Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене"

Тя увери, че държавата няма да дава повече пари за проекта
17 ное 2017 13:15, Деляна Петкова
48
Петкова: Има инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене"
Снимка: БТА, архив

Държавата ще участва с апортна вноска – площадката, разрешителни и реактори, в проекта АЕЦ "Белене", чиято стойност е към 3 млрд. лева, но няма да влага допълнителни средства за неговата реализация. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

По думите й към АЕЦ "Белене" има интерес от инвеститорите.

Още по темата
Тя коментира представения преди ден доклад на Българската академия на науките (БАН) за проекта. Той е част от по-голяма разработка на учените за бъдещето на електроенергийната система на България.

От заключенията на Академията става ясно, че има варианти АЕЦ "Белене" да бъде жизнеспособна централа, което зависи от няколко фактори – максимални капиталови разходи от 10,5 млрд. евро, привлечено финансиране от 70% и 30% акционерно участие, както и лихва за привлечения капитал от под 4,5%.

Допълнително условие е цените на електроенергията в региона да са високи. Според анализите на учените токът ще се търгува на борсата средно между 57 евро и 84 евро на мегаватчас – във високите нива АЕЦ "Белене" е работеща централа при всички варианти, а в ниския – не е жизнеспособна. В този диапазон има работещи и неработещи варианти за втората ни ядрена централа.

Според Петкова всички тези условия за изпълними, макар и да призна, че днес цената на електроенергията в региона е около 40-42 евро за мегаватчас. Тя даде за пример проекта за разширението на АЕЦ "Пакш" в Унгария, който има подобни параметри с българската централа, и който ще бъде жизнеспособен при цена на електроенергията от малко над 60 евро за мегаватчас.

Енергийният министър обърна внимание и на още един извод в доклада на БАН – че в България и региона към 2035 година ще има недостиг на мощности от 2 000 мегавата, какъвто ще е точно планираният капацитет на втората ядрена централа.

Дали проектът ще бъде реализиран, ще бъде обект на широка дискусия, обеща Теменужка Петкова и повтори един от изводите на БАН, че най-лошият сценарий за АЕЦ "Белене" е да не се направи нищо.

Още новини за енергетика четете на Investor.bg


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Сладки приказки, ама все в бъдеще време. А Бойко имаше почти цял първи мандат от три години и половина. Какво направи тогава? Провали строителството на АЕЦ "Белене" още преди да състави правителството, като назначи Дянков, който вече беше казал, че няма да даде нито лев, и след това естествено германският RWN инвеститор се отказа. Сега пак, след 10 години ще търсим инвеститори.
43
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Всички виновни за затварянето на блокове от 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй и за спирането на проектите за АЕЦ Белене и Южен поток са за затвора, конфискация на имуществото, а най-виновните на бе.силото. Цената на енергията от 4-те блока беше най-ниската в цял свят, а Белене и руските тръби щяха да работят и да вкарват пари в бюджета. См.ърт за народните предатели! Народа помни и ще напомни когато трябва ....ама ГРОБ.арите не са чели история .... те толкова си могат ...
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теменужките и герберите изядоха солта, пръчките и накрая платиха на руснаците по договора, който твърдяха, че не съществува. Сега откриха с "еврика" и апортната вноска. Движат се бавно, трудно и с вироглавост към правия път, точно като овце, водени с викове от овчари.
41
1
 
6
 
! Отговори
арабски шейх преди 1 година
Ко тана с нафтата у морето бе , нали щеше да тече и да се лее
40
1
 
11
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 1 година
..МОЖЕ ДА Е "ЛОКВА" ----АМА ПО-ВАЖНО Е ЖЕЛАНИЕТО , ЩОМ НАРОДА ШЕ ПЛАЩА!!!

ВСИЧКО МОЖЕ ---ЩОМ НАРОДА ДАВААААААААААААААА....ХА,ХА,ХААААААААААА.!!!!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абее от една локва става ли АЕЦ баце каза че е локва
38
8
 
10
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 година
Депутатите и министри правят всичко възможно да няма АЕЦ защото си имат фотоволтайци Вецове и Перки айде чао че имам работа
37
6
 
7
 
! Отговори
агент дс преди 1 година
Преди години дойде Хилъри Клинтън в София и забрани да се строй Беляне другото е парлама вече 26 години
36
5
 
8
 
! Отговори
ЛОШО преди 1 година
Депутатите няма да позволят Проекта Белене като Държавен .
Всички 240 броя имат Приходи от Зелената Енергия .
А би трябвало да имаме Избор за купуване на ел.енергия на Най-ниска Цена = Демокрация .
35
3
 
10
 
! Отговори
CACAROW преди 1 година
Та нали Главния Прокурор се съгласи да разследва Приватизацията ?
Защо Проекта АЕЦ Белене се Приватизира ?
34
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Държавата може да не дава пари за проекта, но ще бъде длъжна да изкупува тока и да ни го продава на нас.
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е писал №1,нали Бате каза,че проекта Белене е един голям гьол ? Как така сега след толкова години стана перспективен и необходим проект ?
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то винаги е имало инвеститорски интерес към АЕЦ Белене.Само че говеждото посолство не позволява да се реализира този изключителен проект.
31
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Нуше, срамувам се, че хора завършли УНСС уравляват енергетиката в БГ. Междувпрочем никъде непише от коя глуха провинция идваш и кой сти зад гърбината ти.....
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да пази България от наглите и безочливи руски крадци, бог да пази България от мега корупционните руски проекти, бог да пази България от управляващите ни представители на 5-тата руска колона в България като горната недодялана госпожа и нейните колеги и колежки от парламента, правителството и библиотекарския институт. Явно българина не е дозрял сам да се предпазва от лъжата и мащабната руска война срещу България.
29
4
 
13
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Политиците със спирането строителството на централата,умишлено я оскъпяват,което ще я направи нерентабилна и ще я продадат за 1евро. Ако не беше спирано по политически причини централата вече щеше да работи,да се изплаща и щеше да ни излезе по-евтино. Сега когато я построим и турци те ще пуснат своите три централи,които Русия им строи....
28
2
 
3
 
! Отговори
OT EU преди 1 година
До Анонимен 23. Mnogo sum statsliv, che komunisMUT svurschi negramotni komunjagi. Punktuazijata vi e susto slabo mjasto. Isvinete, che pischa na latiniza, cherveni bokluzi.
27
2
 
13
 
! Отговори
Без Инвеститори преди 1 година
Белене без инвеститори!!! Писна ми от кърле*жи по веригите - пардон фирми с ошфорни сметки.
Целта на Белене е да е държавна и тока да е достъпен за хората.
А не 20 год. да го изплаща България, а като дойде време за печалбите да ги прибират Ваште хора.
Защо на изхода на Козлудуй има 70 фирми.
Евтиният ток от Козлудуй участва само с 5% в сметките ни.
23 милиарда взехте заеми, 1 милиард и половина от НЗОК.
Пари има. Белене само с руска и бГ държава.
Без фирми за оскъпяване!
Наглост и цинизъм!
26
2
 
6
 
! Отговори
Пак ще преди 1 година
сме за пример ... Частна АЕЦ - Дали Европа ще позволи ?
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се наплюскахте,крадливо герберско племе!