Епископ Тихон: Политиката да не се меси в решенията на БПЦ!

Коментарът по повод признаването на Македонската църква
23 ное 2017 09:52, Петя Славова
18

Политиката не бива да се намесва в решението на Българската православна църква за признаването на Македонската. Друг е въпросът, че ако подкрепим искането на югозападната ни съседка ще бъдем натоварени със съответните отговорности, посочи в студито на "България сутрин" Тивериополският епископ Тихон.

След като Македонската православна църква поиска да признае Българската като църква - майка, темата намери огромен отзвук в българското социално, медийно и обществено пространство. А въпросите продължават да валят - ще изтървем ли исторически шанс за майчинство на македонската църква?

"Не бива да разглеждаме подобни дела като важни и съдбоносни политически решения. Църквата трябва да се ръководи от това какви биха били последствията за вярващите", допълни още епископ Тихон.

Пред Bulgaria ON AIR народният представител от "Обединени патриоти" Александър Сиди коментира, че за България това е един, по думите му "златен шанс" за страната ни да ревизира историята си.

"Решението ще бъде разгледано на една от най-черните дати в историята ни - 27 ноември. На този ден през 1919 година е подписан Ньойският мирен договор. През последните няколко месеца страната ни работи активно върху това историческата справедливост в Западните Балкани да възтържествува. Доказателствата са налице - българското малцинство в Албания бе признато и подписахме Договор за добросъседство с Македония", посочи Сиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Познавам епископ Тихон от 1970-та година, когато беше студент в духовната академия, казваше се Христо Иванов и беше готин пич. Бяхме заедно с него в една квартира с още трима други студенти. На "Витоша"23, в жилището на леля му, невъзвръщенка от Швеция. Много умен, начетен, чаровен и сладкодумен. Не съм го виждал повече от 45 години, но си останах очарован от неговата личност до ден днешен. Господ здраве да ти дава, драги Христо! Какво става с кака Ани и Мошо?( С г-н Петкин имаме връзка).
12
2
 
0
 
! Отговори
Idil e преди 6 години
Religioznite slujbi v rbg pod control i naznanenie ot bg narod. Religiozen danak za vseki palnoleten bg grajdanin.
11
0
 
0
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Щом официално признават БПЦ за църква-майка, да ги признават, и да се знае, че македонците са бивши българи. Целувайте ръка и си живейте в мир като дъщерна църква.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя си е майка какво да я признават за майка,по ония времена са били две Арменска и Българска,не се е чуло за Византийска.
9
2
 
1
 
! Отговори
православен преди 6 години
В Македония си има канонична църква и това е Православната Охридска Архиепископия, която е в общение с всички поместни православни църкви, която е гонена и непризната от властите. А МПЦ е чедо на македонизма и няма как да бъде призната. Да не говорим, че не е призната от нито една друга поместна църква. Ако наистина всички тези действия на МПЦ произлизат от покаяние и желание да се върнат в лоното на истинката Църква, тогава ръката не трябва да бъде отхвърлена. но признване не може да има.
8
1
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Явна провокация на автохтонните, населяващи спопския вилает от времето на двойнодишащите риби.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво признаване ,
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен,господине нашите попове може да са руски агенти АМА ОНИЯ ТАМ СА СРЪБСКИ!Не знаем точно какво пише в писмото на скопските "черноризци"но помните ли тук възхитата на монасите от Бигорския манастир как казвали били истината ДАЛИ??В текста на обръщението им се говори за Охридската Архепископия от времето НА забележете СамОиловото царство и така дрън,дрън стигаме до 1870 година КОГАТО СЕ СЪЗДАЛА НЯКАКВА СИ СПОРЕД ТЯХ БЪЛГАРСКО-МАКЕДОНСКА ЕГЗАРХИЯ!!Така се фалшифицира вече ВНИМАВАЙТЕ!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво признаване на никаква "македонска"православна църква НЕ МОЖЕ И НЕ БИВА ДА ИМА!Тоя ТЕЛЕШКИ ВЪЗТОРГ ОТ ХИТРОТО ИСКАНЕ НА ПОЛКОВНИЦИТЕ СЪРБОМАНИ В т.н. "македонска"ПЦ Е ОПАСЕН АМА МНОГО ОПАСЕН!БПЦ ОТНОВО МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В СХИЗМА и заради какво??Заради скопските сърбомани които сега по принуда се правят на ангели!!Много бързо се "промениха"не смятате ли ТОВА Е ИГРА И СЕ ОПАСЯВАМ ЧЕ НАШИТЕ ТЕ..ТА водени от НЕнормален наивитет ще сгазят лука тотално!ВНИМАВАЙТЕ,ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА САМО СИ МЕНИ!!
4
1
 
1
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Мисията на църквата е не да се занимава с политика и да разделя или обединява народи, а да води хората до Исус. Исус никога не се е месил по политиката, макар по него време народа му да е бил под римско робство. Помагаше на свои на врагове. Църквата както Исус, трябва да бъде над земните неща.
3
0
 
4
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Църквата си има свои закони по които да се управлява. А политиците с техните лукави амбиции да не се месят в духовното, от което нищо не разбират.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо, но всички "епископи" от червената "БПЦ" говорят изкуствено.Не може ли да говорят като нормални хора? Какви са тези произношения? Какво е този изказ? Ако смятат, че с тази имитация на говорене на истински епископ ще постигнат нещо...Видели отнякъде нещо и копират.Докато не се покаете,че сте служили на БКП (и продължавате да служите) няма как да сте църква.Ако ще и бради да си пуснете и в раса да се облечете и църкви да си откраднете и закони да си направите,че само вие сте църква
1
1
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Правилно ,но и църквата да не иска пари от политиката .