Борисов за диалог с Турция за бежанците, но за членство в ЕС – ни дума!

Премиерът се срещна с шефа на ЕП, мнението им: Евролидерите по-активни!
47

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос към момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението за мигрантите. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседание между правителството и делегация, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни.

"Това, което е безспорно и отстояваме в Европейския съвет, е, че споразумението с Турция за мигранти, за тези над 3 милиона, които стоят там, трябва да се спазва, да се продължи и колкото и да ни струва, тези хора да стоят извън границата на ЕС", подчерта той на брифинга в Министерския съвет.

"На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза, огради или заграждения трябва да се правят, за да гарантираме външните граници на ЕС", каза още той и допълни, че в Европа трябва да влизат само тези, които са застрашени от война.

Борисов настоя дипломацията и лидерите в Европа да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически за света въпроси, от които страда Европа.

По думите му Турция е най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО, най-голямата армия в Европа.

"Няма как в едната посока да не сме партньори с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е основен геостратегически партньор и играч. Не трябва да бягаме от темата, да се изговори ясно и да се нормализират отношенията", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Таяни се съгласи с Борисов, че европейските лидери трябва по-активно да участват в решаването на мигранстката криза.

"През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 милиона европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията", каза председателят на Европейския парламент.

Антонио Таяни, който е на работно посещение у нас, е разговарял с премиера Бойко Борисов за сигурността, миграцията, стабилността в Близкия изток и на Балканите. Таяни ще направи обиколка на страните от Западните Балкани в началото на следващата година и ще ползва познанията на България за региона.

"В България като цяло познават много добре ситуацията на Балканите. Наясно са с това, че този район може да бъде полезен за целия Европейски съюз. Това сътрудничество е много важно. Благодаря на Бойко Борисов и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите", коментира той.

Премиерът Бойко Борисов е оптимист, че предстоящото българско европредседателство ще бъде полезно за целия ЕС и вижда огромен шанс за Западните Балкани. Премиерът посочи, че страната ни не си поставя огромни цели, нито има намерения да надскача ръста си като председател на Съвета на ЕС.

"Ние искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора, на народите в този регион. Трябва още да се работи за присъединяването на тези държави. Това, което не носи риск, това е инфраструктурата. Не само магистрали, ж.п. линии и пристанища, но и в сферата на цифровизацията, в сферата на интернета, на роуминга, на образованието", коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Бойко Борисов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Пример за ЕС държава преди 6 години
МОЖЕШ ДА НАРИЧАШ Г-Н ЕРДОГАН КАТО "ДИКТАТОР" И ХОРАТА НА Р.ТУРЦИЯ КАТО "ДИВАЦИ" ЗАЩОТО СИ "ДЕМОКРАТИЧЕН" ПОТРЕБИТЕЛ)))ВТОРО: До *** ПИШМАН *** ПАК СЕ ПОЯВИЛ.. ВИЖ СЕГА ПИШМАН ЕФЕНДИ, ТИ НЕДЕЙ ДА ФАНТАЗИРАШ И ГЛЕДАЙ СИ РАБОТАТА ТАМ ПРИ БАБА МЕРКЕЛ, ЧЕ ДА НЕ ОСТАНЕШ ГЛАДЕН.. МИЙ СИ КЕНЕФИТЕ НА ЗАПАД И НЕДЕЙ ДАВА МНОГО АКЪЛ??
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оди се прегледай, много си зле герберастче! Ако можеше, щях да ти сложа не един, а 100 минуса!
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е един голям мъж и истински българин. Да е жив и здрав, защото по-добър от него скоро няма да се роди.
32
0
 
5
 
! Отговори
вечерна проверка преди 6 години
80 % от коментарите са първо сигнални! Значи всичко си е обичайно и под контрол!
31
4
 
5
 
! Отговори
За Бойко преди 6 години
Голям политики е Бойко вие вместо да го плюете червена гмеж,гласувайте за него,само Бойкоооооооооооооооо
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мила му е Турция ,мила. Винаги чиннопреклонен пред Ердоган и Турция .
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо на Червеният Гербел Европа му е мила ,нооооо, Турция му е скъпа на сърцето .
28
6
 
9
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 6 години
Визитата на Таяни, както беше обявено преди дни, е само във връзка с предстоящото председателство на България. Само в болните ти фантазии е дошъл тука да хвали Тиквата.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Другарете направо се изгризаха от завист, лично председателя на ЕП дойде в България да отбележи напредъка на страната."Председателя на ЕП дойде да се увери, че Тиквата няма да ocepe предстоящото европредседателство.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган пак е пратил съобщение за ЕС през пощенския си гълъб.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** До Учуден. И аз съм учуден, че такъв няма в сайта и не знам за какво става дума. Тези каши ги прави ДНЕС. Трие и не му пука за нормален диалог. Поне да маркира че има такъв, но е изтрит. Защо, едва ли ще коментира.
24
8
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Другарете направо се изгризаха от завист, лично председателя на ЕП дойде в България да отбележи напредъка на страната.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИНОВА: ДА ВЪРНЕМ ПАРИТЕ ОТ КОРПОРАЦИИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕТАЯНИ: АМИ ВЪРНЕТЕ ГИ, ИНАЧЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ ДА ГО НАПРАВИТЕ.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова: Да решаваме повече за правата на гражданите, отколкото за интересите на корпорациите.Таяни: Така правим, отнемаме парите от червените корпорации и ги даваме на гражданите.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова: Да решаваме повече за правата на гражданите, отколкото за интересите на корпорациите.Таяни: Така правим, отнемаме парите от червените корпорации и ги даваме на гражданите.
20
2
 
10
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Трудно му е на тиквата - ако обърне задни части на изток, устата му ще е на запад, и обратно. А той иска да задоволи всички и на изток, и на запад, всякак.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13 То пък една циливилизацияяяя ??? Мани ,мани !!!
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и турската преса са във възторг от Борисов !!!! Един достоен приятел и почитател на братска нам Турция. Да ни е честито българскии народе !
17
3
 
11
 
! Отговори
Моля се преди 6 години
Поне един час да не чувам и виждам този Борисов. Вече започвам да хълцам,дори само като му чуя името.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов си е турски агент.Още в разобличенията на Вики лийкс се видя какви са му връзките в Турция.А каквото никой не знае още ще лъсне някой ден.В библията пише - Нищо скрито не остава неоткрито.