След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
15 ное 2017 16:00,
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
547
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
576 Швеция, Швейцария, Дания, Норвегия, Финландия все държави които граничат с социализма, дори някой икономисти и политици казват че те са първите достигнали комунизъм. Държавите оценени с най-добър стандарт на живот. В тези държави социалдемократите са на власт от години. :Д
546
3
 
9
 
! Отговори
до 578 преди 6 години
Ми айде заминавай тарикат!Кой те спира?Ще те хранят с атомните им бомби....и ще караш севернокорейски автомобил - само дето бензина е за ЦКто...значи - няма да караш!
545
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 537 Плъховете изчезнали ,в пещери живеят ,хрупат тревица а имат атомно оръжие ,правят коли , камиони ,трактори ,кораби ,компютри , бяла техника ...
544
2
 
7
 
! Отговори
до 574 преди 6 години
В Германия и Швеция - има ИСТИНСКИ социализъм!При нас - беше крепостничество - кръстено така!
543
9
 
12
 
! Отговори
до 537 преди 6 години
В Швеция..Швейцария..Дания...Норвегия...Монако...Германия...Холандия...Люксембург...Испания...Канада....и още , и още...Народите живеят - стотици пъти по-добре от българите!В Северна Корея...Куба...Венецуела..Изчезнаха плъховете (севернокорейците ги изядоха) , сапуна е лукс ( в Куба е с купони) , и макарче плуват в море от нефт( венецуелците няма какво да ядат)Другари текезесари - стягайте бохчите - и прав ви път!
542
4
 
5
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
573 Монтирай си я сам тогава и спечели тези 10%
541
4
 
6
 
! Отговори
за соц-а преди 6 години
Някакъв необразован *** пише,че ако си кадърен си правиш бизнес и хоп-готово. Хоп за колко %-та от хората.Пример с големи икономики като Германия и Франция ще те отрезвят-държавата там помага в инфарктни ситуации с големите автомобилни компании, не за хоп на шефа ,а да спаси работните места за хиляди работници.Е ако това не е социализъм.
540
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализмът е най човеконенавистната обществена система където една шепа хора ограбват хиляди други. Пример ; слагам си кухня по поръчка за 6 Бона. Взимат ми за монтаж 10% - 600 лв идват двама майстори от фирмата и ми я слагат за ден като взимат по 50лв. Направете си изводи за какъв пладнешки обир става въпрос.
539
4
 
13
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Най-хубавото време за България е било периода 1920-1940г. Тогава България е била на челни места по много показатели, а българският лев е бил златен. Няма долар, няма рубла. За съжаление през 1944 всичко това е разрушено, а през 1989 г дори и това, което е било построено в периода 44-89та, а то не беше никак малко, беше тотално унищожено и разграбено. През 1989г. грабежа беше десетки пъти по-голям от този през 1944. А каквото не можаха да ограбят - разрушиха.
538
11
 
5
 
! Отговори
Диоген преди 6 години
Комунизма беше перфектния строй за хора с манталитет на плъх..................................................Капитализмът е перфектния строй за хора с манталитет на хиени.Хората с манталитет на хора, ще чакат Второто Пришествие.
537
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е завистлив, мързелив, лукав, предател по натура, нечистоплътен и необразован - ИДЕАЛЕН МАТРЯЛ ЗА "комунизЪма" на бай-ти-тоша.
536
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е завистлив, мързелив, лукав, предател по натура, нечистоплътен и необразован - ИДЕАЛЕН МАТРЯЛ ЗА "комунизЪма" на бай-ти-тоша.
535
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правец vs. AppleЧавдар vs. MERCEDESРила (дънки) vs. LevisVEF vs. PanasonicВелико Търново vs. Sony TrinitronРомика (маратонки) vs. ADIDASИзлишно е да продължаваме!СоциализЪма - една огромна дърта лъжа!
534
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че да не би преди 89-та 90% да не работеха за другите 10%????Даже беше по-зле, 95% работеха за 5%, ама нямаха лукса и свободата да им теглят една майна и да напуснат завода или страната.
533
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най готино си беше при тато. Всичко друго е лъжа. Но не ми пука защото вече не ми пука за никой освен близките ми. Другите са просто сенки ,детайл в пейзажа. Освен това винаги съм бил аполитичен. Да е живот и здраве.
532
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та. Сега е мизерия за 90% от населението, само 10% са добре а другите им работят (свободно, доброволно, имат избор да ходят да мият и чистят на Запад)
531
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата икономика се гради върху еврофондове и поръчки.
530
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 10-ти, разбира се!Не за друго, а защото мога свободно да си отида от тази клоака. Иначе тя си е все същата след която и дата да дойде и да си отиде.
529
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При демокрацията умните и кадърните майки имат пари да си изхранват децата, а само накадърничките и неудачничките нямат пари да си изхранват децата и затова децата им измират от глад днес при демокрацията, капитализма с демокрация е най-съвършената система.
528
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вече сигурна работа. Все по-трудно се намира работа, а който загуби работата си ако изобщо намери нова то тя ще бъде по-ниско платена. А след 40 години останеш ли без работа забрави, вече никой няма да те вземе, оставаш на улицата. Така че мислете му, работете здраво и не се оплаквайте. Единствено сигурно е, че работа ще се намира все по-трудно и ще бъде все по-ниско платена.