Симпатии към "Бай Тошовото време"? Нормално – млади не останаха!

Според наблюдатели противоречивите оценки за комунизма у нас се дължат на емиграцията
16 ное 2017 15:37,
436

Голяма част от българите не спират да хранят симпатии към комунизма, а причина за това е, че младите хора у нас са по-малко от по-възрастните.

Около това мнение се обединиха бившият депутат Методи Андреев и журналистката Ива Николова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изследване на "Тренд" от вчера показа, че 28 години след началото на т. нар. "преход" българите все още не могат да се обединят мразят или харесват социалистическия период. Раздвоението ясно личи в проучването, според което напълно еднакъв процент хора одобряват годините преди и след 1989 година.

Още по темата

"Младите хора в България са доста по-малко в сравнение с възрастните, оттам идват и резултатите "в полза" на социализма. Нормално е наследствено обвързаните граждани да изпитват симпатии към "Бай Тошово време", каза в студиото на "България сутрин" журналистът Ива Николова.

Пред Bulgaria ON AIR Методи Андреев подкрепи нейната теза и допълни, че много голяма част от активно мислещите млади хора са напуснали страната ни, за да търсят по-добри условия за реализация. Пред тези, които са останали в България, пък се изправял огромният проблем с образованието.

"Ние сме единствената държава от тези, които свалиха комунизма и тръгнаха по пътя на свободната пазарна демокрация, която през тези 28 години не успя да направи първата стъпка в образователната система да се изучава подробно историята", смята Андреев.

Годините на комунизма (1944 – 1989) събират положителните оценки на българите със социалните постижения. Работа за всеки е получило плюс от 16%, спокойствието е оценено положително от 11%, безплатно здравеопазване и образование – съответно 8% и 7%., са част от данните на "Тренд".

Следват негативните асоциации - цензура и ограничаване на личните свободи (5%), репресии (4%), изолация и забрана за пътуване (2%).

44% от всички анкетирани обаче не могат да направят никаква асоциация с този период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе е точно така,има и държави,които не са имали колонии и са по-добре,всичко е относително.Но когато човек разгледа света,като че ли северноевропейските държави са най-добре,в сравнение с останалите.Донякъде това зависи от политиците,но само до някъде,дори и от тях не зависи състоянието на дадена държава.
284
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извади парите, чиче, аз съм палаво момиче. Знам, че искаш ти със мене да се любиш дълго време. Знам, че, чиче, ти се иска, ала май че не ти стиска. Ще танцувам гола, боса, с тяло теб ще омагьосам. От зори до тъмен мрак двама с тебе ще танцуваме. Ако имаш друг мерак, цяла нощ ще го лекуваме.
283
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако България беше направила само една крачка след 89 год, можеше да има някакъв дебат. Истината е че всичко рухна, и още падаме. България никога не е била толкова зле както тези 28 год. Не ме интересува че сме можели да ходим в Италия без визи, след като тук бабите и дядовците умират от глад. Нито че има лъскави неща, които много малко могат да си купят. Това не е напредък а замазване на очи. Не е напредък да паднем на нивела на Африка по заплати и хората масово да се евакуират!
282
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 6 години
Имаше около 1 милион членове на БКП -повечето *** ,както каза един депутат и всеки от тях беше с предимство спрямо всеки непартиец .Хубаво им беше те да са маслото ,а останалия български народ -водата. Искат да се върне времето ,когато всяко елементарно нещо в живота на непартиеца зависи от някой партиец-да следва детето му , да го пуснат на екскурзия в чужбина , да го приемат на работа , да получи повишение на заплатата , да си купи телевизор и пр. и пр.
281
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе изгледайте филма "Войната на таралежите" от 1979 година има го в тюбето, и тогава приказвайте за социализма, точно така си беше, а ако някой мисли че е нагласено е не може и улиците да се нагласят, и училищата и сградите и всичко... Златни години бяха, но това време няма да се върне, ще си изгният българите в евроатлантическата мизерия.
280
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледнете нещата от малко по друг ъгъл - в цял свят има капитализъм и в повечето страни никога не е имало социализъм и навсякъде е мизерия при капитализма, държавите които са богати се броят на пръсти и това са тези които столетия наред са имали колонии и са разполагали с ресурсите им, и само в тези храни бегат нашите миячи и чистачи.
279
4
 
5
 
! Отговори
До 277 преди 6 години
Напълно съм съгласен с теб, само за едно нещо ще те поправя.Много пенсионери мизерстват в пълния смисъл на тази дума и поради старческа немощ вече не са способни да работят дори и като портиери.Разбирам ги, че от глад и студ, и от невъзможност да си купуват животоподдържащи лекарства, може и да им е мъчно за времето, когато поне са били нахранени и са си плащали парното, дори и да са интелигентни и да са виждали недостатъците на соца.Друг е въпросът кой прахоса пенсионните фондове.
278
2
 
4
 
! Отговори
До 277 преди 6 години
Напълно съм съгласен с теб, само за едно нещо ще те поправя.Много пенсионери мизерстват в пълния смисъл на тази дума и поради старческа немощ вече не са способни да работят дори и като портиери.Разбирам ги, че от глад и студ, и от невъзможност да си купуват животоподдържащи лекарства, може и да им е мъчно за времето, когато поне са били нахранени и са си плащали парното, дори и да са интелигентни и да са виждали недостатъците на соца.Друг е въпросът кой прахоса пенсионните фондове.
277
6
 
7
 
! Отговори
Георги 67 години преди 6 години
70те години София почти постоянно беше на къпони, магазините бяха празни, нямаше нищо за ядене и който нямаше купони гладуваше.
276
3
 
7
 
! Отговори
демо-крадец преди 6 години
сега си е яко бе пичове,не мрънкайте бачкайте за сандвич и похвала от собственика ви,и търкайте билетчета от лафка. МОже пък един ден и вас да дадат по телевизора. А дано-ама надали...
275
6
 
8
 
! Отговори
666 преди 6 години
Погледнете нещата от малко по-друг ъгъл - в никоя развита и богата държава не е имало социализъм. Второ, всички бивши соц. страни са доста зад развитите страни.Направете си изводите сами.
274
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимн 275 преди 6 години
Не знам кога и къде си бил ученик.В центъра на София, в средата на 60-те години, струваха 2.10 лв седмичните купони, за шест обяда, нали се учеше и в събота. Избор нямаше - един вид супа, един вид основно ястие и един вид десерт. Основното ястие - обагрена в червено бистра водица, в която плуват няколко шушулки полусварен зелен боб и две парченца ребра, дълги по3 см и съединени с ципа, месо по тях няма. Десертът - половин праскова плува в леко подсладена вода, броят го за компот.
273
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 89та може да нямаше западни касетофони и други лускави стоки (само в кореком, ама имаше наши си ВЕФ-ове, и те свиреха), но никога не е имало купонна система и купони за храна, никой не е гладувал и деца не са умирали от глад. А днес дори в САЩ има купонна система, всяко пето американче живее благодарение на купоните за храна а 2 милиона американски деца не си дояждат защото семействата им не са класирани за купонната система.
272
4
 
14
 
! Отговори
До 54 годишен преди 6 години
Това, че си купувал само хляб и сол при Живково време, кой ти го е разправял бе "наборе"????Аз съм на 51 но такова чудо като купонна с-*** не съм виждал!!!Хладилника ни щеше да се пръсне, при положение,че майка ми беше мед. сестра, а баща ми компресорист.Със сестра ми и аз никога не сме чувствали лишения.Да, имаше режим на тока!Първия цветен телевизор го купихме от корекома (вуйчото на баща ми пътуваше с кораби)А, това за 4$ заплата е върхът на измамата!
271
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работничка в петричката фирма "Авист" където работела като "машинен оператор" е била уволнена ден, след като е съобщила на ръководството, че е бременна. Василка Чаева от петричкото село Първомай изпаднала в шок от съобщението, че ще й бъдат прекратени трудовоправните взаимоотношения три месеца преди да изтече шестмесечният й изпитателен срок. Младата жена очаква второ дете и след като била установена бременността й съобщила за нея на собствениците на фирмата.
270
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 263Ами в нашия град режим на вода не е имало,нито липса на някакви храни,само в един кратък период спираха за по два часа тока,защото го продаваха на съседните държави.
269
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OMG_LuckerСимпатии към социализма хранят само некадърниците и неудачниците, днес при капитализма умните и кадърните хора печелим добре и живеем богато, само некадърниците нямат пари. Капитализмът е най-добрата система, некадърниците да си знаят мястото.
268
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 265Имаше и други лагери.Човек можеше да попадне в такъв лагер без никаква вина, само защото някой му има зъб.Не си криви душата, сред живите има все още много хора, които помнят какво се е случило с бащите им. Има и живи бивши лагерници.
267
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги има голяма вероятност фирмата да фалира, или ако не фалира няма да в уволнят ей така без причина защото се решили да се реорганизира и да останете на улицата. Сигурни ли сте, че ще изкарате месеца, че няма да се наложи да взимате заем, защото ви задържат заплатата а вие сте работили по 11 часа на ден? Сигурни ли сте, че след работа ще се приберете в къщи без да ви пребият, или да изнасилят детето ви или да го зарибят с безплатна доза хероин.
266
2
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Искам да ви попитам следното дами и г-да, четящи коментарите:Щом като половината българи хранят симпатии към времето на комунизма, какво ви говори това? На мен лично ми говори, че "преходът" не е успял, че политиците са се провалили с гръм и трясък и че продължават да се провалят!Няма да спра да ги плюя! Минимум 90% от тях са там, за да се облажат! Ограбиха и ограбват държавата, а с това ограбват и нас и провалят живота ни.