаме и се набива в дрехите ни.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замърсител било топлото....?!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив. Мърсен е елемент от менделеевата таблица под номер 119.
1
1
 
7
 
! Отговори
Правопис преди 6 години
Имате правописна грешка в заглавието.