За евродоклада: Обективен, провал или "обективен провал"

И от Брюксел успяха да скарат управляващи и опозиция
15 ное 2017 17:30,
63
За евродоклада: Обективен, провал или "обективен провал"
Снимка: Булфото, архив

Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и мотивиращ. От БСП го определиха като "провал". ДПС пък обобщи двете оценки с "обективен провал".

Още по темата

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че докладът е обективен и в него няма нови препоръки. А фактът, че за първи път се говори за преустановяване на механизма, е много ясен знак за напредъка на страната ни.

"Тук пише, че през 2018 г. може да бъде последният доклад на ЕК и че трябва да довършим само това, което сме започнали. От това по-оптимистичмна прогноза няма!", каза Цветанов в отговор на коментарите на левицата, че докладът не е добър.

Той настоя и че през последните 10 години имаме осезаем напредък и допълни, че ако ГЕРБ са били на власт без прекъсване, този доклад е щял да отпадне по-рано.

"Докладът през 2012 г. превъзхождаше този за Румъния. Но когато управляваха Орешарски и компания, съсипаха всичко, което градихме като авторитет. След управлението на БСП се върнахме на изходната позиция да имаме доклад през 6 месеца", заяви вторият в ГЕРБ и пожела на БСП и те да имат такива положителни доклади, когато дойдат на власт.

Крум Зарков от левицата обаче настоя, че въодушлевлението на ГЕРБ от доклада е необяснимо.

"За 17-и път ЕК ни каза: Добре, но опитайте пак! Ако сега в положителния контекст на европредседателството, не убедихме европартньорите, че сме свършили добра работа, то действително това не ни кара да сме оптимисти", каза Зарков.

По думите му в доклада е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари. В него ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен и недостатъчно добре подготвен, допълни социалистът.

"В доклада е констатирано, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Съдебната реформа не е завършена. Този доклад е провал!", обобщи Зарков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че общата оценка на доклада е съчетанието от двете - "обективен провал". Той се позова и на конкретни текстове от доклада и направи превод от "брюкселски на български".

"В уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би следвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще. В заключението е казано, че е постигнат значителен напредък по препоръките обаче също окончателните резултати все още престои да се видят", прочете Карадайъ.

"В този случай може да се използва едно понятие в българския език, свързано с двойното отрицание - "да, да, ама..." или пък "да, бе, да", заключи лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ДПСБСПдокладекГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактда се реформира, но всичкипо високите етажи ще трябва да бъдат опандизени, за да им държи влага на слдващите
27
1
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
Докато не се реформира тотално съдебната система,нищо в България няма да се оправи,това е истината....
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той настоя и че през последните 10 години имаме осезаем напредък и допълни, че ако ГЕРБ са били на власт без прекъсване, този доклад е щял да отпадне по-рано."Кой си подаде оставката на два пъти? Кой пак ви сpa в гащите?
25
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Но когато управляваха Орешарски и компания, съсипаха всичко, което градихме като авторитет."4 години след Орешарски продължават да се оправдават с него. Ало, ***, 2017-та е! Преди това Станишев ви беше виновен... гербавите сте пълни некадърници и за нищо не ставате!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислех да се връщам в Бг ама няма да стане май.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвък, ЕС ви скъса на изпита и випрати на поправка, а ти ми обясняваш как сте го взели с 5,50.
22
2
 
16
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Като котки, по гръб не падат герберите
21
3
 
6
 
! Отговори
ТАНЕВ преди 6 години
До ТиневНИКОЙ МАЙ НЕ РАЗБРА КАКВО ИСКАШ ДА КАЖЕШ!
20
1
 
10
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
До АнонименПАК ЛИ ТИ?
19
4
 
23
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
След като лицемерите и парвенютата окупираха властта:Господа управляващи, с модела си на управление, сринахте моралните устои на хората. Сринахте образователната система и сега простотията се толерира. Превърнахме се в оскотял и необразован народ.Издигнахте в култ пошлостта, парвеньощината , лицемерието, измамата. Какво мислите, като запалите една свещ при попа, олигавите ръката му и сте отново чисти?Лошото е, че ВИЕ управляващи, докарахте младежта до безнравствие и идиотизъм.
18
1
 
11
 
! Отговори
бай ганьо преди 6 години
МН *** НАРОД СМЕ. ПАК ЛИ ТИ?
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ще се провалят със пълен успех звучи логично.
16
3
 
22
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Боже,колко мъка имало.....
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само гербавите виждат "успехи" в пълния си провал.
14
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той настоя и че през последните 10 години имаме осезаем напредък и допълни, че ако ГЕРБ са били на власт без прекъсване, този доклад е щял да отпадне по-рано."Цвъки, вие сте почти 10 години на власт и мониторингът продължава, ти както искаш го разбирай.
13
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не се съмнява в думите на Цецо Лъжецо как върви подслушването ?
12
5
 
32
 
! Отговори
тъмна работа преди 6 години
"Почти сте успели"....ако почти съм го вкарал, вкарал ли съм го?
11
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей туй се казва нагла работа-ти го плюеш то ти вика че дъжд ръми
10
5
 
30
 
! Отговори
Що така? преди 6 години
Осезаем напредък не забелязвам, ама щом така казват...
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек дали са ни оценка 3 на релси и пъпеша е щастлив, че не е слаб 2 , а от страни в графата за поведението на ученика уведомяват родителите, че трябва още доста работа и всичко това гербавите го отчитат като успех вадете си заключенията !!!