Главчев – най-бързо отстраненият председател на НС

Единствено Борислав Великов бе начело на парламента за по-кратък срок
Обновена: 17 ное 2017 11:25 | 17 ное 2017 11:25, Красимир Ангелов
40

Димитър Главчев слиза от председателското място на Народното събрание. Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

212 дни. Точно толкова Димитър Главчев бе начело на българския парламент. С това той се нареди на второ място в негативната класация за председател на Народното събрание в демократичната ни история, издържал най-малко на поста си.

Още по темата

Вече бившият председател на Народното събрание бе избран за председател на Народното събрание на 19 април тази година със 157 гласа за и 81 въздържали се. Главчев заемаше поста точно 212 дни.

По-малко от него в най-новата ни история е изкарал единствено Борислав Великов, който бе председател на 39-тото Народно събрание от 23 февруари 2005 до 17 юни 2005, или 114 дни. Той обаче изкара толкова къс период поради факта, че мандатът на 39-я парламент приключи малко повече от 3 месеца след неговото избиране.

Преди Великов, председател на парламента бе Огнян Герджиков, който бе отстранен предсрочно след гласуване, а причината тогава бе "системно превишаване на правата и неизпълнение на задълженията му в рамките на неговата компетентност".

След него 4 последователни парламента имаха несменяеми лидери – един път Георги Пирински, на 2 пъти Цецка Цачева и 1 път Михаил Миков. Последният обаче бе председател на 42-рото Народно събрание, което не изкара целия си мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
След като Борисов заяви вчера , че Главчев не е трябвало да реагира така , веднага стана ясно , че ще му нареи да си подаде оставката ! Чест му прави на Главчев , че напуска и парламента!
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежката артилерия на ГЕРБ като стане шефка на НС след некой и друг месец, ще видите вие Дулово на 3 реки.
6
0
 
37
 
! Отговори
Овчар преди 6 години
По време на соца дори овчарите бяха по-умни и по-грамотни от кадрите на Герб, но какво да се прави при тия 80%.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая партия трифазните бушони са малко. Повечето са еднодневки и ги опраскват за заблуда на противника и "вяра" в демокрацията. Така махнаха навремето фасове, суджуци, оня 6 годишния стрелец, мозъка и после чисти като момини сълзи.
4
0
 
21
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Абе хора, питам Ви сериозно - до кога ще ни управляват ***, без елементарни познания по география? ЩЕ СТАНЕМ ЗА СМЯХ ОТНОВО ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ... ЦЯЛ СВЯТ ЛИ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА НИ СЕ ПОДИГРАВА, ЧЕ ДА ПРЕДПРИЕМЕМ НЯКАКВИ МЕРКИ?!?!
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам кой го замести -направо от зле та на още по- зле .Една куха лейка за шеф на парламента ,която не знае Пекин на коя държава е столица!!!! Това ли е актива на Боко с който се хвали ,това ли са му кадрите ....трагедия!!!!!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден рекорд за гарбаждиите.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това се очакваше след изказа на Боко пред репортерите.