Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
9
 
11
 
! Отговори
президента преди 6 години
Гласувах за Радев и продължавам да твърдя ,че беше 100 пъти по-добър вариант от цецката,но русофилията в него може да му изиграе само лоша шега и някой от съветниците му трябва да му го подскаже.Колкото по-далеч стой една държава от Русия ,толкова по-голям шанс има тя да се развие и ние трябва да спазваме това правило.
185
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е плитък комунистическия манталитет ! Жалка работа, ама ГЕРБ с оная комсомолска секретарка го натресоха реално тоя на държавата. Еми честито, сега ще му сърбаме попарата ......всички, а не само гласувалите за него !
184
5
 
13
 
! Отговори
Къде преди 6 години
Къде го слагаш с Левски и Ботев , тоя говори само чужди източни езици.
183
6
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Ген. Решетников започва да гуи почва под краката си...
182
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРедом с Левски и Ботев, да, да мете около паметниците им и да си говори с пияниците - може!
181
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-н Радев е велик Българин! След време историята ще го нареди редом с Левски и Ботев!!
180
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като се прибере Радев дома и като му сипе Деса една руска водка в стаканчик и като му нареди сельодката, купена от Берьозка и като си пуснат Первий канал и щастието заблестява в очите им
179
4
 
11
 
! Отговори
Резидентът преди 6 години
на 16-та република има изложение за неговата централна власт.
178
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да обърна сериозно внимание на другаря Радев изпълняващ длъжността президент на РБ станал такъв след активно мероприятие организирано и изпълнено от генерала от КГБ-ФСБ Решетников. Ако иска да се докаже като истински русофил трябва да се поучи от действията на групата черни граждани от Зимбабве доказали най-категорично любовта си към велика Русия изчyквайки военния аташе на Русия в Зимбабве. Само вербални признания в любов към Русия вече са крайно недостатъчни, трябват и дела товариш Радев
177
9
 
14
 
! Отговори
Разликата преди 6 години
Тоя , защо ни говори само за Русия , няма ли си Родина. Няма разлика с Рештикова
176
9
 
14
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Аман от Русия, бе! Нали уж трябваше да е президент на България.
175
5
 
9
 
! Отговори
Лошадь преди 6 години
Троянская Совецкая Радевская
174
10
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Нормално е, тези които заложиха на Радев, го избраха за да бъде Троянския кон на раССия в ЕС и НАТО и той сега ще трябва да оправдае доверието им ... !!!
173
11
 
10
 
! Отговори
Радев буратиното преди 6 години
Човек, който е на години, и лъже, и е лицемер, и е прелюбодеец, и е московско хибридно назначение, заслужава само наритване в канавката
172
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗащоТи четеш ли вестници?От изказването ти не личи да си прочел дори Винету.
171
5
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Виждам, че ген.Радев с познанията си както за българската военна немощ, така и с тези за руската военна мощ, се явява пречка пред българските патриоти от малцинствените групи да воюват срещу Русия.Скъпи патриоти, организирайте се, създайте една доброволческа армия, ще я наречем Тримата г.упаци. Аз ще ви ушия байрака и ще ви пратим с хард-чалга-марш да трепете руснаци в Крим.А у нас ще настане тишина...
170
11
 
11
 
! Отговори
Защо преди 6 години
Радев непрекъснато рекламира Русия и руската политика. Нищо не казва , за това , че Путин заграби 30% от територията на Грузия, заграби Крим, Поддържа войната в т.н. Луганска и Донецка републики,поддържа напрежение в Приднестровката област на Молдова. Радев , не чете ли вестници , не знае ли какво става със съседите на Русия или иска да ни закопа и нас.
169
7
 
11
 
! Отговори
Честна самольотковск преди 6 години
Радев изостави жена си Гинка и двете им деца след 17 год брак и клетви за вярност! Тоя се е клел и в знамето на България! Предателят обаче изневери с Деса и Русия, хахаха
168
4
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
До Не става...biasna sam ot debilshtinata zalivashta komentarite !!!....ti nishtijestvo prezriano ..gnom neshtasten ...kak si pozvoliavash da narichash edin pilot izstrebitel ...general i ponastoiashtem prezident na ostatasite ot raznebitenata ni darjava ..."nesposoben i prost " ?!?!!....ti gnido vashliva ..chalgarizirana i prokalnata ..napalno si zaslujavash bankianskia tikvenik da ti e "shef" !!!...dvamata ste si lika prilika !!!...a i onzi gei ot Koziak da vi e nachalnik i na dvamata !!!...
167
6
 
10
 
! Отговори
Радев преди 6 години
За мен " борбата с корупцията е приоритет" , затова назначих любовницата си за PR в ръководеното от мен ведомство !