След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...

Българите са напълно раздвоени кои са най-добрите години на страната
15 ное 2017 16:00,
687
След 9-ти или след 10-ти? Ако можехме да избираме кога да живеем...
Снимка: архив "Булфото"

Кога са били най-хубавите години в България – преди или след 9 септември 1944 година, или след 10 ноември 1989 година?

Българите са раздвоени по въпроса, сочи проучване на изследователския център "Тренд". То е проведено между 18 и 26 октомври сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Изследването е осъществено по поръчка на евродепутата от ЕНП Анрей Ковачев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%.

Още по темата

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

Мнозинството от най-младите се въздържа да отговори с какво най-общо свързва комунистическия режим, поради факта, че не са живели в този период, уточняват от "Тренд". Дяловете на отказ да отговорят на въпроса сред най-възрастните са минимални и това до голяма степен формира обществената картина по този въпрос, допълват социолозите.

Хората са напълно раздвоени по въпроса дали биха искали да живеят днес, веднага след 1989 година или преди промените, по време на комунизма. Всяка от опциите събира по 41% от отговорите.

В резултатите по възраст обаче има сериозни различия. Само под една пета от хората между 18 и 39 г. искат да живеят в периода преди 10 ноември, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели комунизма.

Проучването тества и отвошението към различните исторически личности. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки, а положителното отношение към Желю Желев пък се споделя във всички възрастови групи.

Изследването е проучило и отношението на българите към следосвобожденска България. Позитивните и негативните асоциации за този период също са разделени сравнително поравно. От една страна се отчитат натрупвания около подема и развитието (15%), исторически събития като Независимостта (5%), Освобождението (4%), Съединението (3%), но от друга страна споменът за националните катастрофи (8%), двете световни войни (6%) също са част от националния ни спомен за периода.

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Хората са разделени и в оценката си за дали това са били добри или лоши години за България. 31% смятат, че са били добри години, докато 30% са на обратното мнение. Въпреки това 41% са на мнение, че в периода от Освобождението до 1944 г. България е вървяла във вярната посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


687
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
2
 
5
 
! Отговори
до факти преди 6 години
Мда...нямаше фалити на банки...за по "прегледно" червените фалираха (цели 3 пъти)
486
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде не прочетох някои да твърди, че при бай Тошо е било рай. По скоро се твърди, че банкянската демокрация напомня на ад. Защо при тази райска земя ходим да берем ягоди в Англия и да бършем старчески дупета из Европа. Защо оставаме без лекари медицински сестри и качествени специалисти,защо чужди самолети охраняват небето. Защо изчезваме като.нация, защо позволяваме да ни подменят историята за османското присъствие. Май сме 28 дупка на ЕС , а се самозапалване, че сме сред най цивилизованите.
485
5
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До факти 506 И аз съм се образовал по онова време.Знам какво съм учил аз /вет. медицина/ и какво се учи сега. А баща ми така го здравеопазиха, че почина а 56г. от лекарска некадърност. Три години по най елитните болници и не могат да поставят диагноза.Соца беше рай за некадърните и мързеливите.Затова сега плачат.
484
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като социализма е такова благо неземно защо червените *** не емигрират в соц. страните - Куба, Северна Корея, ами стоят при гнилия капитализъм? Не знам някой да е емигрирал в тези страни. Да бягат от тях има много.
483
0
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Дано 492 Руснаците ни наложиха социализма и те си го взеха.Това е истината.
482
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Бога, че нямаме възможност да избираме!!!
481
5
 
13
 
! Отговори
ф преди 6 години
Ако соца беше такъв рай, какъвто го представят червените ***, тогава защо границите охраняваха и не разрешаваха на българите да излизат в чужбина - защото милиони българи щяха да избягат от червения "рай"! Защото в БГ беше отчайваща беднотия и диктатура, на стандартът на Запада беше много висок.
480
10
 
11
 
! Отговори
факти преди 6 години
Нямахме: хибриден геноцид над българите в България, чужди военни бази в страната, безработица, банкови "фалити", пирамиди, тел. и имотни измами, "битова"/"ромска" престъпност, чалга, гмо, дрога, ментета, проституция, порнография, клошари, трафик на хора, търговия с органи...
479
0
 
7
 
! Отговори
така е преди 6 години
Каквото си направиш сам,никой не може да ти го направи!
478
12
 
15
 
! Отговори
факти преди 6 години
Отивахме към 9млн. Имахме армия, с 300(ТРИ-СТА) най-модерни за времето си самолета. 2000 (две хиляди) танка. 150хил. редовни, 700хил. със запаса. Милиция и вътрешен ред(турците и "ромите", ама много добре си знаеха мястото). Границата пиле не можеше да прехвръкне. ОБРАЗОВАНИЕ. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Соц. сигурност. Наука. СПОРТ - на 7 място на Олимпиадата в Сеул 1989г-
477
9
 
10
 
! Отговори
до 504 преди 6 години
Прав е колегата - отчайващо прости сте!Милионите "избягаха" от социалистическия рай! Щяха да са многократно повече, ако преди 89 не ги стреляха , като бесни кучета!
476
1
 
8
 
! Отговори
нали! преди 6 години
Чудите се защо сте бедни и подритвани - ако имахте интелекта да разберете какви глупости сте писали в коментарите щяхте да имате и отговора. А той е: прости сте! Другите неща са следствие на ниския ви интелектуален потенциал.
475
5
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Желаещите да се наслаждават на Тошовия СОЦ и времената на българосъвеЦката дружба, да се изкачат на легендарния връх Бузлуджа /преди да сме го преименували на Хаджи Димитър/. Там ще ги хоспитализират в Домът Паметник на Партията-майка, който ще бъде превърнат в музей на сюрреалистичното соц. изкуство, а и те самите ще бъдат част от експонатите там. Там другарката Нинова, като заклет партиен шаман, ще извърва спиритически сеанси, като призовава духът на светлия комунизъм, от далечното бъдеще ....
474
8
 
14
 
! Отговори
До тежък сопол преди 6 години
В момента българина консумира в пъти по малко месо, мляко, яйца и сирене в сравнение с 1989 г. От 9 милиона останахме почти 7. Над 1 милион са трайно безработните нищо,че официално безработицата е 6.7% от регистрираните в бюрото по труда. Бащицата едвам намери 50 милиона за пенсионерите при изтеглени 12 милиарда кредити и над 2 милиарда заделени в сребърния фонд.
473
5
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Защо в една Чехия няма умиление по онова време? Щото чехите си запазиха всичко хубаво от него и взеха и хубавото от запада. Както и запада "открадна " хубавото на соца . Защо в Чехия пенсионерите не плащат никога градски транспорт и имат ред други привилегии ? Защо наши сънародници получили инсулт във Франция ги държат с седмици във болнично заведение от отделение на отделение , а тука ги изписват на 6-я ден полуживи ?Защо трябваше десетки милиарди от приватизации да потънат в частни ръце?
472
4
 
16
 
! Отговори
Цербер преди 6 години
511 по твоята логика и ЕС трябва скоро да се спомине. Вземаш от парите на всички и спасяваш губещите банки. Даваш 900 евро на мързеливите във Финландия да не скитат по улицата. Наливаш в Гърция от 1992 до 2005 над 400 милиарда а на нас нищо а иначе и ние сме в ЕС. За 10 години още сме 2 ръка европейци с по малко права дори от бежанците. Унищожихме си ядрената енергетика, спряхме да отглеждаме най добрия в света ориенталски тютюн за да влезем в ЕС и не получихме равни икономически привилегии.
471
5
 
8
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
518 И на кое място си бил по жизнен стандарт , на предпоследно в СИВ
470
7
 
14
 
! Отговори
Добре е преди 6 години
Добре е във всяка такава тема да се припомня за Тодор Живков, не за друго а защото на днешните управници трябва да им се припомня.Дразнят се и им личи.На Плевелиев /най голямото недоразумение във властта/ всяка втора дума му е за комунизма и е ЛЪЖА естествено.А те как забогатяха?От ограбеното забогатяха.Ей за това ще ви лъжат колко е бил лош комунизма, ама ние пък няма да се предаваме.Ще им припомняме периодично.
469
6
 
17
 
! Отговори
Подскачащия по площа преди 6 години
Глупав народ.Помните ли?"Кой не скача е..."Идиотчета бяхте вие и идиотчета си останахте.Подскачащи идиотчета.Разрушихте си спокойствието и красивата родина за да направите милионери и милиардери тези които ви излъгаха.Хак да ви е.Давайте сега курбан родителите и децата си за да ви дойде акълаи за да оцените какво сте имали само допреди години.
468
6
 
18
 
! Отговори
ДА ТИ ОТГОВОРЯ преди 6 години
А СЕГА СМЕ КОЛОНИЯ НА АМЕРИКА И НА ГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. СЕГА СМЕ ОПУСТУШЕНА ГЕОГРАФСКА ТЕРИТОРИЯ БЕЗ НАРОД, БЕЗ ИКОНОМИКА, БЕЗ СЕЛСКО СТОПАНСТВО. БЪЛГАРИЯ УМРЯ СЛЕД ТАТО. УБИХА Я НАШИ ЕНИЧАРИ И ВЪНШНИ ВРАГОВЕ.АМИН!