БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя

59% вярват на филма на Елена Йончева за строежа на оградата
28 ное 2017 15:07,
52
БСП бори корупцията, ГЕРБ нищи приватизацията, народът ги подкрепя
"Галъп"

Мнозинството българи подкрепят борбата на БСП срещу корупцията във властта и желанието на ГЕРБ да разследва приватизацията. Макар и да са политически опоненти, двете формации успяват да съберат голям процент одобрение за своите инициативи.

Това става ясно от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен сред 802 българи между 20 и 22 ноември.

Данните от него показват, че срастването на власт и корупция е основният проблем на обществото ни, анализират социолозите. Те допълват, че всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Затова сънародниците ни широко споделят обвиненията в корупция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Още по темата

Резултатите от проучването сочат, че 61% са съгласни с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тези обвинения се споделят от привържениците и на различни политически формации, уточняват от "Галъп".

Според социолозите числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната и който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа.

Доказват го и процентите, одобряващи искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията - 80%. И в предишни изследвания цифрите показват, че такива идеи се споделят почти автоматично.

Проучването е тествало и нагласите на обществото към филма на Елена Йончева "Граница", в която тя разкрива корупционни практики около строежа на оградата на границата и нелегалното преминаване на мигрантите.

Мнозинство от 59% от българите вярва на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят, показват резултатите.

68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3.7 милиона души, изчисляват социолозите и уточняват, че не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма. Това, според анализа на "Галъп" значи, че темата за оградата се превръща в централна за обществото ни.

"В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Затова и тази тема ще събира интерес и занапред – дори и по инерция", завършва анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
0
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Ееееееееей народе, не разбра ли, че тези са като скачени съдове. Имат си върхушки на заплати, а членската им маса прелива от едно в друго. Членска маса неудовлетворена с печеливш бизнес или добре платена държавна служба преминала от БСП към ГЕРБ. На тия що са по-млади уж неопетнени, ако се разровим до корена пак до БСП-то ще стигнем. А така наречените патриоти пък се оказаха катализатора на този процес. Ченге до ченгето. Нов политически проект трябва, ама сме овци и сами не можем да го създадем.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито БСП бори корупцията нито ГЕРБ ще нищи приватизацията. Ще се размирише и не е изгодно нито за БСП нино за ГЕРБ нито за останалите на държавна хранилка подкрепащи и не подкрепящи кабинета, коалиционни и не коалиционни партньори. Всички вкупом са грешни. Нужен е нов политически субект , честен, не ояден .
47
3
 
1
 
! Отговори
Ченьо Шамара преди 6 години
Няма нормален уважаващ себе си човек, който и да подкрепя каквото и да е произлизащо от гроп и бешипе. Ясно е че това са само пушилки и осъдени няма да има.
46
3
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
А бе, Огнянчо, не те ли е срам да защитаваш най-големите крадци от БКП/БСП? Твоите писанки си ги представяй на Позитано 20 или в някой пенсионерски клуб. Няма кой да ти верва, че комунделите са чисти.
45
2
 
6
 
! Отговори
Кое е вярно? преди 6 години
Корнелия е 80% приватизатор и 20 % комунист или 20% приватизатор на 80 % комунист? Трети отговор: зависи от моментната конюнктура и колко кяр ще има от попържането на едното или другото!
44
10
 
10
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 6 години
*** е изпратила сина си в САЩ, а иска да набута България в ръцете на изостаналата путинова Русия...
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да "разследват" при(х)ватизацията и да не я разследват основната маса при(х)ватизирани предприятия вече не съществуват, но важното е, че ще се отчита дейност.
42
8
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Серията започна. Следват "***-наглата", "Жената-мъж" и "Поражението-победа?"
41
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато БСП говори , че ще се бори с корупцията имам чувството , че педофил иска да стане детски учител .
40
4
 
10
 
! Отговори
Курнелия-милионерка преди 6 години
През 1998г. Ив. Костов назначи *** Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс" и едновременно с това - и предс. на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт". Тя успешно приватизира и двете предприятия като придоби по 37% от акциите и на двете и така стана бързо милионерка. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи. Ако Д. Благоев ги види от някъде ще се обърне в гроба
39
5
 
10
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
38
2
 
9
 
! Отговори
Драгалъвский Ман Гел преди 6 години
Няма как да се бориш с едно зло,ако си самото зло или си част от него.
37
0
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Почва се 33 Какъв панаир в Пловдив на Гергов? Не знаеш ли че ЦУМ София е негов , закупен за 8 мл. евро или лева.Неси спомням точно , но това е напълно вярно , не като милиардите на Борисов.
36
2
 
11
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Всички говорят против корупцията , ама никой не я е виждал.Ще я видим когато има осъдени. А такива почти няма.Значи корупцията е мит.
35
5
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Писан": Делян Пеевски може и да има нещо общо с фалита на КТБ (най-малкото първи е искал да си изтегли парите оттам). Но какво общо има с това Корнелия Нинова? Това ли е "опорната точка", която са ти спуснали.
34
6
 
6
 
! Отговори
Писан преди 6 години
Новите наставления за борба с корупцията са писани от известни антикорупционни лидери - Нинова и Пеевски , те имат челен опит с КТБ и ще го приложат успешно както към останалите банки така и към електората., само им дайте възможност. Хора - Вервайте!
33
9
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Почва се": Нещо много избирателно според теб трябва да се разследва п'риватизацията. А Иван Костов и неговите бивши министри? А юпитата на г-н СаксКобургготски. И откъде у теб сведения, че Корнелия Нинова е "гепила" акциите на Техноимпекс? Ако имаш такива доказателства, публикувай ги, или поне дай линк. Ако купуването на акции според теб е "гепене" нещо бъркаш понятията?
32
4
 
5
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
А баце ще върне Булгартабак?
31
4
 
13
 
! Отговори
Почва се преди 6 години
Започва голямата борба с корупцията: - Нинова ще върне акциите на Техноимпекс , които е гепила. - Гергов ще върне Панаира в Пловдив на държавата , гепен с измама. Още преди 5 години имаше разследване от министър Трайков за Панаира , но червената мафия в съдилищата блокира връщането _ Масларова ще върне 5.6 млн , гепени от Стара загора право в бюджета на БГ - Дългият инкасатор ше върне 115 млн на Енергетиката. - А Доган ще върне 2 млн предписани му за Водното огледало на Кърджали.
30
2
 
3
 
! Отговори
Ddd преди 6 години
Останаха няколко работещи завода в Бг които Пеевски не е прилапал. Затова искат да анулират приватизационните сделки отпреди 20 год и предприятиятя да минат в негови ръце. И всичко това ще стане с помощта на Цацата разбира се, напълно "законно". " справка - КТБ".