Депутати решиха: Няма да плащаме на ЕК заради газовия пазар

Започва разследване срещу БЕХ за злоупотреба с господстващо положение
7
Депутати решиха: Няма да плащаме на ЕК заради газовия пазар
Снимка: visualhunt.com

И управляващи, и опозиция в парламента приеха единодушно предложението на левицата, според което България не трябва да плаща санкцията, която вероятно ЕК ще наложи на Български енергиен холдинг (БЕХ) заради допуснато господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

Още по темата

Защитихме националния интерес, обясни червеният Таско Ерменков, един от вносителите на предложението, след закритото заседание, по време на което Народното събрание обсъди решението.

В приетото решение пише, че парламентът подкрепя приключването на делото, без обаче да признава твърдените от страна на ЕС нарушения и без поемане на отговорност за тях.

Освен това указва задължително да бъдат предприети мерки за защита на българските интереси, включително чрез обжалване на евентуално осъдително решение.

Европейската комисия откри процедура по разследване срещу БЕХ за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България през 2013 г.

Сигнал за нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията е подаден година по-рано от "Овергаз Инк".

Опасенията на ЕС са, че БЕХ и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България. В това число има опасения за отказ на конкуренти за достъп до държавната газопреносна мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

През 2015 г. ЕК изпрати изложение на възраженията до БЕХ. В него става ясно, че предварителното становище по казуса е, че БЕХ може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България.

Това изложение не предрешава изхода от процедурата.

В резултат на изложението на ЕК, от БЕХ отговориха с "аргументи и доказателства", че нарушение на правилата на конкуренцията от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" не е извършено.
На 9 ноември 2017 г. пред комисията по енергетика в парламента обаче - на закрито за медиите заседание – енегрийната министърка Теменужка Петкова е информирала депутатите, че ЕК е отхвърлила направените от България предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Май че ти си *** а не другите!Ти чувал ли си за конкуренция и пазарна икономика- без конкуренция-няма пазар а цените са монополни и високи за това ЕС не допуска монополи и знав че те се налагат като не се допускат до изградените газопроводи и ел.мрежи конкутенти. За това тя ги задължава да допускат конкуренция като те сиплащат за преноса на държавата.
5
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Много *** коментари Булгаргаз и Булгартрансгаз са държавни дружества газопреносната мрежа е на държавата.Тези дружества искат газта да минава през тях за да вземат% от цената просто да печелят от без да са плащали строили газопровод.Същото като тези които искат да ни продават ток купен отЧЕЗ и другите и да вземат%печалба.
4
2
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Нашите комунисти противно на директивите на ЕС осигуриха на Русия газов монопол за да ни продава газ на два пъти по-висока цена отколкото на Германия и когато Европейския съюз иска да налага санкции за неспазване не изискването за конкуренция те "били защитили българския интерес ,защото отказвали да платят санкциите" По-голяма наглост и глупост не бях чел.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те интересен въпрос задават като искат да продават ефтен газ,що и друго ток,вода, енергийни продукти тез недопуснати дружества до инфраструктурата за изграждането на която пък и доизграждането като резон,че постоянно се доизгражда нещо на което/ято дали са участвали с актив в таз задруга/холдинг или не как добри реализирани търговци кат кажат над тях,че тъй скъпия газ,ток,вода,енергийни продукти подлежи/ат на повишение в цена/и от туй,че са звено в конкуренцията ще продават без съображения,в ст.
2
1
 
8
 
! Отговори
пена преди 6 години
Газовите олигархчета в ЕС не ги долюбват....
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EK защитава интересите на българския народ, а депутатите защитават монопола