Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
1
 
18
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Ако турска армия проведе референдум за независимост в Татарстан,какъв мислите ще бъде резултата? Същия като резултата от Кримския "референдум": победа с 90 и повече % за "местните"!
225
5
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 220 преди 6 години
До За 217Ами и НВ Елизабет II е в офшорка... Пък не е даже милиардерка - не може да продадеKoh-I-Noor, нито камъче от кралските регалии. Ще си остане само с две шепи прекрасни бисери. А за Путин ще трябва да почакаш, да му намерят милиардите!
224
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОЕй, Хкремент, ти за мъж ли се считаш или просто харесваш повече мъже? Я марш под флага с цветовете на дъгата! Вземи със себе си препълнените с достойнство средни депутати от ГЕРБ!
223
11
 
3
 
! Отговори
До Защо - продълж. преди 6 години
Крим е руски, народът му избра да премине в Руската Федерация. Северна Ирландия е британска, въпреки, че болшинството от народа му иска са се присъедини към Ейре. Шотландия е британска, при все, че болшинството шотландци искат независимост. Каталуния е испанска, макар, че повечето хора искат независимост. Русия смлати грузинската армия за 5 дни, след като тя изби 3500 мирни жители - осетинци и стотина руски миротворци. Абхазия се бори за признание и не е влязла в РФ. Сега РФ ще си вземе Арктика!
222
4
 
4
 
! Отговори
До Защо преди 6 години
Ти мислиш, че президентът Радев чете вестници? Вестници четеш ти и им вярваш! Блажени са верующите, блажени са нищите духом! Та те са на някой си - на Шиши, на Иво Прокопиев, на Сулчо Пулчев и пишат точно това, което им наредят. Президентът има съветници, специалисти, които са овършали световната преса, агенции, доклади на посланици и агентурни данни - всичко! Крим превзе за руската корона княз Потемкин,тогава из степите са скитали всички видове татари, казаци, ляхи, а Малороссия още не е била
221
13
 
7
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Тук Радев е прав: Русия не е цвете за мирисане но не е и сила,с която може да се гъбаркаш. Острото противопоставяне не е по-полезно от онова "приятелство",което имахме с нея при комунизма. Взаимното уважение и равноправните взаимоотношения са печеливши за нас,но русофилите пречат да установим с Русия онова равноправие,което заслужаваме. Ако се намери начин те да бъдат премахнати като явление,едва тогава ще имаме истински неопорочени взаимоотношения с тази сила,която твърде рядко ни е зачитала.
220
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги с Русия !
219
7
 
4
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До язъкЙде бре човече, от кога чакам тук да се появи истински мъжко сърце, герой като от песните и да поведе юначните български патриоти от малцинствата на война против Русия.Хайде организирай ги и заминавайте.
218
6
 
8
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Президента да го посъветват. Едно нещо не може да бъде присвоено, откраднато и т.н.То не става негова собственост ако го е откраднал преди 10, 20 или повече години.Интересно че този президент някак незабелязано свързва присвояванията при приватизацията със самоуправствата на Кремъл.Нека се посъветва с правния отдел по въпроса.
217
10
 
14
 
! Отговори
язък преди 6 години
Не случихме на президент.Този иска да е под чехъл. Де Деси, де Захарова. И му харесва най-лошото.На България и трябва президент с мъжко сърце като в песните.
216
8
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Вместо само да констатира (като п3д3рац), да направи нещо смислено и активно и да вземе твърда позиция (като военен)!
215
6
 
4
 
! Отговори
Венци Мицов преди 6 години
Може да съм генерал ...? А може да съм просто радетел !?
214
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения ""...............как може да има "конструктивни" отношения със страна терорист, анексираща чужди територии, управлявана от престъпна корумпирана хунта ?Само неграмотните български селяни вярват че конструктивни отношения с русия са възможни, слава богу от българските селяни вече нищо не зависи.
213
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МартинЗащото Сорос не знае български език и защото парите не са негови.Пък и те едни пари... в България са най-евтините ***, е вярно, че и нищо работа не вършат. Я виж тия в Украйна, заслужиха си всеки цент.
212
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоТвоята принадлежност съм я изяснил отдавна, ти си интернационално п.ост.
211
11
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 6 години
Незнам защо Сорос си хаби парите за *** говорещи на селски език ***... и т.н. Браво на Радев.. всички плюещи по братдка Русия народа им показва мястото на избори.. от Костов та до Плевнелиев..
210
6
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До До Калеко Алеко .... Дядо ми носи българско име и не е потурчен, освен това баба ми не е посрещала братушките на 09.09. с хляб сол и свалени ***, така че не съм и порушофилчен, като някои от субектите тук с неизяснена национална принадлежност ... !!!
209
5
 
5
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
до 219Сега е време да построим за такива като теб психиатрии, лошото е, че няма пари, окрадоха ги тези за които гласувате от 27 години. Няма и лекари, изгониха ги пак същите. При тези обстоятелства, се чудя какво ли да ви правим? - Хайде вървете да воювате с Русия.
208
8
 
13
 
! Отговори
За 219 преди 6 години
Навремето Т Живков прати туркофилите в Турция и добре направиСега е ред да пратим русосифилистиците в ***;)
207
9
 
14
 
! Отговори
За 217 преди 6 години
Ми воювай за руското правителство тогава за да пазиш милиардите на Вовка Офшорното :)