Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя

Президентът подчертава, че е радетел на диалога, а не на конфронтацията
Обновена: 20 ное 2017 18:04 | 20 ное 2017 18:00,
283
Радев: Войнствената реторика към Русия изостря напрежението и разделя
Снимка: архив, Булфото

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция.

Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

"Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя Европа, точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията", посочва президентът.

"Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог", заявява Румен Радев.

В отговор на въпрос за отношенията си с управляващите, президентът подчертава, че е за открити позиции в политиката и не приема над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго.

"Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", категоричен е държавният глава и добавя, че има ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение.

"Например, за мен и за огромната част от българския народ, борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство. Не декларации за борба с корупцията в минало време, като ревизия на приватизацията преди 20 години, а ревизия на крупните обществени поръчки в последните години, начина на харчене на еврофондовете, както и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разследване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време", е позицията на президента Румен Радев.

Според държавния глава, това може да възстанови чувството за справедливост в обществото, а не само ограничаването на антикорупционните мерки до проверка на имуществени декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Русия изчезне ще настъпи световен мир и благоденствие!Тя е световното Зло!
245
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Ало-Радев пак е получил факс от решетниковите лонгури. Каквото и да каже няма абсолютно никакво значение, г-н никой!
244
5
 
2
 
! Отговори
До 252 преди 6 години
Май ти си грешка на природата която ще бъде "грижлиео ремонтирана"
243
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е бивша и бъдеща провинция на Китай.
242
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МорскиРусия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
241
6
 
5
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Слава на Русия!!!
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е кви са тия работи сега.. трябваше да каже, че сащ трябва да изпрати повече оръжия за киев
239
4
 
2
 
! Отговори
до Стаматчо преди 6 години
"Вместо само да констатира (като п3д3рац), да направи нещо смислено и активно и да вземе твърда позиция (като военен)!"Например? Да яхне единствения самолет и да ги нападне?
238
3
 
6
 
! Отговори
158 преди 6 години
Толкова много съчувстващи на кримското население, така жестоко отнето от Путин.. нищо , че сами си го избраха, че живеят много по-добре от фашисткия режим в Украйна, това историята, няма значение.. Иникакво съчувствие към нашето бездстващо население.. Божкее, ама много ***, много нещо..
237
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиндоските слугинчета не трябва да се плашат.Ние сме професионалисти. Все едно са си поръчали евтаназия. Няма лошо.
236
10
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Срещу войствени действия , войствена риторика.Какво , да му ръкопляскаме ли че всички руски ресурси отиват за най хубавите бомби , а народа в мизерия?
235
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРумен Радев е Български президент и виртуозен боен пилот.---------------Е, и?Според един от емблематичните *** виртуозният боен пилот с нищо не е повече от виртуозен лекар,виртуозен инженер, виртуозен тенисист, виртуозна продавачка на чорапи и *** или виртуозен работник от "Чистота".
234
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българската позиция винаги е била за равноправни отношения,малките народи също имат права.от русия идва само агресия и антибългарски провокации,високомерие,арогантност и фалшификации
233
7
 
19
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Най-главни,ако не и най-големи робофили у нас са Корнишония Ниновна и резидента Крадев: радвайте им се,че са до време.
232
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилът е робофил- на него му харесва да бъде роб.
231
22
 
14
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Румен Радев е достоен президент , не като смешника Росен Плевнелиев, който щеше още малко да да обяви война на Русия.Неофашагите(бандеровци и десен сектор) в Киев забраниха не само руски, но и БГ-език.Къде е БГ-външно министерство?
230
14
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Скоро и Аляска пак ще стане руска, спокойно, шороши!
229
18
 
10
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите на Запад и слугите им в България?
228
10
 
13
 
! Отговори
sd преди 6 години
проклет да е радев заедно с любимите си руснаци
227
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко Алеко ШебеkоБългарите СА русофили! Тук цапат разни Хкременти, безделници, нискочели, нечели, не знаят историята на страната си, неблагодарни, аналфабетни, аналдоминантни аненцефалчета - русофоби. Малко сте! Жалки сте! Я погледнете колко стотици постови излизат, щом се появи ключовата дума Русия! Спонтанно? Да бе, да! А tъпотията е уникална - скачат като бик на червено даже срещу православието и кирилицата! Ей така - първосигнално, рефлекторно, не могат иначе! Мазнят се на ЮЗ комшии!