Президентът от Кипър: Всяко българче – в българско училище

Сънародниците ни там имат богослужения и театър на български
28 ное 2017 11:23,
18
Президентът от Кипър: Всяко българче – в българско училище
Снимка: Пресцентър на президента

Всяко българче трябва да има достъп до българско училище. Това обяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Кипър.

Държавният глава е на официално посещение в островната държава. По време на визитата си той проведе среща с представителите на българската общност в Лакатамия и участва в церемония по откриването на улица, носеща името на Васил Левски.

Още по темата

"Изключително удоволствие е извън пределите на родината да срещам млади българи, съхранили своя език, култура и традиции, както и граждани на Кипър, които отлично говорят български език и пазят топли връзките си с България", каза Радев. Той похвали и приноса на българите за икономическото развитие на Кипър.

"Необходимо е всяко българско дете да има достъп до българско училище. Вниманието към младите хора и работата с тях е и работа за едно по-добро бъдеще на всички нас", каза още президентът по време на срещата.

Президентът похвали българите в Кипър, благодарение на които са отворени десет български съботно-неделни училища в страната, извършват се богослужения на български език в местна църква, развива се българската журналистика и е създаден български театър.

"Това чувство за принадлежност доказва, че българският дух в Кипър е жив и връзките между двата народа са силни и приятелски", заяви държавният глава.

Президентът и българите в Кипър обсъдиха подобряването на възможностите за образование и интеграция на сънародниците ни в чужбина и защитата на правата им както от българските, така и от чуждестранните институции.

По време на разговорите бяха обсъдени и перспективите за кандидатстване на нашите сънародници в български университети, както и възможностите страната ни да подкрепя изкуството, науката и журналистиката, създавани от българи в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всяко кипърче в България има ли къде да учи кипърски?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Радев, ти първо осигури на турците в България училища да учат турски език или не им пречи те да си осигурят пък тогава искай от другите!
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато най-близкото училище е на над 100 км. как да запазим езика. Къде са онлайн вариантите?
14
0
 
0
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Да ама Не.......г-н Президент,на мен ми искат 50? На месец за това че детето ми посещава българско училище във Кипър четири часа седмично във съботите......След като отказах и им заявих че никой няма права по конституция да ме таксува за да научи детето ми на майчиният си език,аз и съпругата ми сме български граждани заплашиха детето със отписване.....Защо бе г-н Президент.......знаете ли колко пари Б-я изплаща на такива псевдо училища.може да проверите Мин.постановление 17/18 заОбразованието в
13
0
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Яд ли те е?Яд те е!Друго си е да се изцепи "майката" на нацията.От нейните уста само бисери се сипят,а пък за началника и да не говорим,той е върха на дълбоката мисъл.
12
5
 
0
 
! Отговори
смях преди 6 години
Радев пак се изцепи , Почти няма ден в който да не сътвори някоя простотия .Човек , като няма работа и не знае какво да прави , измисля глупост , след глупост .
11
4
 
5
 
! Отговори
WHITE WOLF преди 6 години
Ами нормално, турците в България са прости (не знам за другите държави, сигурно и там са такива), но тука ако учат отделни ще станат като циг-ните
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всяко българче където и да е- българско училище!!!Има да строим училища по света.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Кипър ли имаме малцинство?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНОНИМЕН -7 Много правилно. Но ако българите наброяват 1/3 от населението ще има и училище.
7
2
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
не трябва да има нито български училища в чужбина, нито чужди тук - всичко това води до отделяне, до автономии и дори до граждански войни!
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всяко турче в България - в турско
5
0
 
5
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Кипърци не носят типичния эа южните народи темперамент!!! Обичат да се эабавляват, но не са гостоприемни и приятелски настроени към народите от бившия иэточен блок!!! Най новата тенденция в народността на имигрантите в Кипър са гърците!!! Финансовата криэа доведе почти до фалит острова!!!Що се отнася до българската общност, между българи эад граница съществува пропаст, класическата эавист и элоба!!! Балканският синдром е в самите нас, неэависимо къде живеем!!!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2, в България се изучава турски като свободно избираем предмет в училищата, така че не реви! Който има желание, не му е забранено да го учи.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дано да не е като беге училището в Гърция! Да се крадат държавни средства, изнудване на родителите за пари и да го стопанисва жената-мафия!
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи в другите държави български училища може, а в България за турци училища не може?
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зеленото чорапче нещо за санкциите срещу Ресия не мъцна ли ?