ДПС: Демографската политика на Симеонов – цинизъм!

Мустафа Карaдайъ за пореден път поиска оставката на вицепремиера
32
ДПС: Демографската политика на Симеонов – цинизъм!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg, архив

Правителството трябва да внесе в парламента анализ и да предложи краткосрочни мерки в рамките на Актуализираната стратегия за демографското развитие, решиха депутатите.

Според опозицията проблемът със застаряващото население на страната е много голям и спешно трябва да се предприеме нещо в тази посока.

Макар че разискването в парламента по темата с участието на вицето Валери Симеонов да беше по инициатива на БСП, лидерът на ДПС Мустафа Карaдайъ за пореден път използва случая, за да поиска оставката за Симеонов.

"Записва се едно за пред Европа, но дешифровката и изпълнението се предоставя удобно на националистите и проблемът с демографската криза се решава по сталински – няма човек, няма проблем. Както се подразбира, на свободни работни места няма да бъдат назначавани български граждани от небългарски етнически произход, като се приложат от държавата и бизнеса по-специални критерии, по-специален подход", заяви Карадайъ.

Според него цялостната политика на днешната власт е на двойните, различните стандарти, включително и за морала.

"Осъден за ксенофобия и етническа омраза отговаря за демографската политика – ярък цинизъм", каза Карадайъ.

Симеонов обаче отсече, че няма да отговаря на арогантното изказване.

"Не мога да приема обвиненията, че демографската криза се дължи на 6-месечното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти, това е несериозно, няма как процеси, които се формират в продължение на десетилетия да станат за половин година", защити той кабинета.

Хасан Адемов от ДПС припомни, че за последните 25 години населението е намаляло с 2 милиона души, което прави по 9-10 човека на час.

Съотношението на влизащи и излизащи от правоспособна възраст също не е добро - 100 излизащи се заместват от 63 влизащи, допълни той.

Според червената Дора Янкова, ако не бъдат взети мерки, демографската криза може да стане демографска катастрофа. Тя открои и основните проблеми - ниската раждаемост, високата смъртност, миграцията и застаряването на населението.

"Стигнахме до дълбоки неравенства, до обедняване. Тук вече е въпросът за един национален дебат, за който ние, социалистите, говорим. Водим го с българското общество – за това как да функционира съвременна България оттук насетне", подчерта Янкова и допълни, че бедността не трябва да се разбира само като ниско трудово възнаграждение, а и като стесняване на социалните и професионалните възможности за реализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
демограф преди 6 години
българите ще бъдат малцинство в държавата си. Процесът е необратим
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До А беНе е въпросът в растежа на електората. Въпросът е, че този електорат е умишлено изолиран. Не, защото сам така е поискал, а защото умишлено се поставят бариери пред него.Само "множене" ви е в устата.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Както се подразбира, на свободни работни места няма да бъдат назначавани български граждани от небългарски етнически произход, като се приложат от държавата и бизнеса по-специални критерии..."Точно така е!Турците нямат достъп до определени позиции, като се изтъкват някакви други причини.
25
2
 
1
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Каква ли пък демографска политика провежда Валерко,та и да не му я харесват???ДПС имат всички основания да са доволни-електоратът им расте с бързи темпове,а на другите-намалява.След 15-20 г. ще могат да управляват самостоятелно.Виж, ако Валери беше предложил програма за размножаване само на белите* хора(от каквато има остра нужда),то тогава би било нормално да са недоволни.Ама такава вероятност няма....*бели хора-такива с желание за работа,развитие,нормално поведение и спазване на закона.
24
2
 
7
 
! Отговори
Хахахахаха преди 6 години
Просълзих се от смях Та въздух не мога да си взема...Сега са се сетили нашите политици че гражданите нито искат да раждат нито искат да работят в тая държава...Защо ли джаньм?
23
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо има две турски партии в България-ДПС и ДОСТ?Тези партии(на етническа основа) са забранени от конституцията, нали?Нямам нищо против обикновените турци ,но да членуват в някоя българска партия, има ги достатъчно, ако искат да са част от БГ-нация.Прокуратурата къде спи, Цацаров да се самосезира, или и той е човек на ДПС?
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаАми докарайте ги източноевропейците и мигрантите от бълг. диаспори! Що не ги върнахте? Да видим кой ще се съгласи да се върне тук за 500-600лв и коя украинка или молдовка ще остане да живее в Бг. Освен ако не развали семейството на някой българин и не се ожени за него.Имай предвид, че украинките и молдовките работят или държавна работа, или лека работа. Няма да се хванат със селско стопанство или производство на конвейр с нощни смени. Тежък труд не работят.
21
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
моля да ме светнете за какво и е на бьлгария едно едно индииско семеиство с5 или повече деца
20
4
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 20 АнонименДемографската криза-застаряващо население е в цяла Европа и се знае отдавна! България е донор покрай управлението на ГЕРБ, на работна ръка - хора в трудоспособна възраст за Западна Европа. ББ с ускорени темпове обезлюди страната! Та ми се чини, че Боко няма да прави деца само, а ще трябва и та ги ражда! :))
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко бе Боко и деца ще направи!
18
2
 
12
 
! Отговори
www преди 6 години
А какво е "правоспособна възраст"? Журналисти, депутати, смях в залата!
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далаверко е пишман патриот. На правителството не му пука за народа !
16
9
 
11
 
! Отговори
Истината ... преди 6 години
..ДОБРЕ ,ЧЕ ОТВОРИХА ГРАНИЦАТА ---ТА ДА СЕ ВИДИ ГОЛЕМАТА ЛЮБОВ НА НАРОДА , КЪМ пре-"ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ И КОМУНИЗЪМ"..ХА,ХА,ХААААААААААА...ТОВА Е ИСТИНАТА ......ЗАТОВА И ЛУКАНОВ ОБЯВИ ФАЛИТА НА БЪЛГАРИЯ!/..ЗАТОВА ГО УБИХА И КОМУНИСТИТЕ.../
15
8
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
"Осъден за ксенофобия и етническа омраза отговаря за демографската политика ярък цинизъм",----------------------Това не е арогантно твърдение, а обективна фактология, бре *** Валерко!
14
2
 
24
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Размерите на демографската катастрофа ( не е криза) в България станаха ясни още през 1992 година, но тогава демократите току-що бяха завзели властта и от кражби и грабеж нямаха време за друго. Беше ясно защото след 1989-та раждаемостта в България падна катастрофално сред българите и се видя колко българи бягат от България. Раждаемостта продължи да спада в следващите години досега, а бягството н българите от България не намаля. Да се говори за демографска криза е смешно, катастрофа е от 28 години
13
10
 
11
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, преди 6 години
Тоя ре.зан Фъфел , дали прави разлика , между "демографска" и "порнографска" политика.....?!Щом се чеше по главата ..явно се затруднява адски!!!!!!!
12
6
 
6
 
! Отговори
Arman преди 6 години
Mustafa dava primer za podrajanie s pochitnite si predsedateli po tazi tema i s kogo da se celuvat dasterite mu po mostovete li?!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
грешка: тоя
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не за демографската политика, тия той определено е виновен и за 2 световна война ! Оставка и заради нея.
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Исмаилпо-добре като амишите, бонус - мутирали към дълголетие