Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
16
 
13
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 212Няма нужда българските русофили да живеят в Русия. Ние ще си стоим в България, а вие които искате да воювате срещу Русия... моля, какво чакате?От един час чакам да съберете войска, та да ви ушия байрака и да заминавате. Хайде герои вървете затворете бензиностанцията:)))Плювковци сте тук всички, все едно Плювналиев ви е правил. Седнали и заработват по 5 стотинки на минусче и по 50 ст. на коментарче. Героите на България, не пипали оръжие, но отличници с епилатора.
205
14
 
10
 
! Отговори
XXX преди 6 години
Еййййййй,много пубертети недорасляци и мишки тука брейййй! Не ви харесва Радев? А кой? Плевньо ли? Дето изкара американците,че са ни освободили от турско робство? Като ви чета глупостите по-долу,става ясно че не знаете много за историята си ...Тук има много недоубити фашисти! Ами ... ще поправим грешката,барабар с украинските кръволоци,които изгориха живи българи в Одеса!
204
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това правителство не бих воювал никога , да им пазим милиардите апсурд
203
8
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Българите никога няма да станат ***, турците не ни потурчиха за 500 години, а такива като Радев са тръгнали да ни порушофилчват. Армията от която се пръкна този преЦедент, трябва да се прочисти из основа от подобните на него, криещи се под пагона на офицери, на държава членка на НАТО !
202
6
 
16
 
! Отговори
За 214 преди 6 години
Няма нужда да воюваш срещу рассийката...Олигарсите на Пичин ще продадат не само рассия, но и и майките си за зелените хартиики на ФЕДА Китай ще вземе останало пращайки зелени човечета в СибирНайс,а :)
201
16
 
5
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До читателКогато станеш изтребител и тръгнеш да воюваш с Русия, тогава ела да ни обясняваш колко е несъстоятелна тезата на Радев.
200
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово е света земя Сръбска , Крим е Руски
199
7
 
15
 
! Отговори
За 209 преди 6 години
Е да ама нашите русофили нито могат да чета на руски, нито искат да живеят там...Иначе на самите руснаци им е ясно че докато не върнат Крим санкциите няма да паднат.Допълнително САЩ им наложиха санкции свързани с хакерските им атаки които ще стоят поне 15 години....
198
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е един достоен Българин , достоен Български президент
197
4
 
12
 
! Отговори
читател преди 6 години
Достатъчно е човек да прочете някой руски вестник и ще разбере колко несъстоятелна е тезата на президента.
196
6
 
4
 
! Отговори
? преди 6 години
До СатаНАТОИ в двойте очи как виждаТ мъжа ? дА помпа мускули ,да се държи просташки ,да е *** по рождение и да не вижда по-далеч от носа си или пък да вика НАТО ,НАТО .... да ?Слушам те ,какъв трябва да е Мъжа в твойте американски очи .)
195
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев е Български президент и виртуозен боен пилот. И името му ще остане в историята на България!! След време улици ще се кръщават на негово име!! А вие пияни мишки ще изчезнете безследно. Единственната почит за вас ще е некролог облечен в найлон закрепен с габарчета за липата пред гробищатата. Докато за г-н Радев ще има паметници и плочи. И дори след 100 години ще се знае кой е Радев.. а за вас... а?? храна няква за червиите
194
3
 
4
 
! Отговори
до СатаНАТО преди 6 години
Преди всичко научи граматиката и тогава се прави на писар.
193
7
 
11
 
! Отговори
Радев така и не преди 6 години
Разбра, че няма санкции срещу Рассия , а срещу близки на Путин които му перат парите по света. Тез санкции ще са в сила , докато не върнат Крим , което както знаем няма да се случи докато Путин е живСледващия след него ще спазари Крим срещу хранителни помощи ...Ако не знаете какво е ножки Буша питайте Гугъл
192
5
 
10
 
! Отговори
сельодчик преди 6 години
Не думи, а дела Господин Президент.С една дума, бяхте ограбени - сега мълчете и си натискайте парцалите.За това ли Ви избрахме Господин Президент?
191
8
 
6
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Какво става другаре патриоти от малцинствата, направихте ли списък с доброволци за освобождението на Крим?Хайде, критикуващите президентския пацифизъм, не ви виждам готови за война, какво чакате?Хайде, не съм чул още нито един български смелчак да се е записал в някой от украинските батальони, там поляци, литовци, естонци... само от българските малцинства нито един патриот.Толкова сте жалки, че е чак досадно.
190
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев подкрепя съпартийката Иво христов, тихомълком потвърждава, че е част от 80те процента
189
5
 
12
 
! Отговори
аха преди 6 години
"Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя.."Ще рече, демек, че войнствена реторика се допуска, но само, ако е със Русия?!
188
7
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
194 А ти кой друг виждаш за президент ? Или за теб партийноста е по-важна от професионализма ,а ?Имена дай ,а не с критиканство да се занимаваш .
187
6
 
10
 
! Отговори
Пичове, преди 6 години
Не знам дали миската трябва върне короната, но Радев определено не е за таз работа и най добре ще направи ако се оттегли доброволно...Бочку ни го натресе според мен умишлено...