БСП към депутатите: Защитете БЕХ и българските интереси!

ЕК разследва холдинга за злоупотреба с господстващо положение
6
БСП към депутатите: Защитете БЕХ и българските интереси!
Архив: Булфото

Депутатите от БСП поискаха парламентът да приеме решение, според което България да не плати санкцията, която вероятно ЕК ще наложи на енергиен холдинг (БЕХ) заради допуснато господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Възможно е да бъде наложено забранително решение за газовото и газопреносното дружество.

Заради това парламентът реши да обсъди въпроса с делото при закрити врата.

В предлаганото от левицата решение пише, че парламентът подкрепя приключването на делото, без обаче да признава твърдените от страна на ЕС нарушения и без поемане на отговорност за тях.

Освен това указва задължително да бъдат предприети мерки за защита на българските интереси, включително чрез обжалване на евентуално осъдително решение.

Европейската комисия откри процедура по разследване срещу БЕХ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България през 2013 г.

Сигнал за нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията е подаден година по-рано от "Овергаз Инк".

Опасенията на ЕС са, че БЕХ и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България. В това число има опасения за отказ на конкуренти за достъп до държавната газопреносна мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

През 2015 г. ЕК изпрати изложение на възраженията до БЕХ. В него става ясно, че предварителното становище по казуса е, че БЕХ може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България.

Това изложение не предрешава изхода от процедурата.

В резултат на изложението на ЕК от БЕХ отговориха с "аргументи и доказателства", че нарушение на правилата на конкуренцията от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" не е извършено.

На 9 ноември 2017 г. пред комисията по енергетика в парламента обаче - на закрито за медиите заседание – енергийната министърка Теменужка Петкова е информирала депутатите, че ЕК е отхвърлила направените от България предложения. Това става ясно от мотивите към проекта за решение на Народното събрание, който днес депутатите ще обсъждат при закрити врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
boby преди 6 години
Има си хас другарите да допуснат хранилката им да пострада. Да, ама ЕС не пасе доматите с колците, другари. Ще трябва да пуснете конкуренцията да работи, иначе ще ви се стъжни!
4
0
 
14
 
! Отговори
Антифен на системата преди 6 години
Затова българите подкрепяме ЕС,затова не вярваме на администрация,партии и правителство - защото те освен да формират държавни монополи в полза на олигарси и в противовес на принципите на свободния пазар,друго не могат да правят.Добре,че е ЕС да им натрива носа от време на време,за да седят в горе-долу приемлива законова рамка.Изедници и *** недни.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора не разбирате ли какво става?!БСП и герб се готвят отново да ни ограбят както става с ВЕИ и горивата!Те всъщност искат бедния български данъкоплатец да плати за да имо монопол на Булгаргаз и да се диктуват високи цени на газ ида бъдат унищожени всички други вносители в интерес на чужди държави вижте Лукойл!В ЕС не се допускат монополи за да може да има конкуренция и цените за гажданите да бъдат ниски.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно сашо дончев вече не може да се прави на баровец.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРИЯ С РОДНИНИ НА НАРКОТЪРГОВЦИ И ТЪРГОВЦИ НА ГЛАСОВЕ НЕ БИВА ДА СЪЩЕСТВУВА. ЗАБРАНА НА БСП!