След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
15 ное 2017 16:00,
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей това възпита русия у българите. Преклонение пред диктатурата и отричане на свободата. Така че България където и да се озове и преди 10-ти и след 10-ти ноември все ще бъде зле. Преди 10-ти ще блее че иска свобода а след 10-т ще блее че иска диктатура и руско робство.
6
23
 
40
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
След девети септември,разбира се,това е най големия празник за |България,тогава имаше безплатно здравеопазване образование безплатни сметки тоест тока и водата струваха стотинки държавата мислеше за хората нямаше мутри като сега щото Държавна Сигурност ги убиваше и мислеше за народа народа беше щастлив и ръкомахаше на партиите защото ги обичаше но тогава имахме голям брат който мислеше за нас,а сега имаме голям х.й който ни клати само в Русия ни е спасените братя осъзнайте сееееееееееее
5
13
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тошо не беше лошо. Всички така казват. А щом има такава голяма носталгия по онези години на спокойствие, ред, сигурност и организация, значи не всичко е било както пропагандата го налага.
4
6
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Нормално е на старите да им харесва комунизма, каквото и да е било те са били млади. За мен най-хубавите ми години са началото на 90-те, ама на баща ми му се изправя косата като се сети.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е след 11 септември. Времето между 10 ноември и 11 септември беше друго.
2
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо не пое командването през 44 . г Ако сравняваме Луканов, Виденов и Бай Тошо Бай Тошо е гений и именно Бай Тошо освободи много затворници, които колегите му натъпкаха Бай Тошо е истински държавник. Другите историята ще ги съди.
1
31
 
14
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Какво!? Абсурд! Типично шопски ценности! Българинът е толкова српрял,че слага портрети на озверели диктатори,както не са слагали старите българи след освобождението портрети на турските султани....