Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
5
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Да дават обективно мнение могат само тези, които познават онова време добре, т.е. тези, които бяха на над 30 години през 1989-та. По-младите не стават, пропагандата им е внушила доста лъжи за онова време.
304
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 312Да, бат Бойко да ги пасе.
303
17
 
21
 
! Отговори
да го харесват преди 6 години
Ква работа, каква сигурност, какво образование?Работата се ходеше за да не стоим в къщи. Тъй като нищо не се произвеждаше, магазините бяха празни. В болницата лекарите ходеха за да правят сиденки. И какво можеха да направят? Хората търсеха лекарства от ТИРаджиите. Образованието беше такова, че сега онзи порфесор от БСП най-после призна че 80% не можели да се подписват.
302
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето заради това - ще останете - каквото сте!Изостанали....неконкурентноспособна тълпа от сиви индивиди - търсещи лесното....На овцете - им трябва пастир!
301
7
 
7
 
! Отговори
до 310 преди 6 години
След 20г теб няма да те има, а България ще пребъде, ай у лево
300
8
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Всяко време с нещотоИдеята на Бай Тошо беше да направи сериозна модернизация от китайски тип,но просто нямаше сили и време за това.Така че сегашната "демокрация" е Луканово дело,с всички последствия.Но в крайна сметка няма значение-всичко е отишло по дяволите,след 20г просто няма да я има тая държава.Всъщност ще я има,но няма да е БЪЛГАРСКА!
299
4
 
10
 
! Отговори
Искам, бе! преди 6 години
До Анонимен 303Верно, ама това някак не ми пречеше да си хапвам хубаво български домати и да си тананикам, когато си плащам тока.
298
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далеч от руско-турските диваци, толкоз по-добре, тотално ембарго и визи за русо-турките
297
5
 
23
 
! Отговори
Всяко време с нещото преди 6 години
Бай Тошовото време си имаше място в историята и можеше да съществува само тогава.То свърши. Край. Няма го.Ако същото беше продължило до сега - щяхме да сме Северна Корея на Балканите. Анахронизъм.Каквото било било - да гледаме напред. Да бъдем оптимисти!
296
6
 
4
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименАко критерият ти за развитие е възможността да избягаш на някъде,какво повече да говорим....Впрочем,за какви визи става въпрос?Колко хора вече желаят да ходят в САЩ,Австралия и Н.Зеландия-не са много.А другите страни с визов режим просто не струват.
295
7
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА ДНЕС преди 6 години
Истината - Днес , след близо 30 години Демокрация .Всичко постигнато от СОЦА се разпада - Пътища , Заводи , Болници .Заплатите Днес са 80% с по-ниска покупателна способност .Единствения Плюс е - Партииците имат по-висока Покупателна Способност .
294
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е насилие в началото,това го знам от възрастни хора и роднини,дори единия ми дядо е бил потърпевш,не го отричам,но през управлението на бай Тошо България беше райска градина.Управлението на бай Тодор е доста по-различно от ранния режим след ВСВ.
293
5
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Човек на по-малко от 38г какво мнение може да даде за комунизма/социализма????Както и да е,минала работа.Ако тогава всичко беше наред,нямаше да дойде сегашното.Както ако по царско време положението беше розово,нямаше да дойде комунизма.Общо взето работата замязва на омагьосан кръг....Иначе,оная държава(добра или лоша) беше много повече държава от сегашната-ТКЗС в ликвидация!
292
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ясно е че сега си купуваме телевизори лесно и евтино. Оставете развитието на техниката. Да приемем че народите се състезават помежду си в развитието си. В това състезание българите бяха по-напред в периода 60-80 г. на миналия век. Това личи в икономика, култура, спорт, сигурност и отбрана и НАЙ-ВЕЧЕ в популацията. В този период българите гонеха 9млн. населиние. От 90та. г. се множат само тъмните "българи". Иначе сега наистина се живее по-лесно.
291
9
 
9
 
! Отговори
баба Гичка преди 6 години
Харесвали сме живковото време, щото сме били дърти!!! Ай сиктир, бе!! Младите как да го харесват като не знаят как се живееше тогава??? А ние, дъртите как да го харесваме сегашното мутренско време, като знаем какво беше при бай Тошо??? Имаше и безплатно образование, и безплатно здравеопазване, ония ***-***-си знаеха мястото, бачкаха, плащаха си и данъците, и тока, и водата, не вилнееха както сега!
290
10
 
14
 
! Отговори
.. преди 6 години
Само искам да напомня (без да взимам страна), че всичко около вас: инфраструктура, язовири, пристанища, индустрия (унищожена), обществени сгради, училища, водопроводите от които пиете вода, плочките на тротоарите по които вървите, градове и села! Всичко това, върху което сега паразитираме беше построено по времето на бай ви Тошо! Когато танкери с желязо, петрол и суровини ни се даваха! А сега какво ви дадоха? Заеми и 2 ТЕЦ-а с най-восоки цени на енергията. Какво получихте от Запада българи? :)
289
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОЩЕ 22Ами означава,че не си познаваш историята,българските борби и възстания срещу турското иго изобщо не са преставали чак до Освобождението.
288
9
 
15
 
! Отговори
Искам, бе! преди 6 години
Искам пак българите да си притежаваме 100% от България: земя, заводи, магазини, банки, енерго, просто всичко. Искам да ям български домати, краставици, чесън, ябълки, свинско, агнешко. Искам надписите по сградите да са на български, да гледам български филми. Да, искам разходите за ток да са около 1% от семейния бюджет, а за вода съвсем да не се забелязват. Искам престъпниците да отиват в затвора, а частните съдебни изпълнители да изчезнат. Жените да се пенсионират на 55, мъжете на 60.
287
4
 
12
 
! Отговори
3 преди 6 години
Има едно огромно объркване в понятията, заради заблудения свят, в който са ни поставили. Какво е "развити западни държави"? Та те са фалирали от дългове, които никога няма да изплатят! И ако имаш 3 телевизора по-щастлив ли ще бъдеш? Ако има 4% ръст на икономиката хората по-щастливи ли ще са? 18 г. живях тогава и 27 г. живях демократично. България никога не е била в толкова окаяно положение. За това сега живея във фалирала западна държава. Тук поне хората се поздравяват и се пази чисто..
286
2
 
8
 
! Отговори
ОЩЕ 22 преди 6 години
В един учебник по история пишеше, че най-тежки и най-мъчни са били първите 50 години от падането под турско робство. Още имало хора по кръчмите от царския двор, войници от българската армия, хора които помнели, че имало българска държава.След това.... след това всичко потънало в тъмнината на вековете... нямало кой да помни и напомня.И сега така - най-тежко ще е първите 50 години.После всички ще са *** и ще им е безпричинно весело. Край на мъката.