След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
574
1
 
1
 
! Отговори
Страдалец преди 1 година
Сега не живея,просто съществувам.От този злокобен ден да уж прехода,се блъскам по чужбината, а не съм в първа младост,питам,до кога,така.Живковото време беше живот без глад и мизерия,добре,че Бог ме обича,а и аз него,та все още ме държи.Живков и никой друг днес от управляващите не може да бъде като него.Бог да пази България
573
1
 
5
 
! Отговори
Margarita Shishkova преди 1 година
Искам да се върне времето назад, за голямо съжаление това не може да се случи...За тогава когато с 150 лв. изкарваше месец...за тогава , когато и нощем да срещнеш пиян, те поздравява....за тогава когато имаше спокойствие!!! Да не говорим за спретнати ученици, и още много неща които липсват днес....имало е закони в тази държава, ...- упреквайте ме колкото си искате....
572
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаеш какво е да влезеш сега в магазина, да сложиш на тезгяха последните стотинки,за да си купиш един хляб!
571
3
 
0
 
! Отговори
До 588 преди 1 година
Ти кажи къде са по-щастливи - сигурно си бил и в двете страни, та сподели, но не преразкази от медии... Едно е сигурно - в демократично Хаити са по-нещастни и от САЩ, и от Куба....
570
2
 
3
 
! Отговори
До 589 преди 1 година
Е, нали сега си "свободна" да си консумираш всичко, кото има в изобилие - ГМО, наркотици, да се оглеждаш, като гърмян заяк да не ти дръпнат чантата посред бял ден, може и пола си да смениш... А не знам що си мислиш, че никой не те следи!
569
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живяла съм и в двете времена, повече в новото, била съм ученичка до завършване в старото. Не бих искала да ме следят, подслушват, проверяват, да чакам за кола 10 години и за апартамент 20. Искам да мога да си ходя навсякъде свободно, в който град искам в него да живея,да не ми трябва открит лист за граничната зона. И много други подобни глупости на комунизма. Хора осъзнайте се, забравихте много бързо мизерията , като отидеш в магазина и няма какво да купиш, всички в еднакви дрехи .
568
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са по-щастливи хората,в САЩ или в Куба ?
567
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципна разлика в управлението няма.
Диктатора Живков си имяше партия БКП , партийци - послушковци, които изпълняваха всичко, което им нареди.
Вожда Борисов си има партия ГЕРБ , герберасти - послушковци, които изпълняват всичко, което им се нареди. Всъщност 65% от тях са партийци БКП-ци.
И тогава Първият правеше каквото си ще. Като сегашния.
И тогава Първия крадеше най-много.
РАЗЛИКАТА - Живков не беше Футболист На Годината.
566
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен
Нещо си в грешка.
Комунизма ще си иде, когато си иде ГЕРБ.
А това ще стане, когато Вожда реши. Настоящият, не бившият Живков.
Сиреч - в близките 20 години няма да стане.
Още повече, че герберастите ( комунисти всъщност - не казвам бивши, щото някои си пазят партиините книжки с подписа на Живков) се плодят и както сега поколението на живковите приближени ни управляват, така след 20 години поколението на герберастите ще властват.
565
2
 
6
 
! Отговори
До Те жък сокол преди 1 година
Човека иска да каже че ограбват труда на работниците. Нещо не си разбрал май. Не могат ли да дадат на майсторите по 200 лв и двеста да вземе фирмата. За един ден е добре. Алчността на фирмите е безгранична ,както и човешката.
564
5
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Най-голямата пародия...
Всяка година соца и цоца се събират на Будлуджа...и дори не се сещат,че оня паметник горе им е надгробната плоча...*** и забравен..като тях самите
Тези на трибуната са си добре,те едно време също си бяха добре,освен политическата ,взеха и икономическата власт
И ви лъжат са им работите за 460 лева.
На колко от вас,шефовете са им ..американци?
И на колко комунисти и техните синове?
Да пишете глупости е лесно,друго не можете...
563
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
580 и ето глупостите започват, как Живков завършил с 3,11 като той 3ти клас се е отказал от училището, защото баща му е починал и да може да помага на майка си? :D В какви години е живял че да не може майка да издържа 1 дете? :D А откъде синът му има пари? Живков е оглавявал държавата, ДС, партията и за всичко това е получавал солидни заплати. Чудя се откъде може да събереш пари като в онези дни е взимал над 3500лв на месец. Откъде ли може синът му да има пари ... хммм.
562
2
 
9
 
! Отговори
до 582 преди 1 година
Прост народ - и хич държава колега!
Това са някакви мутанти - за които простата логика е санскритски език!
Мутанти - рожби на светлия Живковизъм!
Мутанти!
561
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за соц-а

С какви ли пари снаха му Маруся е продуцент в САЩ? Помните ли какви съкровища получи тя с брачен договор, като сватбен подарък? Този документ стана обществено достояние - прилежно описани десетки диаманти, стотици перли, множество златни предмети. Откъде Живкови взеха всичко това? А помните ли как малката Маруся си купи рубинено колие за 35 000 долара, още не беше разведена?
От какво живее Владко и втората му жена?
560
4
 
9
 
! Отговори
До За соц-а /№579/ преди 1 година
Въпросът е какво Тато си е заделил в чуждестранни частни банки, където проверка не може да надникне.
Откъде ли внучка му има пари да наема най-добрите дизайнери и да купува най-скъпите платове, та да се прави на модистка?
Кой ли финансира множеството фирми, в които синът на Батето се води съдружник и, мързелувайки, получава солидни месечни доходи.
А помните ли, че жената с чалмата, пътувайки по света, изкупуваше цялата стока на бижутерийни магазини? Къде ли е всичко това?
И т.н., и т.н. ...
559
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как галено носталгиците наричат някакъв прост правешки овчар, дето едва избутал училище с 3,11 ли беше - Тато, още малко ще се разреват от умиление. А на оня нагъл алкохолик-тарикат, зет му - викаха Батето

Това ли са ви идолите, примерите за подражание? Отврат!!!
558
1
 
14
 
! Отговори
за соц-а преди 1 година
Питайте направо Премиера защо откри паметника на Тато в Правец.Ами това което построи Тато сега е в банките и луксозните им имоти.Ще целуват ръка ами.Тато с какво лично наследство умря-по-малко от къщата на Слави .Имало е някаква яхта,но тя е била на държавата и ако сега акостира на яхтеното п-ще в Созопол мутрите ще се смеят.
557
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
581 А ти какво очакваш? Нали искаш капитализъм, които както се оправи и да гледа себе си. Това е капитализмът, а останалите роби за да им вадят парите. Не се оплаквай от Пеевски и прочие, те работят за себе си и гледат себе си - капиталисти. Ако си против бизнеса и големите бизнесмени значи си ... социалист. И в прочие ако погледнем техните данъци и твоите, те дават много повече на държавата от теб и родата ти за няколко живота. Следователно добри капиталисти.
556
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
577 при нас беше така, защото разстреляха истинските комунисти преди 1944, малкото които оцеляха не можаха да влезнат във властта, а само много малък процент от тях. Капиталистите смениха кожата и станаха комунисти, те бяха на челните позиции. 2ро не случайно името социализъм идва от социал-общество. Обществото да власттва, докато в нашият социализъм имаме признаци на държавата да държи капитала - държавен капитализъм. Тъй че не, ние не сме видяли социализъм, а форма на капитализъм.
555
11
 
10
 
! Отговори
абсурдистан преди 1 година
Я да го махате тоя от ляво на снимката , не се опитвайте да изопачавате историята !
от 1944г до днес 2017 - период на мракобесие за България !
едни национализираха частната собственост ,същите обраха всичко Общо - те ,техните деца и внуци притежават материалния ресурс и управляват.