Война на рейтинги: Президентът води с много на премиера!

Динамиката спрямо Борисов – застинала в последните 3 - 4 г.
23 ное 2017 11:45, Петя Славова
132

Появата на Румен Радев измести Бойко Борисов, но той не е паднал за сметка на друга политическа фигура. Динамиката в общественото мнение спрямо премиера е застинала в последните 3-4 години. Това коментира в "България сутрин" социологът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Проучване, направено от центъра показва, че 8 месеца след предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии ГЕРБ и БСП се запазва.

Като най-харесвани политически фигури посочени бяха Румен Радев със 67% и Бойко Борисов с 42%.

Гостът на Bulgaria ON AIR бе попитан какво разклати първата позиция на премиера, а той отговори, че не е привърженик на класациите, защото Президентската институция и останалите такива изпитват разлика помежду си.

"Президентът като фигура традиционно се ползва с по-високо доверие от останалите политически фигури. Това се дължи на няколко факта: Президентството е институция, пряко избрана от народа, титулярът е един човек и, до голяма степен, доверието към институцията е пряка функция на личностно доверие", обясни социологът.

По думите му отговорностите на държавния глава са сравнително по-малко от тези в изпълнителната власт и всекидневните скандали "твърде малко" се "лепят" на президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко има визия и като актьор във филми би имал голям успех. То и за това е фаворит сред масата лекомислени жени. До като, президента Радев има принципи и ценности и се бори за тях.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzЕми не послуча боко и назначи един читав съдя вместо предварително подготвения наш човек и беше дискредитиран по меддите от КОЙ, ето това стана с предишния, вече е политически труп !
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
слуша - има рейтинг, не слуша и като предишния ... :):):)
109
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна лъжа!Борисов се радва на неимоверно по-голяма популярност от Радев.
108
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mr.STARBUCKS O oo , Вожда Работи. Работи от сутрин до мрак. Все е на крак.Суджука хапва във движение, щот Задачите искат Неговото Решение.Получи се и рима без да ща. Mr StarBuks, сравнението е коректно, защото Борисов упражнява еднолично изпълнителната власт, като пожизнен Диктатор и Генерал, а Радев е пряко избран от народа. Сравняват се личности, сиреч, така да се каже, както казва Цветанов, дано да имаш експертиза да разбереш това и да превъртиш Рубикон.
107
3
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Mr.STARBUCKS": А как ще обясниш ниския рейтинг на Плевнелиев? Има разлика между него и ген. Радев, нали? И хората я оценяват.
106
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рейтъннгът сигурно е изготвен на. Позитано20.С какво Радев превъзхожда Б.Борисов ?
105
11
 
36
 
! Отговори
Крали Марко преди 6 години
Гордея се с Вас Господин Президент !!!
104
0
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Слава богу че не съм в Гърция!
103
26
 
12
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Въобще не е уместно да се сондират и правят оценки за рейтингите между Премиер и Президент.Единият /Премиера/ ,работи от сутрин до вечер,а другият/Президента/,клати кожения стол.
102
12
 
3
 
! Отговори
dp преди 6 години
Глупости, може 67% да нямат нищо против Ал Бънди ама да го харесват и одобряват, LOL.То и аз нямам нищо против него докато не се чуе нещо оттам.Поредното тролене с "проучване", като знам кои ги правят тия проучвания не виждам причина да вярвам на една дума дето казват.
101
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До факт. Да бе, да, червени глу.пости си написал. Нали ако тезата ти беше вярна коментарите в полза на ГЕРБ и против прецедента щяха да са десетки хиляди. Да виждаш такова нещо?
100
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера кой или чии служби организират подобни сравнения и противопоставят институциите в страната. Това е опит за дестабилизация.Ало, ДАНС, спите!
99
21
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Хм .... И какво му е успешното на Радев, някой може ли да посочи нещо което е направил до момента, освен твърдението му, че "Крим е рушки" и това, че депозира намеринята си да бъде Троянския кон на раССия в ЕС и НАТО, още с встъпването си на власт, след срещата на *** с ген.Решетников. Дори и в това отношение се издъни, защото санкциите с/у Мадър РАША още си стоят и няма изгледи да отпаднат скоро ... !!!
98
7
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Забелязвате ли,че прогербаджийските коментари/оценки преобладават в работното време на чиновниците и намаляват,когато хората наистина създаващи нещо се освободят!?Явно за какво се използват служебните компютри....
97
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само дето Борисов върши на практика много работа, докато високият рейтигн основно се шматка насам-натам. Въздух под налягане.
96
5
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Добре щеше да е,ако Плевналиев се беше кандидатирал като независим,след като се твърдеше,че бил успешен.Само че едноцифрения рейтинг,установен от изследване на собствения му екип явно го е разколебал,ха-ха.В крайна сметка,подходящия човек придава смисъл дори на общо взето излишна институция,а неподходящия обезличава дори потребна такава!С Омбудсмана стана същото-Ганев и Пейчев принизиха ролята му,а Манолова я възстанови,че и нещо повече.
95
7
 
24
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Само луд може да прави сравнение на генерал ,който до преди 2 год. е летял на боен самолет ,и генерал който само си носи униформата на парад
94
13
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Като води с много, освен преЦедент, да го направят и Председател на "БСП и СиЕ"АД, защото рейтингът на *** е много по-нисък от този на ББ. А като стане член на БСП, другаря Радев ще бъде и много по-полезен на Матушката си Русь, там ще плува изцяло в своите рушофилски води, а и няма да има нужда да симулира ангажиментите си към НАТО, нещо което му се налагаше да прави в Армията, като "натовски офицер" ... !!!
93
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42 процента за ББ? Учудвам се на такъв висок процент.