Борисов: Ще говорим по-евтино с Македония до 2-3 месеца!

София и Скопие си обещаха да гледат само напред
37

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

До 2-3 месеца ще бъде намалена цената на роуминга вследствие на подписаното днес споразумение между България и Македония.

Ще се работи и по изграждането на нова газова връзка с Македония, както и за коридор номер 8, стана ясно след съвместното заседание на двете правителства в Струмица.

Още по темата

Интеграцията на Западните Балкани не е рискова за Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с македонския си колега Зоран Заев.

Борисов уточни, че е защитил тази теза пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По думите му коридор № 8 е жизнено важен за бъдещето на Балканите.

Зоран Заев ще бъде в София на 6-ти и 7-ми декември, когато страната ни организира среща на страните от Западните Балкани с донори Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, на която ще се търсят финансови средства за изграждането на приоритетния коридор, предаде БНР.

"Един от най-големите проблеми е наистина от Скопие до София да не се пътува 4-5 часа. Да се пътува много бързо. Да видя това възможно, като алтернатива хубав автопът или хубава железница. Това е коридор 8", каза министър-председателят на Македония.

В отговор на въпрос защо България не признава македонския език, Борисов обясни, че със Заев са се разбрали да гледат само напред и да оставят този спор на историците от двете страни.

"Повече скромност ни е нужна, отколкото величие. Когато с колегите за първи път започнахме да си говорим по темите, Зоран е свидетел, аз им казах, че тук трябва да забравим, че е велика Албания, велика България, велика Гърция, велика Македония, велика Сърбия, защото колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим така, че доходите и инфраструктурата да се доближат до Западна Европа", коментира българският премиер.

Двамата премиери са успели да разговарят и с хора от Струмица и единственото желание и въпроси, отправени към тях, са били кога ще има по-високи доходи за жителите на двете държави и кога те ще имат своята транспортна връзка.

Девет споразумения бяха подписани на съвместното заседание на двете правителства в Струмица, което е и първото след подписването на договора за приятелство и добросъседство.

България да изпрати свои експерти, които да помагат на Македония за интеграцията на страната в ЕС, предвижда платформа за активизиране на сътрудничеството, която подписаха външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Македонски търговци на електроенергия ще могат да участват в съвместни всекидневни търгове за електроенергия на двете държави, които ще се провеждат от българския електроенергиен системен оператор. Започват и предпроектни проучвания за нова газова връзка между България и Македония.

Военните министри Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска пък подписаха споразумение, според което в България ще се обучават македонски танкисти.

България ще ползва опита на Македония в кадастъра и инвестиционните услуги за чужди компании. Двете страни ще си помагат взаимно при бедствия и ще си сътрудничат за развитие на туризма.

В присъствието на двамата премиери общината в Струмица получи дарение от България – специализирано превозно средство за хора с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Браво! Какво голямо постижение на българската дипломация! След 2-3 месеца като се разговорим с македонците/ с пакистански цар...!!!!/, ще падне голямо говорене.....!!!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и ? От цялата зделка само нашите "любими" съседи имат изгода, и при най-малкото различие в мненията, отново веднага ще я забравят !
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какъв език ще говорим евтино с Македония?
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Какъв ГЕРБ, каква партия.Има Вожд, който командва .зо.лиз.ци , както имаше Живков, който командваше същите, ама тогава се наричаха БКП, а не ГЕРБ. Управлява сатрапа Борисов, ако още не сте разбрали.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вожда пак се изкряска: След два три четри месеца ... по-евтино... ала бала...Помните ли преди дестина години същия Образ: Газ ще точим от черно море... Кувейт на Балканите ... Ще продаваме краставици на краставичарите и тикви на тикварите... Всички ще са богати по принцип ... Абе по-добре от Кувейт.... Пенсиите по 450? минимум... Минаха години и три избора на Същия със Същите Обещания. НяКОИ станаха богати. Повечето обедняха, защото ги окрадоха. КТБ и тъй нататък ...
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През оная ми работа е.Колко хора от Македония познам? Нито един...
23
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН НА 65Г. преди 6 години
До Бойко БорисовДА НА ТЕЗИ , НАПРАВИХА ГО ПО ПРИНУДА.
22
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН НА 65Г. преди 6 години
До лично мнениеВ БЪЛГАРИЯ ВСЕ ИМА НЯКОЙ КОЙТО ЩЕ ИЗДЪРПА ВС ОТ КАЗАНА. ГАДНО-
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Газова връзка с Македония е крайно наложителна. Както и със всички околни страни. Ще дойде време да просим газ от всякъде. Нали всички газопроводи вече ни заобикалят. Вярно, остана надеждата в газовия хъб на Бойко. Да разпределяме нещо, което го нямаме.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре бро ми кои то нее добре кво правим *** говорител си имаме пуснал сателита из града и аз не съм *** стискам зъби се някои ден ще се оправим
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато в малките градове се подиграва обикновен човек няма никакъв герб тия това не признават но за всеки влак си има пътници и место да ми вика горе долу в ловеч и да ми се смее съдържателчето на кръчма събрало неговите си искам да го попитам тои добре лие аз дали съм знам наи добре колко съм
18
3
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 6 години
На кои хора да вдигна доходите, на тези, които никога не са работили ли?
17
2
 
2
 
! Отговори
Божка преди 6 години
Божкееее...Нямаме дори свестен път със сестрата си държава ...Характеристики, хванете се в ръце, че това на нищо не мяза. Пак евтин роуминг е добро нещо.
16
2
 
9
 
! Отговори
Румен преди 6 години
И как точно ,разговор с Македония го имате за роуминг?
15
6
 
20
 
! Отговори
лично мнение преди 6 години
Според мене, не трябва да се сближаваме много-много, с всякакъв вид бивши югославяни. Не са твърде свестни. Олицетворявам ги с войни насилия, кръвопролития. От тези територии, произлезе и причината за първата световна война. Точно са тъмни, балкански субекти. Иначе ние българите сме в пъти по качествени от тях, във всяко едно отношение. Танкове им давахме, ръце им подавахме, стига вече, далече от всякакви югосубекти. Искаме мир, само съседи и до там.
14
6
 
19
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Боко не се напъвай толкова да подписваш "исторически" споразумения. Ти отдавна влезе в Историята с тъпотиите и бисерите си.
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аз ви разправям че Тиквата си прави нов лесен коридор между азия и шиптърите за търговия с наркотици,оръжие,талибани,горива и всякаква контрабанда ама не ми вярвате
12
4
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Балканско лицемерие струи от снимките, но поне двуличието да бе по на ниво! Македонците плюят по българите/днес пък лижат там дето са плюли/, а правителството на ББ /ГЕРБ и ОП си мислят, че дъжд ли вали?
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз! Две умиращи държави плеснали с ръце и се прегърнали.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върнете парите на Мартин Петров ве руски бандити