Енергиен експерт: "Белене" ще ни трябва , но след 10 г.!

Плановете на властта в сблъсък с мнението на еколозите
22 ное 2017 09:30, Петя Славова
18

2196 гледания   |  Още видео

Идеята за възобновяване на АЕЦ "Белене" сблъска плановете на властта с мнението на еколозите. Дострояване или нарязване на скрап е бъдещето на атомната електроцентрала? Докладът на БАН, поръчан от правителството, предвижда няколко сценарии – приватизация, разпродажба на оборудването, предаване на вторични и на последно място – нищо да не се прави.

Още по темата

"Съгласно нашето законодателство само министърът на енергетиката може да се изкаже какво трябва да се прави с АЕЦ "Белене". У нас електропотреблението е стабилно за последните 20 години. Няма обективна необходимост в момента за повече енергия. Но не трябва да разглеждаме дали сега имаме нужда от "Белене", а за след 10 години, тъй като имаме нова референтна рамка за въглищата", посочи енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По негови думи до 10-15 години ще се наложи да затворим въглищните електроцентрали. И добави, че на фона на подготвяните допълнителни енергийни ограничения от Европа, нашата енергийна система ще достигне своя лимит.

Според Петко Ковачев от Института за зелена политика докладът на БАН е поръчан, за да оправдае вече взетите решения на политическо ниво.

"Има много страни, които се отказват от почти построените си електроцентрали. Никой не прави анализ тази площадка за какви дейности може да се използва. Тя е подходяща за развитие на алтернативни икономически дейности. Вложените 3 милиарда в "Белене" могат да бъдат върнати от тези дейности. Нека имаме предвид, че преди 10 години смятахме дейностите, които движат сегашната икономика, за екстремни", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Ковачев бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че държавата трябва да работи в посока по-чиста енергия, а АЕЦ "Белене" трябва да бъде оставена на мира, тъй като е "котка в чувал, от която не знаем какво да очакваме".

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има 4 затворени реактора в Козлодуй. 4*440 MW= 1760 MW вече затворени мощности. "Белене" е за възстановяване на ядрените мощности на България. Електротранспортът също ще се увеличава.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На днешните капиталисти им трябват само градинки и паркинги за застрояване. Искат още празни апартаменти да построят, да изперат някой лев.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС щял да въведе по-строги изисквания за старите АЕЦ ... или иначе казано Германия иска и другите държави в ЕС да плащат скъп ток, за да не би отнякъде да изкочи конкуренция?

Няма полза от Белене, трябва да се удължава живота на Козлодуй
15
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
Професорът-ЕКСПЕРТ нищо не казва за сеизмичните условия на площадката на АЕЦ Белене
Още проф. Съльо Сачански, от Геофизичния институт на БАН, по бай тошово време спря безумието да се строи в сеизмична зона, льос и слаби земни пластове, атомна електроцентрала.
Така, че всичко е политическо заблуждение на хората. Белене може да се сравни само с "досиетата". Използва се само с политическа цел, без да се вземат някакви практически действия, които са и невъзможни.
14
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
проф. Атанас Тасев.????
Къде е професор този ***?
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във времена когато всички напреднали цивилизовани държави се отказват от атомната енергетика "експерти" рубладжии ни вменяват да строим АЕЦ. Това е пълно безумие.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя май ще си остане мини централа в едър мащаб за всеки случай не само за след 10 год. по тази технология след като за вбъдеще има и други синтезирани в това направление по продуктивни технологии в минивариант и конкурентни на такива големи съоръжения,въпрос на съображения.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Белене" ще ни трябва ,"...за русофилите - сега !
10
0
 
3
 
! Отговори
ноби преди 1 година
ако ви беше казала хилари, друго щяхте да приказвате, продажници мръсни. въже за вас
9
0
 
6
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Нещата не се правят когато искаш а когато можеш, а в енергетиката когато ти разреши конкуренцията, разбирай когато вече те е утрепала..
8
10
 
4
 
! Отговори
Маец преди 1 година
До тъпчо
Защо Германия се отказва от атомните централи? И друго...защо Росатом се навърта тука?
Не се ли награбиха руснаците и тукашните родоотстъпници? Явно не!!!
7
1
 
13
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Не разбирам много от АЕЦ и строежи, но сигурно такава централа не се строи за ден-два.
Затова в нормалните държави се планира за години напред, а не когато опре ножа в кокала да почнем да мислим какво и къде.
До 2030г. най-късно трябва да затворим 100% от ТЕЦ-те, такива са разпоредбите на ЕС.
Експертите да кажат до кога можем да удължаваме работата на блоковете в Козлодуй.
Остават перките и ВЕЦ-те.
Имаме ли достатъчно вода, вятър и слънце, за да компенсираме ТЕЦ и АЕЦ?!
Според мен не.
6
7
 
8
 
! Отговори
РБК37 преди 1 година
Еми от 2018 да се започне да се строи Белене и след 10 години ще имаме Белене с два реактора и за 10 милиарда ,това е добра цена и електричество за добра цена .
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По интересно е ако ще струва още 7 и половина миларда колко процента ще са комисионите? Ясно е, защо Б.Б спря строителството предния път, комисионите бяха раздадени, сега се опитва да направи ново раздаване през това време ще ни занимава с евро-председателство, мигранти и т.н и ще ни загроби с още 7 милярда.И накрая ще ни прати на Ч.С.И да плащаме на А.Е.Ц. Ей тез трибуквените групировки са мн. опасни пазете се от тях.
4
5
 
21
 
! Отговори
88 преди 1 година
Не разбирам защо зелените са срещу АЕЦ, това е производство на електроенергия без вредни емисии. Явно са едни големи измeкяри!
3
0
 
18
 
! Отговори
цЪмбур преди 1 година
Идиoтиятa ни залива като океан,в който се къпем с огромно удоволствие!В славни времена живеем!
2
6
 
20
 
! Отговори
тнт преди 1 година
Чува се само експертното "...бла,бла,бла...". Въобразява ли си все още някой,че ще си покрием нуждите от енергия с перки и фотоволтаици?! Набучени по едни от най-плодородните земи в Европа.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да припомням ли, как миналата зима избутахме с клизма и сваляне на напрежението с 5%, а какво ще стане като затворим ТЕЦ- те на въглища с решение на големите началници?