България – регионален център на УНИЦЕФ в Източна Европа

Напреднали сме в социалните услуги, развитието на малчуганите
6
България – регионален център на УНИЦЕФ в Източна Европа
Снимка: Булфото, архив

България има амбицията да се превърне в регионален център на УНИЦЕФ и да сподели своя опит за защита на правата на децата с държавите от  Централна и Източна Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща  с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Мария Хесус Конде, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. 

Разговорът е по повод Световния ден на детето, обявен от ООН през 1954 г.

По време на срещата беше подчертан постигнатият от страната ни напредък по отношение на процеса по деинституционализация на социалните услуги за деца, лишени от родителска грижа, осигуряването на приобщаващо образование, ранното детско развитие, детското правосъдие и други мерки за защита на правата на децата през изминалите десет години.
 
Мария Хесус Конде представи новата Програма за партньорство между УНИЦЕФ и нашето правителство и сподели, че през януари 2018 г. ще бъде одобрен план за действие за изпълнението й.
 
Обща бе оценката, че информационните технологии, общуването в интернет и социалните мрежи са част от съвременния процес на социализация на децата, но това изисква и адекватно законодателство и ефективно наказателно преследване на хората, които използват интернет за извършването на престъпления срещу деца и младежи.

Дигитализацията е една от важните теми на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и тази тема ще бъде във фокуса на сътрудничеството на страната и УНИЦЕФ, подчерта държавният глава.
 
Президентската институция подкрепя действията на УНИЦЕФ за  изработването на комплексен подход за справяне с проявите на агресия в училище, в който да участват както родителите и учителите, така и самите ученици, посочи още Румен Радев.

Мария Хесус Конде отбеляза, че социалните проблеми в едно общество неизбежно се отразяват върху поведението на децата, което налага общи усилия от страна на цялата образователна общност – институции, родители и ученици, както и неправителствените организации.


6
Още по темата: УНИЦЕФРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този т.н. Президент не знае какво значи УНИЦЕФ, а се обажда и се изказва неподготвен навсякъде . Такова чудо не е било и по време на Тодор Живков . Срам .
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и социални услуги не бива да се бъркат в едно изречение, защото става нелепо
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои социални услуги са напреднали в Бг?