БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя

59% вярват на филма на Елена Йончева за строежа на оградата
52
БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя
"Галъп"

Мнозинството българи подкрепят борбата на БСП срещу корупцията във властта и желанието на ГЕРБ да разследва приватизацията. Макар и да са политически опоненти, двете формации успяват да съберат голям процент одобрение за своите инициативи.

Това става ясно от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен сред 802 българи между 20 и 22 ноември.

Данните от него показват, че срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни, анализират социолозите. Те допълват, че всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Затова сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Още по темата

Резултатите от проучването сочат, че 61% са съгласни с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тези обвинения се споделят от привържениците и на различни политически формации, уточняват от "Галъп".

Според социолозите числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната и който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа.

Доказват го и процентите, одобряващи искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80%. И в предишни изследвания цифрите показват, че такива идеи се споделят почти автоматично.

Проучването е тествало и нагласите на обществото към филма на Елена Йончева "Граница", в която тя разкрива корупционни практики около строежа на оградата на границата и нелегалното преминаване на мигрантите.

Мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят, показват резултатите.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3.7 милиона души, изчисляват социолозите и уточняват, че не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Това, според анализа на "Галъп" значи, че темата за оградата се превръща в централна за обществото ни.

"В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция", завършва анализът.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
0
 
! Отговори
Васо преди 11 месеца
Ееееееееей народе, не разбра ли, че тези са като скачени съдове. Имат си върхушки на заплати, а членската им маса прелива от едно в друго. Членска маса неудовлетворена с печеливш бизнес или добре платена държавна служба преминала от БСП към ГЕРБ. На тия що са по-млади уж неопетнени, ако се разровим до корена пак до БСП-то ще стигнем. А така наречените патриоти пък се оказаха катализатора на този процес. Ченге до ченгето. Нов политически проект трябва, ама сме овци и сами не можем да го създадем.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нито БСП бори корупцията нито ГЕРБ ще нищи приватизацията. Ще се размирише и не е изгодно нито за БСП нино за ГЕРБ нито за останалите на държавна хранилка подкрепащи и не подкрепящи кабинета, коалиционни и не коалиционни партньори. Всички вкупом са грешни. Нужен е нов политически субект , честен, не ояден .
48
3
 
1
 
! Отговори
Ченьо Шамара преди 11 месеца
Няма нормален уважаващ себе си човек, който и да подкрепя каквото и да е произлизащо от гроп и бешипе. Ясно е че това са само пушилки и осъдени няма да има.
47
3
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 11 месеца
А бе, Огнянчо, не те ли е срам да защитаваш най-големите крадци от БКП/БСП? Твоите писанки си ги представяй на Позитано 20 или в някой пенсионерски клуб. Няма кой да ти верва, че комунделите са чисти.
46
2
 
6
 
! Отговори
Кое е вярно? преди 11 месеца
Корнелия е 80% приватизатор и 20 % комунист или 20% приватизатор на 80 % комунист?
Трети отговор: зависи от моментната конюнктура и колко кяр ще има от попържането на едното или другото!
45
10
 
10
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 11 месеца
Курнелия е изпратила сина си в САЩ, а иска да набута България в ръцете на изостаналата путинова Русия...
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да "разследват" при(х)ватизацията и да не я разследват основната маса при(х)ватизирани предприятия вече не съществуват, но важното е, че ще се отчита дейност.
43
8
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 11 месеца
Серията започна. Следват "Курнелия-наглата", "Жената-мъж" и "Поражението-победа?"
42
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато БСП говори , че ще се бори с корупцията имам чувството , че педофил иска да стане детски учител .
41
4
 
10
 
! Отговори
Курнелия-милионерка преди 11 месеца
През 1998г. Ив. Костов назначи Курнелия Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя „успешно“ приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи. Ако Д. Благоев ги види от някъде ще се обърне в гроба…
40
5
 
10
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 11 месеца
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
39
2
 
9
 
! Отговори
Драгалъвский Ман Гел преди 11 месеца
Няма как да се бориш с едно зло,ако си самото зло или си част от него.
38
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 11 месеца
До Почва се 33 Какъв панаир в Пловдив на Гергов? Не знаеш ли че ЦУМ София е негов , закупен за 8 мл. евро или лева.Неси спомням точно , но това е напълно вярно , не като милиардите на Борисов.
37
2
 
11
 
! Отговори
Така е преди 11 месеца
Всички говорят против корупцията , ама никой не я е виждал.Ще я видим когато има осъдени. А такива почти няма.Значи корупцията е мит.
36
5
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 11 месеца
До "Писан": Делян Пеевски може и да има нещо общо с фалита на КТБ (най-малкото първи е искал да си изтегли парите оттам). Но какво общо има с това Корнелия Нинова? Това ли е "опорната точка", която са ти спуснали.
35
6
 
6
 
! Отговори
Писан преди 11 месеца
Новите наставления за борба с корупцията са писани от известни антикорупционни лидери - Нинова и Пеевски , те имат челен опит с КТБ и ще го приложат успешно както към останалите банки така и към електората., само им дайте възможност.
Хора - Вервайте!
34
9
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 11 месеца
До "Почва се": Нещо много избирателно според теб трябва да се разследва п'риватизацията. А Иван Костов и неговите бивши министри? А юпитата на г-н СаксКобургготски. И откъде у теб сведения, че Корнелия Нинова е "гепила" акциите на Техноимпекс? Ако имаш такива доказателства, публикувай ги, или поне дай линк. Ако купуването на акции според теб е "гепене" нещо бъркаш понятията?
33
4
 
5
 
! Отговори
Хохохо преди 11 месеца
А баце ще върне Булгартабак?
32
4
 
13
 
! Отговори
Почва се преди 11 месеца
Започва голямата борба с корупцията:
- Нинова ще върне акциите на Техноимпекс , които е гепила.
- Гергов ще върне Панаира в Пловдив на държавата , гепен с измама. Още преди 5 години имаше разследване от министър Трайков за Панаира , но червената мафия в съдилищата блокира връщането
_ Масларова ще върне 5.6 млн , гепени от Стара загора право в бюджета на БГ
- Дългият инкасатор ше върне 115 млн на Енергетиката.
- А Доган ще върне 2 млн предписани му за Водното огледало на Кърджали.
31
2
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 11 месеца
Останаха няколко работещи завода в Бг които Пеевски не е прилапал. Затова искат да анулират приватизационните сделки отпреди 20 год и предприятиятя да минат в негови ръце. И всичко това ще стане с помощта на Цацата разбира се, напълно "законно".
" справка - КТБ".