БСП и ДПС не се отказват: Първо бюджет, после вот на недоверие

Социалистите ще подновят искането си за изслушване на Борисов в НС
55
БСП и ДПС не се отказват: Първо бюджет, после вот на недоверие
Снимка: архив, БулФото

БСП ще подновят искането за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента, което стана причина за ескалирането на напрежението в НС и последвалата оставка на председателя му Димитър Главчев. Това каза за Александър Симов от БСП пред БНР.

"ГЕРБ го изживяват това като някаква супер сакрална жертва, а всъщност беше съвсем нормално при подобно нещо. В този смисъл смятам, че действието на Димитър Главчев позволява да се нормализира парламентарната атмосфера, но то само по себе си не е достатъчно, трябва да се дадат и други доказателства, че парламентаризмът е важен за ГЕРБ, че те наистина искат да го развиват, а това не са само празни приказки", заяви той.

В рамките на 5-6 дни ще бъде ясна позицията на БСП и как ще гласува партията по повод предложените изменения на Закона за банковата несъстоятелност (проект, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски), придобил популярност като „Закон за предотвратяване на вторичното разграбване на КТБ“.

Симов коментира решението на БСП да упълномощи Нинова да сложи подписа си сред вносителите на проекта за конституционни промени, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления.

Корнелия Нинова ще сложи своя подпис, за да покажем, че ние няма от какво да се притесняваме, а вече в зала ще изразим своята позиция, че подобно нещо, направено по този начин, е супер демагогско, най-малкото заради това, че когато ти правиш да има такава промяна, но твърдиш, че няма да има разваляне на сделки, тогава защо го правиш, попита Симов. По думите му липсата на подписа на Корнелия Нинова веднага ще бъде използван от ГЕРБ да се каже: "Ето, БСП бягат от отговорност, не искат да се разбере какво е миналото".

Симов изтъкна още, че делата с изтекла давност вероятно ще бъдат гледани от същите прокурори, допуснали тази давност да изтече, без да бъдат повдигнати обвинения.

Александър Сиди от "Обединените патриоти" изтъкна, че групата му гласува против промените в Закона за банковата несъстоятелност, тъй като са писани за конкретен случай. Той изтъкна, че в случая с оставката на председателя на Народното събрание, ГЕРБ са реагирали незабавно за разлика от подхода на БСП в скандални ситуации.

В крайна сметка, когато провокираш някакъв скандал, редно е да направиш същото, което правят и опонентите, за да бъдеш стожер и морален. Така че, когато тръгнем да вдигаме скандали, без значение коя политическа сила е, нека да бъдем на висотата на очакванията и да поемем своята отговорност. В крайна сметка, в българския парламент след всеки един скандал, който е забъркан с печата на ГЕРБ, обикновено човекът бива отстраняван веднага, от другата страна не виждаме същото обаче, каза той.

Александър Сиди обяви за "абсурдна" и позицията на БСП по отношение на конституционните промени.

"От една страна, ще си сложи подписа, за да покаже, че не я е страх от нищо госпожа Нинова, но от друга страна няма да го подкрепи с идеята да не мине, за да не може да бъде разследвана, защото и тя е част от същия този процес. Има, разбира се, много други, които вероятно са правили някакви схеми, защото в крайна сметка в България липсва огромен финансов ресурс, който беше заграбен по време на приватизацията. Наистина се надявам, че това ще мине и в края на краищата тази страница трябва да бъде затворена, защото в българското общество остава усещането, че по време на приватизацията беше разграбен огромен обществен ресурс, който никога няма как да бъде върнат", каза Александър Сиди.

Хамид Хамид от ДПС коментира, че партията му първа е предложила промени в Конституцията, с които да отпадне давността за приватизационните престъпления. Наказателната отговорност винаги е лична, подчерта той.

Хамид заяви, че казусът с оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е приключил по достоен начин, затова оставката му е била аплодирана от ДПС. "Дадохме своята подкрепа за госпожа Караянчева - цялата ни група гласува "за", защото мислим, че е редно най-голямата парламентарна група да излъчи своя председател на Народното събрание, но това право да бъде излъчен председател, кореспондира със своето задължение този председател да е председател на цялото Народно събрание", допълни депутатът.

Вот на недоверие ще има и той ще бъде внесен "веднага след приемане на бюджета", категоричен е Хамид, който подчерта, че ДПС искат управление, в което не участват националистически формации, а ДПС няма амбиции да е в управлениего.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23
Покрай заемите на Борисов вече имаме да връщаме към 35 милиарда

тия заеми са само в кухите ви червени кратуни бе каскет :)
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проект, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски
---
ха, ха, ха - тия къде са тръгнали без експертите в краденето от БСП :)
27
0
 
5
 
! Отговори
То6 преди 1 година
Стига ни плашихте с бсп и дпс, не виждате ли че държавата загива от корупция и кражби, народа гладува, съдът мълчи и какво още искате, докога герб ???
26
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Синедрионът смята че Големия приятел на българския народ Соломон Паси ще спаси България. На борба другари - бой последен е този!
25
1
 
6
 
! Отговори
ШЕ ВРЪЩАШ ,БЕ.. преди 1 година
..АМА НА ЗАПАДА И ЕС!

ТИ НА ПУТИН ЛИ ИСКАШ ДА ВРЪЩАШ...ХА,ХА,ХААААААААААА....ТОЙ МАГАЗИНИ НЕ ПЪЛНИ , НИТО РАБОТА И ЗАПЛАТИ ДАВА!
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония 16 милиарда ги гласуваха в НС. И ги изтеглиха с помощта на десните. Сега вече тегли заеми тихомълком, народа да не разбере. Сега се запретвайте да връщата. Разни леви идеи да се раздават коледни по 1000 евро може да се случат само във "фалирала'" Гърция. При Боковата демокрация такива чудеса нема!
23
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви пари, бре!
Покрай заемите на Борисов вече имаме да връщаме към 35 милиарда.
Борисов да каже чий внуци ще ги връщат. Неговия или нашите.
22
9
 
12
 
! Отговори
Е, как иначе... преди 1 година
Нали комунягите , трябва да знаят с колко пари от бюджета ще разполагат , АКО БОКО ПАДНЕ...??!
А , ЕС СИ ПРИЗНА---ДАВАТ НА БЪЛГАРИЯ 4,5-МЛРД.Э. ЗА "ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО "!
КАК НЕМА ДА ИМА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ"...??!
Е , КАК АЛЧЕН КОМУНИСТ , ШЕ ПРОПУСНЕ ТАЯ ТЛЪСТА МРЪВКА...??!!
АКО СА "ПРИ ПУТИН"...ТАКИВА ТЛЪСТИ ПАРЧЕТА САМО ШЕ СЕ СЪНУВАТ..ХА,ХА,ХААААА...!!!
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой се прави на интересен е Борисов. Длъжен е да се явява в Парламента и да дава отчет за дейността си. Той напоследък много си повярва и го удари през просото. Първо обвини депутатите, че са наркотрафиканти. Или хвърля думите си на вятъра и тогава трябва да се извини, или ако знае нещо спиредбългарските закони трябва да каже кои са наркотрафикантите.
Герб са тези, които потъпкват парламентаризма пък после се оплакват.
20
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герберугиииии, краят ви е ясен, никой не ви иска за кражбите и лъжите, за смазаните хора и бизнесите им, за разрухата и тоталната корупция с която заразихте България. Особено за изоставените и опустошени райони в провинцията, за обезлюдените села, празни училища, за разрушеното здравеопазване и разбито образование. За Миганизацията с която си купувате изборите, а миганите струват на бюджета 1.4 милиарда лева, пари които изработва българина. Отивате в нищото заедно със Суджук паша и Шайката му.
19
15
 
19
 
! Отговори
Реално преди 1 година
Жалко и тъпо е да се правят постоянно избори! Пълна наглост е пак да се дават милиони левове напразно само и само комунягите да се правят на интересни! Години наред нищо не направиха, че сега ли? Дълбоко се съмнявам! И Нинова за премиер - ко?не!
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турци и еничери!
Вън от политиката !
17
2
 
15
 
! Отговори
Акуд преди 1 година
по заповед на ердоган родоотстъпниците пак ще натискат за власт, за да може безпроблемно и евтино турски поток да захранва германия и франция с газ и други транспорни услуги
16
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бсп и дпс
Достатъчно !!!
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небългарските партии пак са в един отбор.
ОП и ГЕРБ.
14
4
 
24
 
! Отговори
нормално преди 1 година
Небългарските партии пак са в един отбор.
13
15
 
37
 
! Отговори
изнервен преди 1 година
Турско-червени .Стига сте рушали държавата, бе
12
2
 
7
 
! Отговори
Човека с прашката преди 1 година
Щом се отказвате , ние в лицето на АЗ ще поема митинговата демонстрация в името на народа . Извинявам се за втори път за " АЗ " .
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те краставите магарета през 9 байра се надушват
10
3
 
25
 
! Отговори
BG преди 1 година
Софиянци да не се ослушват а да отиват и да ги вадят тея с ритници от парламента